Formule 1

Van de kart naar de F1 Academy! Maya Weug: “De eerste keer op de Ferrari Driver Academy bezorgde me kippenvel"

Uitgegeven door Peter Vader • 19 juni 2024 14:00

Onder het motto ‘Women in Motorsports’ zien we momenteel een nieuwe vrouwelijke ster gaan schijnen. En heel verrassend is ze (deels) van Nederlandse afkomst. De insiders kennen haar naam al veel langer: Maya Weug! Ze werd geboren aan de kust van de Spaanse Costa Blanca en heeft een Belgische moeder en een Nederlandse vader. Net als Max Verstappen. Al snel begon ze haar stempel te drukken in de wereld van de autosport. Geheel traditioneel zagen we haar deelnemen aan verschillende internationale kartraces. De officieel Nederlandse coureur maakte in 2021 haar eenzitter debuut en nam toen deel aan zowel het Italiaanse als het Duitse Formule 4-kampioenschap. Maya Weug is momenteel een snel reizende ster en deelneemster aan de Ferrari Academy!

Maya Weug en Enzo Ferrari

Maya Weug met Enzo Ferrari - de volgende Nederlandse Formule 1-ster?


De overwinning in het ‘Girls on Track Rising Stars’-kampioenschap in datzelfde jaar 2021, opende de deuren naar de Academie van het Maranello-team: zij is de eerste vrouw die dit resultaat heeft bereikt! Weug nam ook deel aan het seizoen 2023 van het ‘Formula Regional European Championship by Alpine’ en eindigde als derde in het rookie-klassement en zeventiende in het algemeen klassement.

Begin dit jaar was ze helemaal klaar om weer het circuit op te gaan met het Prema Racing-team, in haar tweede seizoen van het F1 Academy-kampioenschap. Hierover zei ze afgelopen januari: “Ik ben erg opgewonden om dit seizoen weer in het goede spoor te komen. Ik weet zeker dat het een interessante ervaring zal zijn om met een prestigieus team als Prema te mogen werken.

Het is voor mij een grote eer om Ferrari dit jaar weer te mogen vertegenwoordigen en vooral om dat te mogen doen op een interessant platform als de F1 Academy. Nu ga ik me concentreren op hard werken met de Scuderia Ferrari Driver Academy en Prema, om me zo goed mogelijk te profileren tijdens het seizoen met als doel het als hoofdrolspeler te in te vullen."

Als vaandeldrager van het team van ‘The Reds’ behaalde Maya Weug twee podia in de eerste ronde van het seizoen in Jeddah en sloot ze de twee races in Miami af op de zesde en vijfde plaats. Momenteel staat ze op de derde plaats in het rijdersklassement, met voor zich teamgenote Doriane Pin en de Engelsman Abbi Pulling. De volgende ronde van het kampioenschap vindt komend weekend plaats op het circuit Barcelona-Catalonia, in het randprogramma van de Formule 1.

Maya_Weug_Ferrari_Academy_2023

Dit is Maya Weug’s eerste jaar als deelneemster van de Ferrari F1 Academy. Is er sprake van een verbetering in de mediaperceptie van vrouwen in de autosport? Maya Weug: "Naar mijn mening wel. De steun is enorm toegenomen vergeleken met vorig jaar, zelfs met alle steun van elk Formule 1-team. We racen in dezelfde raceweekends als zij en dit laat veel jongere meiden zien dat het kan, dus des te meer mensen beginnen met karten en gaan racen. Er zijn ook veel vrouwelijke monteurs en ingenieurs in het kampioenschap. Mijn ingenieur is bijvoorbeeld een vrouw. Ik ben er zeker van dat het, vanuit dit oogpunt, een grote hulp is."

Vrouwen inspireren vrouwen. Welke vrouw vormt de inspiratiebron van Maya Weug? “Dat is een beetje bijzonder. Toen ik in Spanje begon met karten was ik zeven jaar oud. Marta Garcia, die vorig jaar de F1 Academy won, ging naar hetzelfde circuit als ik, maar was een paar jaar ouder. Ze was me altijd een stap voor, dus ze was altijd mijn referentiepunt, waar ik heen wilde. Zij was mijn inspiratie.”

Waren er tot op heden èchte geluksmomenten? Maya Weug herinnert zich: “Er zijn er een paar. De eerste is recenter, ook al zijn er bijna vier jaar verstreken, en ging over deelname aan de Ferrari Driver Academy. Voor mij was het een droom die uitkwam: ik zag de kinderen op de Academie en ze waren altijd erg goed. De eerste keer dat ik het FDA-T-shirt droeg, kreeg ik kippenvel. Dat was echt een bijzonder moment. Dan herinner ik me dat ik in 2016 mijn eerste internationale kartrace won. Het is altijd leuk om resultaat te boeken, vooral als er veel werk en inzet achter zit: ik zat in een klein team, met alleen een monteur en mijn vader!”

Maya_Weug_Ferrari_Academy_track

Wat is de impact van de Ferrari Driver Academy? “Ik woon praktisch in Maranello, dus als ik niet op de baan ben, ben ik daar. We trainen veel op fysieke fitheid, het is erg belangrijk voor ons. Ik vind het niet leuk als ze zeggen dat het voor vrouwen moeilijker is. Het lijkt alsof we alleen maar aan het rijden zijn, maar in werkelijkheid is dat niet zo. We moeten ook veel mentale training doen, het is essentieel om geconcentreerd te zijn en niet overweldigd te worden door de druk. We hebben altijd ontmoetingen met de ingenieurs en andere medewerkers van de Academy, zij helpen ons voor en na de races, zodat we kunnen leren en klaar zijn om weer op het goede spoor te komen."

Vele jonge coureurs streven naar een toppositie in de Formule 1, maar het is algemeen bekend dat ze vaak ook geïnteresseerd zijn in andere racecategorieën, Maya Weug hierover: “Een race die ik altijd graag zou willen doen is de 24 uur van Le Mans. Als alternatief, een andere 24 uur, dat moet ook prachtig zijn. IndyCar inspireert mij ook, maar ovale circuits niet. De andere races lijken mij erg goed.”

Ja, het gaat goed met het meisje dat 19 jaar geleden in Spanje werd geboren, maar in het bezit is van een Nederlands en Belgisch paspoort. Erg goed zelfs! Zij ging in 2021 naar de Scuderia Ferrari Driver Academy en zij viel vorig jaar in de prijzen in het Europese Formule Regionale kampioenschap. Komend weekend zien we haar in de baan verschijnen in het randprogramma van de GP van Spanje. Want dat is haar doel: de Formule 1!

Maya_Weug_Ferrari_Formula_4_Spielberg_cockpit

Bron foto's: media.ferrari.comBen jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS