Karting • Chrono

Verdienstelijk debuut Christiaan de Kleijn in koningsklasse Nederlands kartsport tijdens Winter Cup in Kerpen

Uitgegeven door Bas Kaligis • 10 maart 2022 02:49 • Print artikel

KERPEN – Voor Christiaan de Kleijn was de Chrono Winter Cup zondag zijn vuurdoop in de koningsklasse van de Nederlands kartsport. Het net zeventien jaar geworden talent uit Bosch en Duin liet zich op het circuit van Kerpen direct gelden in de KZ2-klasse en denderde naar een plek in de top tien in de finale.

Christiaan de Kleijn

Negende in de finale dus, tiende in de prefinale en zevende in de kwalificatie. Christiaans resultaten van het Winter Cup-weekeinde gaven een stabiele indruk. En dat was bepaald een opsteker voor de talentvolle Utrechter, aangezien hij pas een week of zes traint in een KZ2-kart. Bovendien waren er zondag op het Duitse circuit behoorlijk wat toppers aanwezig die vorig jaar meededen om de Nederlandse titel.

“Ik vond het op zich wel goed gaan. Er was goede tegenstand, dus het was niet heel verkeerd voor de eerste keer”, was de terechte reactie van Christiaan. “Ik was eigenlijk wel een beetje verbaasd over mijn prestaties. Vooral ook omdat het vrijdag niet heel goed ging. Maar zondag zaten we gelukkig een stuk dichter bij de rijders voorin.”

Christiaan, die vorig seizoen nog knap vice-kampioen was geworden in de Rotax Max Senioren-klasse, kon goed merken dat de KZ2 een zware klasse is. Want trainen is tot daaraan toe, in de wedstrijd is het toch anders. “Ik had van last van mijn hand, van het schakelen. Het is echt heel anders dan racen in een Senior-kart. De KZ2 is een stuk zwaarder. Je bent eigenlijk met één hand aan het sturen omdat je steeds moet schakelen. Het gaat ook sneller en dus heb je met meer G-krachten te maken tijdens het rijden. Ik vind dat wel heel leuk.”

Afgelopen winter overwoog Christiaan in eerste instantie om nog een jaar langer in de Senioren-klasse te blijven rijden in een poging Nederlands kampioen te worden, maar na zijn kennismaking met de KZ2-kart heeft hij zijn zinnen gezet op de koningsklasse van de Nederlandse kartsport. Dat wil overigens niet zeggen dat Christiaan helemaal niet meer in een Senior-kart te zien zal zijn dit jaar.

“Ik ga wel de BNL Kick-Off rijden bij de Senioren omdat daar geen KZ rijdt en ik vind de Senior-klasse ook nog steeds leuk. Maar het schakelen vind ik nog gaver. Eind januari zat ik voor het eerst in de schakelkart, in Berghem. Het was heel gaaf, vooral door de kracht en de snelheid. Je moet ook heel hoekig rijden. Dat is heel anders dan in een Senior-kart, maar ik vond het niet lastig om aan te wennen.”

Christiaan de Kleijn

Komend seizoen rijdt Christiaan het Nederlands kampioenschap KZ2, het DKM (Duits kampioenschap) en dus een paar Rotax Max Senior-wedstrijden. Wat hij er op sportief vlak van moest verwachten, wist hij niet. “Ik verwacht helemaal niks. Ik weet alleen dat het een leerjaar wordt en dan hoop ik volgend jaar voorin te kunnen meedoen.”

Verder heeft Christiaan op 14 februari zijn racelicentie behaald. Dat deed hij op het circuit van Zandvoort in een Suzuki Swift. “Ik vond het heel leuk in een auto te racen. Het wende ook best wel snel. Uiteindelijk viel het wel mee, die licentie halen. Het was een kwestie van flink doorrijden en bewijzen dat je het schakelen onder de knie hebt.”

Die licentie heeft hij natuurlijk niets voor niks gehaald. “Ja, het is de bedoeling om autosport te gaan doen, maar nog niet dit jaar. Ik ga me focussen op de KZ2. Ik heb gewoon alvast mijn racelicentie gehaald. Hoef ik me daar niet meer druk om te maken.”

Christiaan de Kleijn wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
MDK Containers
FEBO
De Watertoren Motorkledingshop
AMC Automaterialen Centrum Zeist
Fornhese BV Import-Export Trucks
Erkende verhuizers Brenen.nl
De Rooy Transport en Logistiek
Profile Tyrecenter Verkade Zeist
Van Uem Autoschade Wijk bij Duurstede
BPM Afvalcontainers
Van der Fluit-Jan Nefkens Assurantiën
Koeveringe Carservice
Truckland
Hoffland den Dolder
Nagtegaal aannemersbedrijf
Peet Borst Nieuwegein
Transportonderhoud Nieuwegein
Cultuurtechniek H.G. van Dorresteijn B.V.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS