DTM

VIDEO - Verrassing op Zolder: BMW-rijder Marco Wittmann claimt zijn eerste DTM-overwinning van dit jaar

Uitgegeven door Peter Vader • 8 augustus 2021 14:35

ZOLDER - Dus BMW kan toch nog winnen! In Zolder in België behaalde tweevoudig DTM-kampioen Marco Wittmann zijn eerste overwinning van het seizoen tijdens het derde DTM-raceweekend van het jaar 2021. Met de BMW van het Walkenhorst Motorsport-team finishte de Duitser de zondagrace voor Maximilian Götz (GER) met de HRT Mercedes-AMG en Liam Lawson (NZL) met de Red Bull Ferrari. Voor Wittmann, die eerder op de dag zijn 15e pole had veroverd, was het de 16e overwinning in zijn DTM-carrière. Zijn meest recente overwinning dateert van 2019 op Brands Hatch. In 2020 kende BMW een nogal teleurstellend DTM-seizoen met slechts twee overwinningen en had voorafgaand aan de races op Zolder meermaals verklaard dat het circuit niet bij de BMW past. De pole position en de overwinning waren daardoor des te verrassender. In het kampioenschap blijft Kelvin van der Linde aan de leiding. De Zuid-Afrikaan had zaterdag de race gewonnen met de ABT Audi en eindigde zondag als achtste.

Eerste_overwinning_van_het_seizoen_Marco_Wittmann_GER_BMW_Walkenhorst_Motorsport
Verrassende overwinning in Zolder van Marco Wittmann (GER) met de BMW van Walkenhorst Motorsport

Wittmann maakte handig gebruik van zijn eerste plaats op de grid en nam meteen de leiding. Net als in de race op zaterdag kwam het veld niet zonder problemen door de openingsronde. In de eerste ronde van de race raakte Philip Ellis (SUI) met de WINWARD Mercedes zijn mede-Mercedes-AMG-coureur Vincent Abril (Team HRT) en dwong de laatste in een spin. De Monegask kon doorrijden, maar zijn auto kwam vervolgens tot stilstand in de paddock-chicane, wat leidde tot een ingreep van de safety car. Wittmann verdedigde ook zijn voorsprong bij de herstart, hij werd heftig aangevallen door Lucas Auer (AUT) in de WINWARD Mercedes-AMG. Achter Kelvin van der Linde (RSA) met de ABT-Audi was de Nieuw-Zeelander Lawson al opgeklommen met de Red Bull Ferrari. Ook na de pitstops verdedigde Wittmann zijn voorsprong op Auer succesvol. De Oostenrijker kreeg een tijdstraf van vijf seconden voor een pitstopovertreding en verloor daardoor al voor het einde van de race zijn tweede plaats. Hij werd uiteindelijk als vijfde geklasseerd. Nadat alle coureurs hun verplichte stops hadden voltooid, bleef de oorspronkelijke volgorde intact met Wittmann voorop, gevolgd door Auer en vervolgens door Maximilian Götz (GER) met de HRT Mercedes-AMG, Lawson en Nico Müller (SUI) met de Rosberg Audi.

Klaar_voor_de_DTM_race_van_zondag_op_Zolder

Voor zijn thuispubliek – toeschouwers werden alle dagen van het evenement in Zolder toegelaten – schitterde lokale held Esteban Muth met een pittig optreden. Met de T3 Lamborghini liet de 19-jarige coureur verschillende adembenemende inhaalmanoeuvres zien, en dat op een circuit waar inhalen moeilijk zou zijn. Zijn teamgenoot Esmee Hawkey was ook sterk, reed tijdelijk op punten scorende posities en eindigde uiteindelijk als 13e.

Esteban_Muth_Lamborgini_art_car_DTM_Zolder2021
Locale held Esteban Muth met de fraaie Lamborgini art car

De kwalificatie op zondagochtend was nogal ongebruikelijk. Timo Glock's ROWE BMW kwam tot stilstand op de baan als gevolg van een technische storing, de kwalificatie werd gestopt met de rode vlag met nog iets meer dan twee minuten te gaan en niet hervat. Dat leidde tot een onverwachte ontwikkeling met de eerste pole position van het seizoen voor Marco Wittmann en Walkenhorst Motorsport. Voor Wittmann was het zijn 15e pole in zijn DTM-carrière. De Oostenrijker Lucas Auer (Mercedes-AMG, Team WINWARD), de Duitser Mike Rockenfeller (Audi, ABT Sportsline) en zijn teamgenoot Kelvin van der Linde (RSA, Audi) completeerden de eerste twee startrijen.

Spin_in_de_1e_bocht_Vincent_Abril_Mercedes-AMG
Spin in de eerste bocht na de start van Vincent Abril met de Mercedes-AMG

De Spanjaard Daniel Juncadella was de vijfde snelste met de GruppeM Mercedes, maar moest vanaf de 15e plaats starten omdat hij een ‘griddrop’ van tien plaatsen kreeg, als straf voor het veroorzaken van de botsing in de openingsronde van de race op zaterdag.

Opmerkelijke prestaties waren de zevende startplaats voor nieuwkomer Christian Klien (AUT) met de JP Motorsport McLaren en de tiende plaats voor de Brit Esmee Hawkey met de T3 Lamborghini.

DTM heeft een veeleisende kalender van twee weken. Over veertien dagen (20-22 augustus) racet de al lang bestaande serie op de Nürburgring.

Lokale held Esteban Muth schitterde met een pittig optreden


Marco Wittmann viert zijn onverwachte overwinning!


Gefelicteerd_Marco_Wittmann





Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS