DTM

VIDEO - Vierde winnaar in de vierde race: DTM-repatriant Maximilian Götz zegeviert voor de eerste keer + FOTO'S

Uitgegeven door Peter Vader • 25 juli 2021 19:27 • Print artikel

SCHIPKAU - Vierde winnaar in de vierde race - de DTM van 2021 zal opnieuw buitengewoon spannend en gevarieerd zijn op de tweede racezondag. Voor het eerst vierde Maximilian Götz zondag zijn eerste DTM-overwinning op de DEKRA Lausitzring. Voor Hubert Haupt ‘s jonge Mercedes-AMG Team HRT was het de eerste triomf in de traditionele serie. Götz (GER), die in 2015 en 2016 al in de DTM startte, zegevierde in een spannende race tegen Red Bull-junior Liam Lawson (NZL) in de Ferrari en de Zuid-Afrikaan Kelvin van der Linde in de Audi (ABT Sportline). Zo waren er drie merken vertegenwoordigd op het podium.

Vierde_winnaar_in_de_vierde_DTM-race_van_2021_Maximilian_Götz_GER_Mercedes-AMG_Team_HRT
Vierde winnaar in de vierde DTM-race van 2021: Maximilian Götz (GER) Mercedes-AMG Team HRT

In de aanloop naar het derde DTM-raceweekend van 6 tot en met 8 augustus in Zolder, België, blijft Kelvin van der Linde het klassement van de DTM-coureurs leiden met 69 punten, voor Liam Lawson (65), gevolgd door Philip Ellis (SUI, Mercedes-AMG, Team WINWARD) met 48 punten en Maximilian Götz met 46 punten. "Voor mij is vandaag een kinderdroom uitgekomen. Deze DTM-overwinning betekent veel voor me", aldus Maximilian Götz. "Ik wil Hubert Haupt bedanken voor het geven van deze tweede kans in de DTM. Hubert Haupt leeft voor de DTM, dus ik ben des te trotser dat ik zijn team deze overwinning heb gegeven."

podium_Liam_Lawson_Maximilian_GYtz_Kelvin_van_der_Linde
DTM-podium Lausitzring 2021: Liam Lawson, racewinnaar Maximilian Götz en Kelvin van der Linde

De beslissing in het voordeel van Götz was te wijten aan problemen van de leidende Kelvin van der Linde en een fout van de als tweede geplaatste Liam Lawson. Toen Lawson na acht ronden pitte voor de verplichte bandenwissel, smoorde hij de motor tijdens het wegrijden en verloor hij de een beslissende hoeveelheid tijd. "Ik kan me alleen maar verontschuldigen bij het team voor deze fout", aldus de Nieuw-Zeelander. In ronde 27 volgde het drama van Kelvin van der Linde. Plotseling vertraagde de ABT-Audi. "De auto stopte ermee, ik moest een volledige reset doen. Gelukkig verloor ik maar twee plaatsen", aldus van der Linde.

Strak_gespreid_en_deels_naast_elkaar_door_de_verhoogde_curve_het_DTM-veld_na_de_start
Strak gespreid en deels naast elkaar door de verhoogde curve het DTM-veld na de start

Hoe dan ook, het was een spannende race met veel positiegevechten. Philip Ellis, de winnaar van zaterdag, verdedigde aanvankelijk de leiding vanaf gridpositie één, maar voor het einde van de eerste ronde drukte Lawson zijn Ferrari langs Ellis' Mercedes-AMG met een opmerkelijke manoeuvre. Kelvin van der Linde kwam ook steeds dichter bij Ellis en passeerde in ronde drie. Bij verschillende gelegenheden achtervolgden DTM-raceauto’s elkaar zij-aan-zij over de baan, "twee breed", zoals de Amerikanen het noemen, en soms ook "drie breed", dat wil zeggen drie naast elkaar. Mike Rockenfeller in de ABT-Audi en runner-up Nico Müller (SUI) in de Rosberg-Audi leidden lange tijd het veld, totdat ze laat in de pitstraat verdwenen om nieuwe banden te laten monteren. Götz was nu ook de echte koploper voor Liam Lawson en Kelvin van der Linde. Achter hen achtervolgde een stevige trein met zeven raceauto's het trio, onder aanvoering van Ellis, gevolgd door de aandringende Sheldon van der Linde (RSA, ROWE-Racing) voor BMW-merkcollega Marco Wittmann (GER, Walkenhorst Motorsport), Daniel Juncadella (ESP, Mercedes-AMG, Team GruppeM) en Mike Rockenfeller. De top 10 werd gecompleteerd door Lucas Auer (AUT, Mercedes-AMG, Team WINWARD) en Nico Müller.

Kelvin_van_der_Linde_RSA_Audi_ABT_Sportsline
Kelvin van der Linde (RSA) Audi ABT Sportsline

Er was het hele weekend veel afwisseling in Lusatia op het podium en in het hele veld. Op beide dagen stonden in totaal vijf verschillende coureurs op het podium naast de winnaar. Op zaterdag werd Philip Ellis de derde Zwitser die een DTM-overwinning behaalde, waarbij Lawson en voormalig kampioen Mike Rockenfeller (GER, Audi, ABT Sportsline) naar de plaatsen twee en drie werden verwezen. Monza-winnaar Lawson, de jongste coureur in het veld met zijn 19 jaren, was de enige die op beide dagen op het podium stond, voor de derde keer in de vierde race!

Voor_het_eerst_weer_voor_de_toeschouwers_de_DTM_2021_op_de_Lausitzring
Voor het eerst weer voor de toeschouwers de DTM 2021 op de Lausitzring

De focus op het jongste circuit van Duitsland lag op de eerste bocht, 300 meter lang en verhoogd. De premičre van de steile bocht was een absolute overwinning voor coureurs en fans. "Ik wist niet zeker of we het met Bocht 1 zouden doen", zegt Götz, "maar het ging absoluut geweldig en was leuker van ronde tot ronde. Het is een uitdaging. Ik weet zeker dat de fans het ook leuk vonden."Mercedes_winnaar_DTM2021Lausitz

Maximilian_Gotz_winnaar_Race_2_zondag


Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS