Formule 1

Valtteri Bottas wint veelbewogen eerste Grand Prix van 2020, Max Verstappen grote pechvogel + UITSLAG

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 5 juli 2020 15:10

Spielberg - De Grand Prix van Oostenrijk, tevens de eerste van het Formule 1-seizoen 2020, is gewonnen door Valtteri Bottas. Charles Leclerc behaalde de tweede plaats voor de verrassing van de dag Lando Norris die op P3 de race afsloot. Voor Max Verstappen eindigde de race in ronde 11. Door elektrische problemen verloor de Nederlander snelheid en kon maar net de pitstraat halen.

F1 2020 Max Verstappen


Op een droge zonnige Red Bull Ring behield na het startsignaal Valtteri Bottas de leiding. Max Verstappen beleefde een goede start en kon P2 vasthouden, maar moest wel een aanval van Lando Norris pareren. Lewis Hamilton, die door een gridstraf vanaf P5 van start ging, kon op jacht naar de kop van het veld. Bottas reed de snelste ronde op het moment in 1:09.159 en lag 3 seconden voor op Verstappen. Hamilton kon in ronde 9 dan eindelijk Alexander Albon inhalen in de strijd om P3.

De pech sloeg toe in ronde 11 toen Max Verstappen zeer langzaam over het circuit rolde. Via de boordradio vroeg de Nederlander om advies van zijn team terwijl hij op de laatste positie de pits probeerde te halen. Aldaar wist het team de RB16 nog aan de praat te krijgen, maar het mocht niet baten. De Nederlander was de eerste uitvaller.

F1 2020 MaxVerstappen


Door de uitval van Max Verstappen kwam Lewis Hamilton op P2 achter Bottas te liggen. Alexander Albon volgde op de derde positie. Ook bij Renault liep het niet lekker. Daniel Ricciardo leek een probleem te hebben in ronde 18 en zakte langzaam naar het achterveld en iets later stapte de Australiër in de pits uit zijn bolide. Sebastian Vettel begon aan een langzame opmars en lag na 20 ronden op P8 achter Carlos Sainz. Lewis Hamilton noteerde de snelste ronde van het moment in 1:09.000. Ook Lance Stroll viel de pech ten deel en kon uitstappen in de pitbox van zijn team Racing Point.

In ronde 26 zorgde Kevin Magnussen voor een safety car situatie door rechtdoor te schieten in bocht 3. De Deen miste op een haar na de muur en moest zijn auto verlaten. Dit was voor het rijdersveld het teken om massaal een pitstop te maken. In ronde 31 werd de baan weer vrij gegeven om te racen.

Na de herstart begon Valtteri Bottas op kop voor Lewis Hamilton. Alexander Albon volgde met Sergio Perez op zijn staart. Lando Norris zag Charles Leclerc in zijn spiegel. Carlos Sainz moest in de remmen bij een poging om Leclerc in te halen en Sebastian Vettel zag zijn kans schoon om Sainz in te halen. Daar was te weinig ruimte, de Duitser spinde en zakte door de actie terug naar P15.

Vanaf de tweede helft van de race was er lichte stress bij Mercedes. Beide bolides hadden een probleem met een sensor bij de versnellingsbak. In ronde 50 maakte Romain Grosjean wederom een uitstapje bij bocht 4 met een remprobleem. Via het gras kon de coureur terugkomen op de baan en de pits bereiken. Op dat moment viel George Russell stil met zijn Williams bij dezelfde bocht en dit veroorzaakte de tweede safety car van de middag. Wederom werden er veel pitstops gemaakt. Valtteri Bottas bleef aan de leiding met Lewis Hamilton achter de Fin. Alexander Albon gaf P3 aan Sergio Perez wegens de bandenwissel naar softs. Lando Norris sloot de top vijf voor dat moment af. De finale van de wedstrijd werd een sprintrace met een kansrijke Albon die als enige van de kop op softs reed.

Met nog 17 ronden te gaan werd de race onder de Oostenrijkse zon hervat. Albon was scherp en verschalkte Perez in de strijd om P3. Op dat moment werd er weer een safety car in het veld gestuurd doordat Alfa Romeo-coureur Kimi Raikkonen zijn rechtervoorwiel verloor. Nog 11 ronden resteerde tot aan de finish, nadat het sein weer op groen werd gezet.

Na de herstart ging Alexander Albon direct in de aanval bij Lewis Hamilton. Echter raakte de Thai de Brit buitenom bij bocht 4 en spinde. Dit betekende einde voor de podiumaspiraties van de Red Bull-coureur. Hamilton kon onverstoord verder achter de leider van de wedstrijd Valtteri Bottas, maar kreeg even later wel een tijdstraf van 5 seconden. Sergio Perez schoof door naar de derde positie met Lando Norris in zijn kielzog.

De McLaren-coureur kwam onder druk van Charles Leclerc en de Monegask passeerde de Brit in ronde 64. De Ferrari-coureur was aan een stille opmars bezig en stootte door naar P3. Door de straf voor Hamilton lag Leclerc virtueel op P2. Ook Perez kreeg 5 seconden aan zijn broek voor te hard rijden in de pitstraat. Met nog twee ronden te gaan ging ook de RB16 van Albon stuk en viel de teamgenoot van Max Verstappen ook uit. Daniil Kvyat was de volgende uitvaller, het achterwiel van zijn AlphaTauri sloeg stuk.

Valtteri Bottas won de eerste Grand Prix van het seizoen, Charles Leclerc stoot door naar P2 en Lando Norris pakt het derde treetje van het podium plus een extra punt voor de snelste raceronde in 1:07.475.

Uitslag Grand Prix van Oostenrijk:

Pos	Driver			Team					Time
1 Valtteri Bottas Mercedes AMG Petronas Formula One Team 71 Laps
2 Charles Leclerc Scuderia Ferrari Mission Winnow +2.700
3 Lando Norris McLaren F1 Team +5.491
4 Lewis Hamilton Mercedes AMG Petronas Formula One Team +5.689
5 Carlos Sainz McLaren F1 Team +8.903
6 Sergio Perez BWT Racing Point F1 Team +15.092
7 Pierre Gasly Scuderia AlphaTauri Honda +16.682
8 Esteban Ocon Renault F1 Team +17.456
9 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo Racing Orlen +21.146
10 Sebastian Vettel Scuderia Ferrari Mission Winnow +24.545
11 Nicholas Latifi Williams Racing +31.650
DNF Daniil Kvyat Scuderia AlphaTauri Honda
DNF Alexander Albon Aston Martin Red Bull Racing
DNF Kimi Raikkonen Alfa Romeo Racing Orlen
DNF George Russell Williams Racing
DNF Romain Grosjean Haas F1 Team
DNF Kevin Magnussen Haas F1 Team
DNF Lance Stroll BWT Racing Point F1 Team
DNF Daniel Ricciardo Renault F1 Team
DNF Max Verstappen Aston Martin Red Bull Racing

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS