Formule 1

Vandaag 7 jaar geleden overleed groot Formule 1-talent Jules Bianchi

Uitgegeven door Frank Korsel • 17 juli 2022 10:00 • Print artikel

Vandaag is het exact zeven jaar geleden dat Formule 1-talent Jules Bianchi om het leven kwam. De jonge Franse coureur crashte tijdens de Japanse Grand Prix van 2014 hard en raakte in een coma. Bijna negen maanden later overleed hij aan de gevolgen van het ongeluk. De autosportwereld stond op zijn kop, en zeven jaar later is nog niemand de veelbelovende Bianchi vergeten.

Jules Bianchi

Jules Binachi stond bekent als een van de meest veelbelovende Formule 1-coureurs van zijn generatie. De Ferrari-junior testte in 2012 veelvuldig bij het team van Force India en kreeg een jaar later bij het team van Marussia een zitje aangeboden. Samen met Max Chilton reed hij in 2013 in de langzaamste auto van het veld, Bianchi slaagde er dan ook niet in om punten te scoren, maar deed dit wel in 2014.
Tijdens de Grand Prix van Monaco reed Bianchi als een dolle. Met fantastische inhaalacties stoomde de Ferrari protegé op naar de achtste positie. Na een tijdstraf werd hij als negende geclassificeerd. Dit betekende niet alleen dat Bianchi voor het eerst punten scoorde in de Formule 1, maar ook voor Marussia was dit een nieuwe beleving.

Later dat seizoen tijdens de verregende Grand Prix van Japan ging het mis. Adrian Sutil schoot van de baan af en zijn auto moest worden weggetakeld door een kraan. Er hingen gele vlaggen, maar desondanks slipte Bianchi van de baan af. Hij kwam op de meest noodlottige manier onder de kraan terecht. Al direct was de ernst van het ongeval duidelijk, hij werd naar het ziekenhuis in Suzuka gereden en raakte in coma. Later werd hij overgebracht naar zijn thuisplaats Nice, waar hij op 17 juli 2015 overleed.

Op zijn begrafenis waren veel Formule 1-coureurs aanwezig. Onder andere Jean-Eric Vergne, Pastor Maldonado en Felipe Massa droegen de kist van Bianchi naar zijn laatste rustplaats. Ook zijn petekind Charles Leclerc was aanwezig bij de uitvaart van zijn beste vriend en grootste voorbeeld. Ook zeven jaar nadat Bianchi ons verliet, leeft hij nog steeds voort in de harten en hoofden van de coureurs, fans en teams.
 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS