Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

VIDEO - Overwinning voor Yelmer Buurman op Snetterton zet hem terug in de British GT-titelstrijd

Uitgegeven door Peter Vader • 9 augustus 2021 09:01 • Print artikel

Ian Loggie en Yelmer Buurman kwamen terug in de titelstrijd door zondagmiddag op het circuit van Snetterton de tweede race van 60 minuten hun eerste Intelligent Money British GT Championship-overwinning te claimen voor RAM Racing. Een race die nat begon en aan het einde met een bijna volledig opgedroogde baan werd verreden, bevatte nog twee titelkandidaten op het overall podium nadat Barwell's Adam Balon en Sandy Mitchell het duo Phil Keen en Michael Igoe van WPI Motorsport versloegen in hun duel om de tweede plaats, ondanks de indrukwekkende laatste stint van het laatste koppel.

British GT Yelmer Buurman win Snetterton 1 vlag

De tweede race van de dag had er niet anders uit kunnen zien dan de eerste, nadat een zware regenbui de baan doorweekt had net voordat de auto's naar de startgrid gingen. Deze keer startten de Pro's waar ze zich kwalificeerden, maar Dennis Lind kon de leiding niet vasthouden in Riches, waar Yelmer Buurman aan de buitenkant voorbij stak aan de Barwell-Lamborghini.

Een vroege Safety Car-periode om de gestrande Ginetta GT4 van Assetto te herstellen, speelde ook in het voordeel van RAM toen de vertraagde Aston Martin van Darren Turner bij de herstart tussen de GT3-leiders terechtkwam. Lind kon niet inhalen voor de start-/finishlijn en moest machteloos toezien hoe Yelmer Buurman een significante voorsprong opbouwde van acht seconden, tot aan de GT3-pitstops.

British GT Yelmer Buurman win Snetterton 2 podium

Tegen die tijd was het echter de andere Lamborghini van Barwell die als tweede rondreed, nadat Lind bij de herstart achter Charlie Eastwood en Sandy Mitchell terechtkwam. De Race 1-winnende Aston Martin kon echter geen van de Huracans evenaren en werd terugverwezen naar de vierde plaats door twee goed uitgevoerde pitstops voordat het pitvenster openging.

Door de twee gegeven successtraffen, kwamen Ian Loggie en Adam Balon in dezelfde ronde weer bij elkaar, nog steeds acht seconden van elkaar gescheiden. Die laatste halveerde aanvankelijk zijn achterstand voordat de Mercedes-AMG van Buurman zijn voorsprong weer volledig wist te herstellen. Balon kwam weer naar binnen toen de baan opdroogde, maar het voordeel was te weinig en kwam te laat. Buurman’s teamgenoot Ian Loggie reed zegevierend onder de zwart-wit geblokte vlag door met een voorsprong van 4,6 seconden.

Balon werd misschien aangespoord door de snel naderende Lamborghini van WPI, die een ronde eerder stopte dan de rest van de hoofdspelers in de GT3-divisie. Phil Keen hield Jonny Adam op afstand tijdens de openingsstint, toen de kampioenen als vijfde en zesde reden, maar de extra ronde betekende dat Michael Igoe volledig op snelheid was toen Andrew Howard de pitlane net voor hem verliet. De posities wisselden toen ze richting het baangedeelte Wilson reden, voordat de Lamborghini ook Leo Machitski van de derde plaats stootte.

British GT Yelmer Buurman win Snetterton 3 startveld

Alle drie hadden ze geprofiteerd van Eastwood’s maximale Pitstop Succes Penalty, waardoor de nieuw ingeschreven Ahmad Al Harthy aanvankelijk van de derde naar de zesde plaats zakte. Deurkruk-aan-deurkruk gevechten van Howard en Machitski tijdens de opeenvolgende ronden verwezen de door TF Sport gerunde Aston Martin terug naar de vierde plaats. Igoe’s enorme tempo onder de vochtige maar opdrogende omstandigheden zorgde ervoor dat de Lamborghini niet in te halen was. Igoe zette inderdaad meerdere snelste ronden neer in zijn achtervolging op Balon en Loggie, wiens voorsprong in de laatste 25 minuten daalde van 24 naar slechts acht. Al Harthy kwam naar huis op een relatief eenzame vierde plaats, terwijl Howard kampioensrivaal Machitski hem tot aan de finish achtervolgde. Proctors Stewart en Lewis werden zevende in Balfe's McLaren en Paddock's Bentley werd veroordeeld tot de achtste plaats door een straf voor het stoppen nadat het pitwindow van de GT3 al was gesloten.

British GT Yelmer Buurman win Snetterton 4 actie side

Dat alles geeft Machitski en Lind een voorsprong van 6,5 punten op Loggie/Buurman en Howard, die met nog drie races te gaan op de tweede plaats staan. Balon/Mitchell en Igoe/Keen hebben de volgende keer een hoop werk te verzetten in Oulton Park, als ze voor de laatste ronde in de titelstrijd willen blijven. Yelmer Buurman kan in ieder geval terugkijken op een geslaagd Snetterton-weekend waarin hij zijn titel-kandidatuur duidelijk maakte.

Bekijk de ruim drie minuten durende YouTube video van GT World van de overwinning van Yelmer Buurman op het circuit van Snetterton bij de race van zondag, onderdeel van het Intelligent Money British GT Championship:null

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS