Formule 1

VIDEO - Max Verstappen is niet de eerste maar wel de grootste rivaal van Lewis Hamilton: "Doe het face to face"

Uitgegeven door Peter Vader • 24 oktober 2021 10:27

De rivaliteit van Max Verstappen en Lewis Hamilton is terug en even gespannen als altijd. Het duo reed zelfs wiel-aan-wiel in de tweede oefensessie van vrijdag, toen de spanningen dreigden weer een kookpunt te bereiken voorafgaand aan de Grand Prix van de Verenigde Staten. Verstappen riep "domme idioot" over de radio en gaf Hamilton een ongelooflijke dikke middelvinger. Red Bull-coureur Max Verstappen heeft een voorsprong van zes punten op zijn Mercedes-landgenoot met nog zes races te gaan op de Formule 1-kalender van dit jaar en met zijn polepostion op het Circuit of th Americas heeft hij een uitstekende uitgangspositie voor de strijd met zijn rivaal, dit weekend.

Max_Verstappen_en_Lewis_Hamilton_startgrid

Max is niet Lewis' enige rivaal
De felle rivaliteit van Hamilton en Verstappen is verre van de enige die de Brit in zijn tijd op het circuit heeft gehad. In een opmerkelijk indrukwekkende carrière heeft hij aanvaringen gehad met Fernando Alonso, Jenson Button, Sebastian Vettel en Nico Rosberg. Eén van die confrontaties zorgde ervoor dat Hamilton eiste dat hij en Vettel zaken als "mannen" buiten de auto zouden uitvechten, nadat het duo bijna met elkaar in botsing verzeild raakte.

Face-to-face aanvechten
In de Grand Prix van Azerbeidzjan vier jaar geleden leidde Hamilton de race, rijdend achter de safety car vlak voor de herstart, toen Ferrari-coureur Vettel hem aanreed. Vettel beweerde dat Hamilton opzettelijk had geremd, waardoor de botsing was veroorzaakt, en de Duitser bij de Brit langszij kwam en instuurde op diens Mercedes. Hamilton, die de race als vijfde eindigde, één plaats achter Vettel, reageerde hierop furieus: "Ik vind het een schande om langszij te rijden en opzettelijk op een coureur in te rijden en dan daarmee ook nog eens vrijuit mee weg te komen. Hij behaalde zelfs de vierde plaats”, was Hamilton’s reactie na afloop van deze Grand Prix en vervolgde hij: "Om eerlijk te zijn denk ik dat hij zichzelf vandaag te schande heeft gemaakt. Als hij wil bewijzen dat hij een man is, dan denk ik dat hij het face-to-face buiten de auto moet aanvechten."

"Als tijden moeilijk worden..."
Hij beschuldigde Vettel ervan hem in gevaar te brengen en gaf toe dat het "veel erger" had kunnen zijn als de coureurs sneller hadden gereden. Vettel was in de ogen van Hamilton een afschuwelijk voorbeeld voor de miljoenen kinderen die zowel op de tribunes als thuis toekeken. Hij vervolgde: "Stel je alle jonge kinderen voor die vandaag naar de Formule 1 kijken en dat soort gedrag zien van een viervoudig wereldkampioen. Ik denk dat dat alles zegt." Ondanks dat Vettel volhield dat hij geen schuld had, kreeg hij een tijdstraf van 10 seconden voor gevaarlijk rijgedrag. Hij antwoordde: “Ik ben hem niet expres tegen hem aangereden. Ik heb mijn vleugel beschadigd, ik denk dat hij ook een beetje schade had. Niets dat van invloed zou zijn geweest op de race. Het is gewoon niet de manier om het te doen. Ik denk dat het heel duidelijk was. Uiteindelijk racen we als mannen." Vettel vond dat Hamilton ook een penalty had moeten krijgen. De Brit verwierp volledig elke bewering dat hij opzettelijk had geremd om de botsing te veroorzaken, en zei: "Sommige mensen houden er niet van om hun fouten toe te geven". Hij voegde eraan toe: "Als de tijden moeilijk worden, zien we hun ware gezicht."

F1-legende en toenmailig managentlid van Mercedes, Niki Lauda, waarschuwde al dat de spanningen op een gegeven moment zouden oplopen. Hij zei in een bericht van Express.co.uk: “Ik begrijp het niet. Hij is gek. Lewis zal hem op een dag raken. Niet met de auto, maar met de vuist.” Hamilton won uiteindelijk vrij gemakkelijk het 2017 F1-kampioenschap en eindigde met 363 punten bovenaan, met 46 punten voorsprong op Vettel, die de tweede plaats pakte.

Veel zwaardere opgave
Hamilton staat nu voor een veel zwaardere taak in zijn strijd om het kampioenschap van 2021 te winnen, hoewel het circuit van Austin de afgelopen jaren een soort Hamilton-bolwerk is geweest. Maar dit is geen garantie voor succes, want voorlopig moet hij dit weekend Max Verstappen voor zich dulden op de eerste startrij. De strijd zal dus in alle hevigheid losbarsten in de Verenigde Staten en ook daarna. Tenslotte zijn de volgende races op grotere hoogte in Mexico en Brazilië, waar Verstappen in het verleden erg succesvol was. Lewis Hamilton zal in ieder geval met alles wat hij aan kracht in huis heeft moeten vechten om zijn positie te veroveren.





Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS