Autosport Internationaal Toerwagens • Autonieuws

VIDEO - Porsche onthult de 911 GT3 R 2023, 565 pk en een half miljoen euro, de Porsche GT3 is weer helemaal terug!!!

Uitgegeven door Peter Vader • 2 augustus 2022 09:01 • Print artikel

Zolang er GT3-races zijn, zit er een Porsche 911 bij. Dus de komst van een nieuwe is een groot probleem, vooral wanneer de op 992 gebaseerde 911 GT3 R er zo uitziet. Zwart is nooit een geweldige kleur om te fotograferen, maar het zorgt er wel voor dat de nieuwe Porsche-raceauto er gemeen uitziet. Stel je voor dat die rode lichten in je achteruitkijkspiegel branden...

Porsche onthult 2023 911 GT3 R 1

Het belangrijke nieuws voor deze GT3 R zit onder de motorkap. Porsche had de grootte van de motor niet bevestigd in zijn teasers, en nu kennen we alle sappige details. Deze auto deelt nu een dry-sumped 4,2-liter platte zescilinder (4.194 cc, in feite) met de GTE-specificatie RSR, wat een maximaal vermogen van 565 pk en een potentieel van 9.250 tpm betekent. Dat zou best goed moeten klinken en vrij goed 1250 kg kunnen verplaatsen, zelfs met een Balance of Performance die in het spel van toepassing is.

Bovendien is het de bedoeling dat de nieuwe motor meer draait dan om rijeigenschappen als pure snelheid, waarbij het vermogen en koppel blijkbaar geoptimaliseerd zijn 'over het hele toerenbereik'. Porsche zegt dat dit ervoor zorgt dat de GT3 R 'beter geschikt is voor gentleman rijders', het is tenslotte altijd goed om klanten tevreden te houden. Die heren zullen ook blij zijn te weten dat de motorrevisie-intervallen nu tot 70 uur lopen in plaats van 60. Het vermogen bereikt het circuit via een sequentiële zesversnellingsbak die is afgeleid van de GT3 Cup en er een evolutie heeft plaatsgevonden van de koolstofkoppeling van de oude auto.

Porsche onthult 2023 911 GT3 R 2

Chassis-upgrades voor de 992 zijn er ook op gericht om deze nieuwste racer gemakkelijker te besturen, nauwkeuriger te sturen en minder slijtage aan de achterbanden te realiseren. De introductie van een dubbele wishbone-front-end, zoals bij de straatauto, heeft bijna gegarandeerd bijgedragen aan de verbeteringen van de stuureigenschappen. De demping is van KW, opnieuw naar verluidt geëvolueerd en beter dan voorheen met vijf afstelinstellingen en een 'afblaasfunctie' - als er herenracers zijn die dat weten, zeg het dan alsjeblieft.

Porsche onthult 2023 911 GT3 R 3

De hele auto is erop gericht dit te optimaliseren en dat, zo lijkt het, te verfijnen, door het verlengen van de wielbasis (van 2.459 mm naar 2.507) en het naar voren duwen van meer gewicht, tot het knijpen van de stuurbeetjes van de RSR en het verder verbeteren van de tractiecontrole. De stalen remmen van de GT3 R zijn van AP, 390 mm voor en 370 mm achter, met drie sets remblokken: één voor sprints en twee opties voor lange afstanden. Tot 12 uur racen is mogelijk op één set pads, ongelooflijk, en ABS van de vijfde generatie zou de slijtage van banden en remmen verminderen.

Porsche onthult 2023 911 GT3 R 4

Die wilde look is ook niet alleen voor de show, maar heeft bruikbaarheid opnieuw bovenaan de prioriteitenlijst. Vanzelfsprekend is de downforce van voorheen toegenomen zonder dat het ten koste gaat van de hoeveelheid weerstand door de motor zelfs 5,5 graden naar voren te kantelen om meer ruimte voor de diffuser te creëren. Porsche beweert ook dat deze 992 minder gevoelig is voor storingen door vuile lucht dan voorheen dankzij de revisies, een aspect dat alle coureurs beslist zullen waarderen. 'Het resultaat is een grotere aerodynamische stabiliteit in een breed scala aan racescenario's. Bovendien verbetert dit de rijeigenschappen en 'raceability', omdat het ook het inhalen gemakkelijker maakt', aldus het persbericht. Bovendien is er natuurlijk een spoiler met zwanenhals die past bij uw GT3 voor op de weg.

Porsche onthult 2023 911 GT3 R 5

Het interieur volgt een even obsessieve benadering van oneindig kleine winsten. Dit soort dingen bijvoorbeeld: 'De scharnieren van de zespuntsveiligheidsgordel werden verstevigd en de Porsche-specialisten keken nog eens goed naar de gordelgesp: de tongen schuiven nu nog sneller in de gesp via speciale oprijplaten, het scheelt ongeveer een seconde tijdens pitstops voor het wisselen van coureur.” Natuurlijk vraag je het aan elke coureur of dit nou echt zijn nut heeft, maar hij zal antwoorden: “Het maakt niet uit of je een centimeter of een mijl winst maakt, winnen is winnen! En een seconde kan het verschil maken.” De stoel bevindt zich nu dichter bij het midden van de auto, de informatiedisplays zijn nu van de Cup en - aangezien dit een Porsche is en zo - zijn er tal van opties voor GT3 R-kopers om uit te kiezen. Zo is er een endurance-pakket met verlichte startnummers, binnenverlichting en een bidonhouder.

Porsche onthult 2023 911 GT3 R 6

Er is nog geen prijs voor de bekerhouder, maar die is er wel voor de hele auto: 511.000 euro! Niet kinderachtig, maar dan heb je ook wat… En aan te rijden races geen gebrek. Naast de Nürburgring Endurance Series, IMSA WeatherTech Sportscar Championship, Porsche Sports Cup en British GT, zullen GT3-spec auto's in 2024 in aanmerking komen voor Le Mans.

Porsche onthult 2023 911 GT3 R 7

“We waren een schot in de roos met de enorm succesvolle voorganger. De lat voor zijn opvolger ligt dan ook hoog”, zegt Sebastian Golz, projectmanager 911 GT3 R. Dat is een van de leukere functietitels. “Onze taak was minder om de nieuwe 911 GT3 R nog sneller te maken… Voor ons ging het er vooral om dat onze klanten langer hard konden rijden met de racewagen. Dit vereist duurzaamheid en daarom hebben we ons vooral gericht op verbeterde rijeigenschappen.” Dat klinkt allemaal enorm zinnig voor een auto die eruitziet als een 911 uit de onderwereld, maar duurzaamheid en rijeigenschappen zijn wat telt als deze GT 3 R moet het uithoudingsvermogen van de 911 voortzetten. Na net onthuld te zijn tijdens de TotalEnergies 24 Hours of Spa-Francorchamps van afgelopen weekend, verwachten we dat Porsche binnenkort graag aanbetalingen op een 2023-raceauto zal accepteren, aldus een bericht van PistonHeads. Het kan niet missen: alweer een uiterst potente en verfijnde gentleman racer uit het huis van Porsche. Gewoon gááááááán ermee!

Porsche onthult 2023 911 GT3 R 8Porsche logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS