Formule 1

Valtteri Bottas praat openlijk over mentale problemen en verslaving: "Ik heb mezelf getraind om fysiek en mentaal pijn te lijden"

Uitgegeven door Frank Korsel • 7 februari 2023 07:00

Valtteri Bottas sprak zich eerder al eens uit over zijn mentale strubbelingen die hij meemaakte tijdens zijn tijd bij Mercedes. Nu onthult de Finse coureur dat hij aan het begin van zijn Formule 1-loopbaan kampte met een verslaving die leidde tot een eetstoornis en de mentale problemen.

Bottas

Geen alcohol, drugs of andere substanties, maar Bottas was verslaafd geraakt aan zijn trainingsregime. Bottas maakte in 2013 zijn debuut in de Formule 1 en deed dit bij het team van Williams. In zijn eerste seizoen scoorde hij slechts één keer punten, 2014 moest en zou anders. Bottas eindigde in 2014 op de vierde positie in het kampioenschap, scoorde hij zes podia en versloeg hij teamgenoot Felipe Massa met enige overmacht. Desondanks eiste 2014 zijn tol op het mentale welzijn van Bottas.

Valtteri Bottas

Aan de Finse presentatrice Maria Veitola vertelde hij het volgende: "Ik heb mezelf getraind om fysiek en mentaal pijn te lijden. Het liep uit de hand, en het werd een verslaving. Er werd officieel geen eetstoornis vastgesteld, maar het was er wel degelijk."
"Het was niet heel gezond. Ik wilde de beste zijn en vond dat ik dat moest doen. Als het team zegt dat ik 68 kilo moet wegen en ik weeg natuurlijk 73 kilo, dan doe ik daar alles voor."

Tijdens de Japanse Grand Prix in 2014 raakte Jules Bianchi na een crash in coma, negen maanden later overleed hij aan zijn verwondingen. Deze gebeurtenis heeft veel losgemaakt bij Bottas: "Om me te helpen herstellen, had ik een psycholoog nodig wiens eerste inschatting was dat ik bijna een robot was die alleen maar zijn doel wil bereiken en helemaal geen gevoelens had.”

Valtteri Bottas

In 2017 verkaste de Fin naar het team van Mercedes, daar nam hij het gedurende vijf seizoenen op tegen zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton. Vaak moest hij tweede viool spelen, veel vaker kwam Bottas er niet eens aan te pas. Ook deze gebeurtenis hebben impact gehad op de tienvoudig Grand Prix-winnaar: “In 2021 was het weer moeilijker, toen de toekomst op het spel stond en ik niet wist voor welk team ik zou rijden. Het was een grote stap om hulp van buitenaf te vragen.”

De vijf jaar durende strijd tegen een ‘superieure’ Hamilton liet Bottas doodmoe achter: "Pas in het laatste jaar kon ik accepteren dat Lewis Hamilton een betere coureur was”, besloot de Fin.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS