Formule 1

Valtteri Bottas zegeviert in Turkije, Max Verstappen neemt leiding F1 kampioenschap

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 10 oktober 2021 14:32

Op Istanbul Park won Valtteri Bottas zondag de Grand Prix van Turkije voor Max Verstappen en Sergio Pérez. De race, die werd verreden op de intermediate banden, werd door de winst van Bottas en de tweede plek voor Verstappen afgesloten met een nieuwe leider in het F1-wereldkampioenschap, genaamd Max Verstappen. Lewis Hamilton reed naar P5.

F1 2021 Max Verstappen


Na de regenval van afgelopen nacht in Turkije ging het veld van start op de intermediate banden. Alpine-coureur Fernando Alonso had pech bij de start. Door een tik spinde de Spanjaard, terwijl Bottas vooraan een goede start beleefde voor Verstappen. Charles Leclerc volgde op P3. Alonso was door de aanvaring met Gasly teruggevallen naar P16, terwijl Hamilton was opgeklommen naar P9. Ook Nicholas Latifi beleefde een kleine spin en zakte terug naarP20.

Na vijf ronden lag de leider van de race Bottas, op 1,4 seconden voorsprong ten opzichte van Verstappen. Op twee seconden van de Nederlander reed Ferrari-coureur Leclerc. Iets verder naar achter in het veld lukte het Hamilton uiteindelijk om Tsunoda te passeren. Op dat moment kreeg Gasly een tijdstraf van vijf seconden wegens het incident met Alonso bij de start van de race. Ook de Spanjaard kreeg dezelfde straf. Hamilton reed de Aston Martin van Lance Stroll voorbij en kon zich opmaken voor een gevecht met McLarens Lando Norris. Dit gevecht kwam er niet daar de Brit makkelijk zijn landgenoot voorbij en P6 claimde.

Sebastian Vettel was niet blij met de inhaalactie van Sainz. Die raakte de Duitser tijdens zijn actie in de strijd om P10. De Spanjaard trok aan het langste eind op het moment dat Hamilton in de vijftiende ronde P5 overnam van Gasly. Pérez (P4) kreeg de opdracht banden te sparen. Voor de Mexicaan pareerde Bottas de snelste rondetijd van Max Verstappen. De Fin noteerde een tijd van 1:33.148 terwijl de Nederlander langzaam dichterbijkwam aan de staart van de Mercedes.

In ronde 22 maakte Ricciardo de eerste bandenwissel en kreeg een nieuwe set intermediates onder zijn McLaren. Op dat moment spinde Tsunoda. Hij kon zijn race vervolgen maar zakte naar P13. Daarvoor zat Ocon aan de staart van Vettel. Achter Ocon reed Alfa Romeo-rijder Antonio Giovinazzi op P12. De tweede helft van de race begon en het rijdersveld kon nog steeds niet wisselen naar slicks.

Aan de kop van het veld kwam Hamilton dichter aan de RB16B van Pérez. De Brit had een achterstand van een seconde op de Mexicaan op het moment dat Alonso een bandenwissel maakte. De Spanjaard reed nu op P18 achter Ricciardo. In ronde 35 brak de langverwachte strijd aan op P4 tussen Pérez en Hamilton. Die laatste kreeg het deksel op de neus van de Mexicaan en moest voorlopig P5 voor lief nemen.

Verstappen maakte een pitstop in ronde 36 en maakte een wissel naar intermediates. De Nederlander kwam terug in de wedstrijd voor Pérez op P3 Ook Sainz maakte zijn stop evenals Vettel. Bij Mercedes riep men Bottas naar binnen waardoor de Fin de leiding gaf aan Leclerc. De Fin kwam weer in de race, vóór Verstappen. De Nederlander had nu een voorsprong van 3,8 seconden op Hamilton. Vettel was niet blij met de keus van Aston Martin voor slicks. De Duitser moest een ronde later weer naar binnenkomen en terugwisselen naar intermediates.

In ronde 42 leek Hamilton naar binnen te komen maar hij was het niet eens met het team en reed voorlopig nog door op P4. Op dat moment resteerden nog vijftien ronden waar de Brit voorlopig niet dichterbij kwam aan Verstappen. De Nederlander klaagde via de boordradio over zijn stuur.

Bottas had geen moeite met het passeren van Leclerc. Daarop riep Ferrari de Monegask naar binnen voor een bandenwissel. Verstappen kwam zo weer op P2 met achter hem Hamilton. De Brit had nog steeds geen bandenstop gemaakt en zou door moeten rijden tot aan de finish voor het beste resultaat. Inronde 50 kwam hij echter toch binnen. Hij kwam op de vijfde positie terug op de baan, terwijl Pérez naar P3 klom. Geheel niet in zijn sas kreeg hij tot overmaat van ramp ook nog Alpha Tauri-coureur Gasly achter zich aan. De Fransman lag een seconde achter de Brit op P6. Op dat moment reed Bottas een tijd van 1:31.02. Hij leek op koers voor een extra punt voor de snelste raceronde.

Valtteri Bottas zo won de Grand Prix van Turkije voor Max Verstappen. De Nederlander werd gevolgd door teamgenoot Sergio Pérez. Lewis hamilton verloor de koppositie in het wereldkampioenschap achter Charles Leclerc die zijn Ferrari op P4 over de finish drukte.

Uitslag grand Prix Turkije 2021

P  Driver		Team					Time
1 Valtteri Bottas Mercedes AMG Petronas Formula One Team 58 Laps
2 Max Verstappen Red Bull Racing + 14.584s
3 Sergio Perez Red Bull Racing + 33.471s
4 Charles Leclerc Scuderia Ferrari Mission Winnow + 37.471s
5 Lewis Hamilton Mercedes AMG Petronas Formula One Team + 41.812s
6 Pierre Gasly Scuderia AlphaTauri Honda + 44.292s
7 Lando Norris McLaren F1 Team + 47.213s
8 Carlos Sainz Scuderia Ferrari Mission Winnow + 51.526s
9 Lance Stroll Aston Martin Cognizant Formula One Team + 82.018s
10 Esteban Ocon Alpine F1 Team + 1 Lap
11 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo Racing Orlen + 1 Lap
12 Kimi Raikkonen Alfa Romeo Racing Orlen + 1 Lap
13 Daniel Ricciardo McLaren F1 Team + 1 Lap
14 Yuki Tsunoda Scuderia AlphaTauri Honda + 1 Lap
15 George Russell Williams Racing + 1 Lap
16 Fernando Alonso Alpine F1 Team + 1 Lap
17 Nicholas Latifi Williams Racing + 1 Lap
18 Sebastian Vettel Aston Martin Cognizant Formula One Team + 1 Lap
19 Mick Schumacher Uralkali Haas F1 Team + 2 Laps
20 Nikita Mazepin Uralkali Haas F1 Team + 2 Laps



 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS