Formule 1

VIDEO - Ruzie met stercoureurs onderstreept de kloof tussen de Formule 1 en de FIA, moet er iets veranderen?

Uitgegeven door Peter Vader • 13 mei 2022 10:18

Openlijk verzet van Lewis Hamilton en Sebastian Vettel in de nasleep van een aantal strenge FIA-regels plaatste een vreemde Formule 1-vete in de het voetlicht tijdens het Miami Grand Prix-weekend. De twee meest succesvolle coureurs in de F1 waren de meest prominente tegenstanders van het plotseling opleggen van al lang bestaande regels voor sieraden en vuurvast ondergoed door de FIA. Lewis Hamilton lijkt nu in een impasse te zitten met het bestuursorgaan, wat ertoe kan leiden dat hij uiteindelijk elke keer dat hij in de auto rijdt een boete van meer dan $ 250.000 krijgt. Maar deze bizarre vete over neuspiercings en broeken lijkt ook verband te houden met een diepere kloof tussen F1 en zijn bestuursorgaan.

Lewis_Hamilton_met_halsketting_en_piercings
Lewis Hamilton met halsketting en piercings, onderwerp van een veel dieper gaande discussie

Hylarische escalatie
Sebastian Vettel deed de zaak verder escaleren tijdens een persconferentie, door te suggereren dat de FIA het "meer een persoonlijke zaak en op een bepaalde manier gericht op Lewis" maakte. Hij heeft ook een probleem met het hardhandig optreden over ondergoed dat zo’n erg groot gespreksonderwerp wordt. Voorafgaand aan de vrijdagtraining in Miami, om de zaak op een nog meer publiek podium belachelijk te maken, trok hij een boxer over zijn racepak aan en zorgde ervoor dat het gezien werd in de pitlane. Net als Hamilton's persconferentiestunt, die op vrijdag verscheen met meerdere ringen en kettingen en drie horloges, naast zijn piercings, was dit een pantomime-act. Het zag er een beetje gek uit, er werd een paar keer gelachen en het leek bij te dragen aan een non-issue dat vrij snel escaleerde. Maar als twee coureurs van zo’n formaat maar al te graag een symbolische middelvinger naar het bestuursorgaan steken, nou, dan voelt het allemaal als iets meer dan alleen een kleine ruzie.

Sebastian_Vettel_meer_rebels_in_GP_Miami
Sebastian_Vettel was weer rebels tijdens de GP van Miami

Regels gewoon volgen
De regels omtrent sieraden en ondergoed bestaan al jaren. Sommigen die dit lezen zullen meevoelen met Vettel, Hamilton en andere uitgesproken coureurs zoals Pierre Gasly en Kevin Magnussen. Sommigen zullen de kant van de FIA kiezen. Interessant is dat deze regels ineens worden afgedwongen, waar de aanzet daarvoor vandaan komt, en de politieke context op de achtergrond wegzinkt. Hoewel racedirecteur Niels Wittich duidelijk de handhaver van deze regels is, is hij slechts de tussenpersoon. De instructie om no-nonsense te zijn is afkomstig van FIA-president Mohammed Ben Sulayem. Het standpunt van de FIA is dat de nieuwe president gewoon heeft gevraagd of de regels worden gevolgd en vervolgens tegen Wittich heeft gezegd dat hij hard moest optreden toen hij hoorde dat dit niet het geval was.

Traag handelen en transparantie missen?
Anderen in de F1 denken echter dat er meer aan de hand is. En voor het eerst in jaren ontstaat er een kloof in de paddock tussen de F1 en de FIA, die voor het eerst duidelijk werd na de Grand Prix van Abu Dhabi vorig seizoen. F1 CEO Stefano Domenicali zou niet alleen ontevreden zijn over de manier waarop de FIA omging met de laatste ronden, waar fouten bijdroegen tot de controversiële conclusie waarin Hamilton de race en het wereldkampioenschap verloor, maar ook met de gevolgen. Wat een veelgeprezen afsluiting van een spannend seizoen in 2021 had moeten zijn, mondde uit in een aantal weken van kritiek en beschuldigingen dat de race werd gemanipuleerd. En, onofficieel, wordt er door velen gedacht dat F1-persoonlijkheden zoals Domenicali het gevoel hebben dat de FIA de situatie slecht heeft aangepakt en de opschudding heeft aangewakkerd door traag te handelen en transparantie te missen.

Stefano_Domeicali
Stefano_Domeicali

Onvrede over de FIA
Meer recentelijk heeft Ben Sulayem aanleiding gegeven tot klachten achter de schermen over de poging om het aantal sprintevenementen volgend seizoen op te voeren tot zes. Nadat teams een dergelijke stap voor 2022 hadden geblokkeerd, kreeg een recente F1-commissievergadering de nodige steun om in 2023 zes sprintraces te houden - voordat Ben Sulayem bezwaar maakte. De FIA zegt dat er meer tijd nodig was om due diligence te doen over het voorstel. In het openbaar hebben de teams gezegd dat het meer "huiswerk" van het bestuursorgaan vereist. Privé zijn er beweringen dat Ben Sulayem simpelweg heeft geëist dat er meer geld aan de FIA wordt gegeven om dit mogelijk te maken. Er wordt al een tijdje gemompeld van onvrede over de rol van de FIA in het Formule 1-wereldkampioenschap en over wat haar verantwoordelijkheden in de toekomst zouden moeten zijn. De inkomsten uit de F1 dragen naar verluidt meer dan de helft bij van de totale inkomsten van de FIA. Dus de kennelijke pogingen van Ben Sulayem om meer geld voor de organisatie te krijgen, zijn slecht ontvangen. De rol van Ben Sulayem in het sprintdebat en de aanpak van sieraden en ondergoed zijn spraakmakende voorbeelden van hoe hij al meer interventionistisch is geweest dan zijn voorganger Jean Todt. En in een tijdsbestek van een week heeft hij de invloed van twee prominente F1-persoonlijkheden verkleind, de twee meest succesvolle coureurs van het kampioenschap, en ook de invloed van de teams miniseerde hij.

Ben_Sulayem
Ben Sulayem

Moet er iets veranderen?
Andere belanghebbenden van de F1 lijken het gevoel te hebben dat het bestuursorgaan zijn plaats als regelgever overschrijdt, machtsspelletjes speelt in de F1-commissie en stompzinnig is in het toepassen van de regels. Als reactie hierop zegt de FIA dat het niet gaat om het kiezen van gevechten en dat er helemaal geen individuen worden aangevallen. Ze hebben ook de suggestie verworpen dat dit een vorm van terugverdientijd is voor Hamilton die vorig jaar de prijsuitreiking oversloeg te midden van de gevolgen van Abu Dhabi. Na het Michael Masi-tijdperk, toen mensen consequent klaagden dat de regels niet goed werden nageleefd, is het typisch F1 om plotseling een controverse te hebben over de regels die te streng zijn. Maar dat komt waarschijnlijk omdat de bredere context wijst op een grotere ruzie, de invloed van de nieuwe FIA-president zette de huidige situatie op zijn kop en de F1 begint af te vragen of er iets moet veranderen.

De specifieke ruzie over juwelen blijft voorlopig een kwestie met een open einde, aangezien Hamilton heeft aangegeven dat hij zich niet aan de regels zal houden zodra zijn huidige vrijstelling voor twee races na Spanje afloopt. De wijze waarop deze kwestie wordt opgelost, kan erop wijzen hoe de FIA haar gezag onder haar nieuwe leiding wil uitoefenen. En dat kan veel grotere gevolgen hebben dan piercings en broeken, aldus een bericht van TheRace. Kortom: het is weer het oude liedje: het draait om macht en geld. Ook in de Formule 1!

FIA logo



Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS