Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

VIDEO - Toyota claimt dramatische overwinning in 6 Hours of Spa, Frijns wint LMP2 met WRT, LMGTE Pro-overwinning naar AF Corse Ferrari

Uitgegeven door Peter Vader • 8 mei 2022 09:28 • Print artikel

Kamui Kobayashi, Jose-Maria Lopez en Mike Conway van Toyota Gazoo Racing hebben de TotalEnergies 6 Hours of Spa 2022 gewonnen in een dramatisch en door regen getroffen evenement. Meer dan de helft van de race werd verreden onder schorsingen als gevolg van incidenten en hevige regen, wat leidde tot drie rode vlag-, zes safety car- en vijf ‘full course yellow’ perioden. Maar tijdens al deze turbulentie kwam de Toyota GR010 Hybrid Hypercar met nummer 7 bovendrijven. Hij zorgde ervoor dat de Japanse fabrikant zijn zesde opeenvolgende overwinning behaalde op de legendarische Belgische locatie en het was hun tweede zege in de categorie Hypercar. Jose-Maria Lopez passeerde de zwart-wit geblokte vlag met 27 seconden voorsprong op de als tweede geplaatste Alpine ELF Team-ploeg van Matthieu Vaxiviere, Nicola Lapierre en Andre Negrao, nadat hij de laatste twee uur van de race grotendeels had gecontroleerd.

WEC TotalEnergies 6 Hours of Spa 2022 1 Toyota winnaar


Daarvoor werd de race aanvankelijk geleid door de Glickenhaus 007LMH-auto die verrassend vanaf met poleposition startte, vervolgens namen de Toyota GR010 Hybrid Hypercar met nummer 8 en de WRT LMP2-inschrijving met Robin Frijns, de leiding in de race over doordat een reeks regenbuien de baan voor langere perioden onbegaanbaar maakte. Het trio Olivier Pla, Pipo Derani en Romain Dumas van Glickenhaus Racing pakte de derde plek en besteeg daarmee heel verdiend ook het podium. Het resultaat kwam na een gedenkwaardige week waarin de Amerikaanse constructeur een eerste WEC-pole pakte.

WEC TotalEnergies 6 Hours of Spa 2022 2 Toyota GR010 Hybrid

De Toyota Gazoo Racing-nummer 8 met Toyota GR010 Hybrid Hypercar van Sebastien Buemi, Ryo Hirakawa en Brendon Hartley stopte in het tweede uur van de race met een vermoedelijk probleem met het hybridesysteem waardoor de auto op het circuit jammerlijk tot stilstand kwam. Hierdoor kon Toyota met Nr7 een winnend momentum creëren en kon de president van Toyota Gazoo Racing, Koji Sato, genieten van de overwinning en het podium tezamen met de winnende bemanning. De tweede plaats van Alpine zorgt ervoor dat ze hun voorsprong in het WEC algemeen klassement 2022 verder vergroten, wat betekent dat Toyota nog veel te doen heeft om aan de leiding te komen. De Alpine blijkt tot op heden verdraaid betrouwbaar en snel.

WEC TotalEnergies 6 Hours of Spa 2022 3 Ferrari winnaar LM GTE Pro

Ferrari verslaat Porsche met 0.523s!
James Calado en Alessandro Pier Guidi behaalden een sensationele LMGTE Pro-overwinning na een van de beste categorieraces in de decennialange geschiedenis van het WEC. Het Nr51 AF Corse-duo schoot naar voren in een race die zich ontwikkelde als een rit in een achtbaan, waarin er het laatste uur een shootout plaatsvond met het Porsche GT-team met nummer 92, de Porsche 911 RSR-19, bestuurd door Michael Christensen. Calado kon de vliegende Deen in de laatste ronden tegenhouden, nadat door een late ‘full course yellow’ de Porsche de kans leek te krijgen een gooi naar de overwinning te doen. Christensen had in de laatste 30 minuten gevochten om de zuster AF Corse Ferrari, bestuurd door Antonio Fuoco, uit de weg te ruimen en maakte een beslissende manoeuvre bij La Source ondanks enig contact tussen het racende duo. Calado kwam daarna onder grote druk te staan, maar wist de voorsprong vakkundig te verdedigen. Dit was ondanks het feit dat Christensen eruitzag alsof hij een laatste wanhopige poging zou doen om als eerste door de Bus Stop chicane heen te gaan. Maar het was de Ferrari die uiteindelijk de zoete smaak van de champagne vanwege de behaalde overwinning mocht proeven.

De Porsche met nummer 92 had de leiding genomen bij de start van de race, maar deed dat na enig contact met de zuster Porsche met de nummer 91, gestart door Gianmaria Bruni. De Italiaan moest een langzame ronde maken met een lekke band en liet een ronde vallen op de leidende auto's. Bruni en teamgenoot Richard Lietz vochten zich vervolgens terug, maar konden slechts als vijfde eindigen.

Afronding van het podium in de categorie waren Antonio Fuoco en Miguel Molina in de Nr52 AF Corse Ferrari 488 GTE Evo. Fuoco had de aanvallende Christensen aanvankelijk in het laatste uur van zich af weten te houden. Nick Tandy en Tommy Milner van Corvette Racing pakten de vierde plaats, maar hun race kwam in gevaar doordat ze vast kwamen te zitten in de pits toen ze de pech hadden te stoppen net toen de eerste van de drie rode vlaggen werd ingezet.

WEC TotalEnergies 6 Hours of Spa 2022 4 Robin Frijns LMP2 winaar

Home Joy voor WRT in LMP2 met Robin Frijns
Het lokale WRT-team behaalde een schitterende thuisoverwinning toen Rene Rast, Sean Gelael en Robin Frijns een alom geprezen LMP2-overwinning behaalden. Frijns liet zich weer eens van zijn beste kant zien en leidde de race zelfs halverwege de race, toen hij wegreed van de uiteindelijke winnaar Mike Conway. Robin Frijns zorgde voor regelrechte sensatie door gewoon weg te rijden van de Toyota onder de kletsnatte weersomstandigheden. Het was de vierde overwinning van WRT sinds de deelname aan het WEC een jaar geleden en zorgde ervoor dat Frijns, Rast en Gelael volgende maand het puntenklassement aanvoeren op weg naar Le Mans.

De Ferdinand Habsburg, Rui Andrade en Norman Nato bemand Realteam door WRT Oreca-Gibson completeerde het WRT-succes en zorgden ervoor dat het een perfecte dag was voor de door Vincent Vosse geleide ploeg, terwijl de Nr38 JOTA-auto van Will Stevens, Antonio Felix da Costa en Roberto Gonzalez de finale won en zij ook het podium konden bestijgen.

In het laatste uur van de race vonden er verschillende gevechten vol actie plaats met Team Penske midden in de actie, terwijl Felipe Nasr streed met de nummer 22 United Autosports USA-auto van Phil Hanson om het grote publiek te imponeren. De Nr83 AF Corse-inschrijving van Francois Perrodo, Alessio Rovera en Nicklas Nielsen herhaalde zijn Sebring-resultaat door opnieuw een Pro/Am-divisie te winnen en daarmee Rovera's verovering van pole position in LMP2 te versterken.

WEC TotalEnergies 6 Hours of Spa 2022 5 Dempsey Proton Porsche

Dempsey Proton wint LMGTE Am Honors
De Porsche van Harry Tincknell, Christian Reid en Sebastien Priaulx pakte de LMGTE Am-overwinning voor de Nr77 Dempsey Proton Porsche-ploeg. Het was de eerste WEC-overwinning van de Duitse teams sinds de race van 2019 op Spa. Tincknell hield een aanstormende TF Sport Aston Martin Vantage, bestuurd door Marco Sorensen, in de laatste ronden tegen om daarmee de eerste coureur te worden die won met drie afzonderlijke GT-merken: Aston Martin, Ford en nu dus met een Porsche. Het vertelt iets over zijn capaciteiten. Sorensen en zijn teamgenoten Ben Keating en Henrique Chaves werden tweede op slechts 1,5 seconde achterstand van Tincknell, toen ze over de finish kwamen. Aston Martin behaalde een sterk resultaat, want de Northwest AMR-inzending van Nicki Thiim, Paul Dalla Lana en David Pittard vulde het podium met een derde plaats.

De volgende ronde op het programma van het FIA World Endurance Championship 2022 is de 24 uur van Le Mans, die zal plaatsvinden in het weekend van 11/12 juni.WEC TotalEnergies 6 Hours of Spa 2022 6 Parc ferme Toyota en WRT

WEC TotalEnergies 6 Hours of Spa 2022 7 event logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS