Formule 1

VIDEO - Publiciteitsstunt of werkelijkheid? Hong Kong-miljardair overweegt lancering nieuw F1-team...

Uitgegeven door Peter Vader • 29 november 2022 06:01 • Print artikel

Zo nu en dan melden zich bijzondere personen aan, die grootse plannen uitvouwen om een eigen F1-team te introduceren of te gaan sponsoren. De F1 is door de geschiedenis heen een broedplaats voor héél bijzondere entrepreneurs die hun droom willen verwezenlijken. Sommigen zijn regelrechte ‘luchtfietsers’, anderen zijn gewoon gokkers die wel zien hoe hun initiatief afloopt. En naast de plannen van Andretti om deel te gaan nemen in de Formule 1, de Andretti ’s zijn geen gokkers noch luchtfietsers maar gedegen autosporters, heeft zich nu miljardair en autosportliefhebber Calvin Lo gemeld. Hij bespreekt actief het vooruitzicht om een nieuw Formule 1-team op te richten, dat al in 2026 op de grid zou kunnen verschijnen. Er is niet veel bekend over de mysterieuze Hong Kong-miljardair Calvin Lo, maar zijn intenties om het eerste nieuwe Formule 1-team in tien jaar op te richten, lijken toch echt serieus te zijn.

Miljardair en autosportliefhebber Calvin Lo
Miljardair en autosportliefhebber Calvin Lo (Bron foto: NextShark)

In gesprek met diverse teams en coureurs
Het is duidelijk dat de in Canada geboren Lo, CEO van de grootste levensverzekeringsmakelaar ter wereld, in gesprek is met 'een aantal teams en coureurs' in de branche om een nieuw team te vormen. De 46-jarige kan bogen op een geschat persoonlijk vermogen van 1,7 miljard dollar en zou een consortium kunnen leiden met een aantal zeer rijken uit Azië, of een team kunnen vormen met zijn eigen geld. Het moet gezegd worden, het is een kwestie van tijd dat de Aziaten groots uitpakken in de Formule 1, want dat ze uit de nieuwe wereld van het geld komen is een ding dat zeker is. En met hun bevolkingsaantallen moet er ongetwijfeld een supergetalenteerde F1-coureur rondlopen evenals een nieuwe oprichter van een F1-team. De interesse van Calvin Lo doet je afvragen of hij te maken heeft met het geheimzinnige Panther-team, dat in 2019 en 2020 de geruchtenstroom voedde over een nieuw F1-team, dat zich had gevestigd in de buurt van Silverstone. Nadien verdween Panther van de radar...

"Een groep extreem getalenteerde mensen"
De Amerikaanse fabrikant Haas was de laatste toevoeging aan de F1-grid in 2016 en de organisatoren zullen op zijn vroegst in 2026 nieuwe deelnemers toelaten. Lo groeide op met het verafgoden van Michael Schumacher tijdens de topjaren van de legende bij Ferrari, maar lijkt nu van plan om de kans te grijpen om zijn eigen plaats in de elite in te nemen. “Ik vind het geweldig dat de Formule 1 niet alleen een eenmansshow is, maar eerder een groep extreem getalenteerde mensen die samenkomen, allen geheel toegewijd aan één doel", zei de investeringsgoochelaar. "Er zijn constant goede teams in de F1, maar ze zijn niet in staat om met de juiste auto te komen."

Niet veel verkeerd gedaan
Lo woonde in oktober de Grand Prix van Singapore bij en was een VIP-gast bij races in Shanghai, Maleisië, Montreal, Melbourne en meer. De Formule 1 zal in 2023 een recordaantal van 23 races organiseren, zelfs nadat de Chinese Grand Prix van het schema is geschrapt vanwege het Covid-19-beleid van het land. Die uitbreiding ondersteunt Lo's overtuiging dat er 'onbenutte kansen' zijn in de sport, die "een nieuw tijdperk is ingegaan met groeiende populariteit en een nieuwe generatie fans." De ondernemer en filantroop heeft tot nu toe niet veel verkeerd gedaan met zijn investeringsstrategieën, wat suggereert dat de timing van zijn interesse goed geplaatst is.

Er zijn al banden met de F1
Het is algemeen aanvaard dat elke nieuwe aanwinst in de F1 een toegangsprijs van $ 200 miljoen moet betalen, die vervolgens onder de bestaande teams zal worden verdeeld. Lo heeft al banden met de sport via een vorm van betrokkenheid bij Williams, hoewel hij in het verleden heeft geweigerd details te verstrekken vanwege geheimhoudingsovereenkomsten. De onopvallende miljardair wordt beschreven als één van Azië's grootste champagneverzamelaars. Om een idee te geven van de rijkdom van de tycoon, bevestigde hij ooit een aankoop van $ 230 miljoen in een enkele bestelling uit Frankrijk. Als iemand een dergelijke hoeveelheid geld heeft om op een partij bubbels te laten spetteren, dan is het waarschijnlijk veilig om aan te nemen dat het geld kan worden gebruikt in naam van de autosport. Hoewel het fortuin van Lo misschien in het niet valt bij die van Red Bull, Mercedes en Ferrari, kan Calvin Lo een belangrijke rol spelen aangezien het vooruitzicht van een Aziatische toetreder groot opdoemt, aldus een beicht van de Mirror.co.uk. Wordt vervolgd dus…Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS