Autosport Internationaal Toerwagens • Autonieuws

VIDEO - MG Cyberster EV roadster bevestigd voor onthulling in april 2024 + FOTO'S

Uitgegeven door Peter Vader • 5 november 2022 10:30 • Print artikel

Al enige tijd circuleren op internet afbeeldingen van een futuristisch 100% elektrische sportwagen van MG. Het lijkt nu toch echt te gaan gebeuren want de productieversie van de elektrische roadster wordt naar verwachting in de eerste helft van 2024 aan klanten geleverd. MG ligt op schema om zijn 'Project E' tweezits elektrische MG roadster en zal hem in april volgend jaar onthullen, vooruitlopend op de eerste leveringen in Groot-Brittannië in de eerste helft van 2024, aldus een woordvoerder van het oorspronkelijk Engelse en tegenwoordig Chinese automerk.

Concept MG Cyberstar EV 2021
Een fraai studiemodel van de MG Cyberster, dat niet verder kwam dan een concept maar wel oogstrelend is

De sportwagen, die voor het eerst werd bekeken door het Cyberster-concept van 2021 en intern bekend staat als 'Project E', zou deze maand worden onthuld op het autosalon van Guangzhou, maar is toch uitgesteld naar volgend jaar na bezorgdheid dat het evenement in november zou worden uitgesteld of geannuleerd vanwege Covid-19 restricties. De productieauto "zal een gamechanger zijn in termen van perceptie van het merk", vertelde commercieel directeur Guy Pigounakis van MG UK aan het magazine Autocar tijdens een recent evenement. De auto zal verkrijgbaar zijn met tweewielaandrijving (waarschijnlijk achterwielaandrijving) of als een "zeer krachtige" vierwielaangedreven versie met twee motoren.

MG Cyberstar EV 2022 afbeelding 1

De auto wordt een model dat boven de rest van MG's line-up uitsteekt. Britse leidinggevenden moesten hun positionering heroverwegen toen het eerste prototype van de productieauto op ware grootte uit China arriveerde, voorafgaand aan de onthulling die oorspronkelijk voor deze maand was gepland. “Tot aan de komst van het model zagen we het als een natuurlijke opvolger van de MGF. Dat is het dus helemaal niet. Deze auto bevindt zich in een heel ander segment van de markt", zei Pigounakis, zonder de prijs te onthullen. Maar uit circulerende afbeeldingen kun je opmaken dat de MG Cyberster EV zich beweegt in het marktsegment van de Porsche Boxter, de BMW Z4 en de Mazda MX-5.

MG Cyberstar EV 2022 afbeelding 2

De auto werd geplaagd in een video die in augustus op sociale media werd geplaatst (hieronder) waarin het slanke silhouet met de lange neus van de roadster, het elektrisch opvouwbare canvas dak, het jukstuur, de tweekleurige sportstoelen en de opvallende LED-koplampen te zien waren. Andere definitieve ontwerpelementen die in dit vroege stadium zichtbaar zijn, zijn onder meer een subtiele 'ducktail'-achterspoiler en een achterverlichtingsontwerp naar het voorbeeld van de Union Jack - een knipoog naar de Britse roots van MG. Het is veelzeggend dat MG de video 'return of the legend' ondertitelde, wat sterk suggereert dat de uiteindelijke productieauto een sportief naambord uit het roemruchte verleden van het merk zal doen herleven. Eerder dit jaar creëerde het Chinese automerk een handelsmerk voor de naam 'MG C EV', dat verwijst naar een minder bekende, zescilinder-in-lijn versie van de merkbepalende MGB uit de late jaren zestig.

MG Cyberstar EV 2022 afbeelding 3

De elektrische sportwagen met twee zitplaatsen werd in 2021 als een buitenissig concept voorgesteld, waarvan de ‘bedrijfsbazen’ zeiden dat het groen licht kreeg voor de productie na meer dan 5000 serieuze reacties van potentiële kopers te hebben ontvangen.

De officiële preview en recent ingediende ontwerpoctrooien laten zien hoever het ontwerp sinds dat concept is gevorderd en geven aan dat de Cyberster – die in wezen zal dienen als een elektrische rivaal voor bijvoorbeeld de Mazda MX-5 – bijna klaar is voor een officiële onthulling. Hoewel het silhouet van de productieauto een visuele relatie heeft met dat eerdere concept, is het op vele details veranderd. Het is een totaal nieuw ontwerp dat de auto in harmonie brengt met de huidige productiemodellen van MG en hem in overeenstemming brengt met de wereldwijde homologatieregels. Hij zit bijvoorbeeld hoger dan voorheen, de wielen zijn kleiner en voorzien van een groetere maat banden, de koplampen zijn nu onbedekt en het gapende grillepaneel aan de voorkant is verwisseld voor wat lijkt op een subtieler, decoratief item, misschien met een reeks sensoren.

MG Cyberstar EV 2022 afbeelding 4

Het ziet er nog steeds uit als een tweezitter, maar heeft een opvouwbaar dak in plaats van vast te houden aan de open cockpit van het concept. De prominente stroomlijnen die van de hoofdsteunen naar de achterrand van de kofferklep liepen, zijn verdwenen. Ondanks dat de auto er min of meer onverhuld uitziet in deze grijze afbeeldingen, is er nog steeds weinig bekend over zijn aandrijflijn, prijsstelling of prestatiepotentieel.

MG Cyberstar EV 2022 afbeelding 5

Het concept zou gebaseerd zijn op een op maat gemaakte EV-architectuur, met een bereik van 497 mijl en een acceleratietijd van 0-100 km/u van minder dan 3,0 sec. De auto is betaalbaar geprijsd, mogelijk zelfs concurrerend met de moderne sportwagens met verbrandingsmotor op instapniveau. Over het toevoegen van 'Project E' aan de MG-line-up gesproken, zei Pigounakis eerder tegen Autocar: "Het probleem met sportwagens is dat iedereen ervan houdt, maar niet veel mensen kopen ze." Hij voegde er echter aan toe dat het wereldwijde volume van MG betekent dat het "het zich kan veroorloven om in sportwagens te investeren en een langetermijnvisie te hebben op wanneer er een rendement op de investering zal zijn", eraan toevoegend dat het hebben van een sportwagen "ons enorme PR en marketingvoordelen”. De Cyberster bouwt voort op het recente, grote succes van het Chinese merk in Groot-Brittannië en in Europa. Er is sprake van een gestage groei. Een derde nieuwe MG die tegen 2024 komt, is nog niet bevestigd, maar het zal waarschijnlijk een derde SUV zijn, gezien de aanhoudende vraag van consumenten naar hoge voertuigen. Positieve ontwikkelingen voor een iconisch Brits automerk in een nieuwe autowereld waarin ‘Made in China’ een steeds grotere rol gaat spelen.

MG Cyberstar EV 2022 afbeelding 6Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS