DTM

VIDEO - Kwaliteit en kwantiteit: klassieke DTM- en DRM-raceauto's inspireren het publiek + FOTO'S

Uitgegeven door Peter Vader • 2 augustus 2022 12:49 • Print artikel

MüNCHEN - De DTM Classic inspireert. Twee nieuwe raceseries voor voormalige DTM-klassiekers en voor raceauto's van het Duitse racekampioenschap, DRM, boeien het publiek. Het zijn niet alleen de bijzondere racewagens van DTM en DRM die bewonderd worden door de fans op het circuit en in de paddock, maar ook de mensen die deze klassiekers uiterst sportief bewegen, vooral de professionals van weleer.

DTM_Classic_DRM_Cup_in_Imola

Als oude sterren als Stuck, Nissen, Bayern, Manthey & Co. hun amusante verhalen vertellen in de discussierondes, als ze ook na een uur nog in de rij staan bij een signeersessie met DTM Classic-gast Walter Röhrl, dan is de fascinatie van DTM Classic letterlijk voelbaar. Geen wonder dus dat Peter Oberndorfer, zelf voormalig DTM-coureur en verantwoordelijk voor het seriemanagement van DTM Classic binnen de DTM-organisatie ITR, best tevreden is met de ontwikkeling van de twee nieuwe DTM Classic Cup- en DTM Classic DRM Cup-series die begin dit jaar werden geïntroduceerd.

Beide raceseries presenteren zich in augustus op een van de meest fascinerende circuits ter wereld, de Nürburgring: de DTM Classic Cup is een uniek gastoptreden buiten het DTM-platform tijdens de AvD Oldtimer Grand Prix van 12 tot 14 augustus en de DTM Classic DRM Cup start van 26 tot en met 28 augustus op de DTM Nürburgring powered by Mercedes-AMG.

De historische autosport zit in de lift. Om deze reden heeft de DTM-organisatie ITR twee van haar eigen raceseries aangekondigd voor het seizoen 2022, de DTM Classic Cup voornamelijk voor DTM-klassiekers uit de jaren 1984 tot 2007 en de DTM Classic DRM Cup voor voertuigen van het Duitse racekampioenschap uit de jaren zeventig. Hoe zijn de twee nieuwe DTM Classic-raceseries in de scene ontvangen?

Gerhard_Berger_Peter_Oberndorfer
De twee drijvende krachten achter de DTM en de DTM Classic Cup: Gerhard Berger en Peter Obendorfer

Peter Oberndorfer: "Vooral in de DTM Cup was er in het begin veel scepsis. We waren immers de derde serie in de scene. Maar met de overname en integratie van TWC hebben we de markt weer kunnen opschonen. We hebben maar vijf evenementen, dus er is nog veel ruimte voor andere races. Met de DRM Cup hebben we blijkbaar een gat in de markt ontdekt. Hoewel de auto's van het racekampioenschap nog ouder en zeldzamer zijn, zien we prachtige startvelden. Er is geen ander platform specifiek voor deze auto's."

De startvelden van beide DTM Classic-series maken vanaf het begin indruk met hun kwaliteit en ook het aantal auto's is indrukwekkend. Wat is volgens jou de reden voor de grote populariteit, wat maakt de serie bijzonder?

"Ik heb het gat in de markt voor DRM-voertuigen al genoemd. Het is alleen fijner als deze auto's in hun eigen omgeving rijden en niet opeengepakt zitten in andere velden. Het is eigenlijk logisch dat de klassieke DTM-auto's bij de DTM in goede handen zijn. Dit is waar ze vandaan komen, dit is hun geschiedenis. En voor beide series beweegt dit unieke platform van de DTM met veel sfeer door de menigte toeschouwers, spannende races met veel rijtijd op interessante circuits en een professionele livestream. Last but not least proberen we de deelnemers het meest aantrekkelijke, aangename weekend mogelijk te bieden – DTM Classic betekent immers vooral plezier en vrije tijd voor hen."

Opel_Calibra_waarmee_Keke_Rosberg_ooit_de_DTM_startte

Er zijn veel enthousiaste liefhebbers van klassieke raceauto's die hun voertuigen zelf voorbereiden en er ook zelf mee rijden. Aan de andere kant wijden steeds meer specialisten zoals BWT Mücke Classic, Schnitzer Classic of 2.0 Automotive zich aan de professionele voorbereiding van historische raceauto's. Wat is de betekenis van deze mix en welke hoogtepunten zijn er al op de baan geweest?

"De markt voor dergelijke races wordt groter en veel van de eigenaren willen optimale zorg. Dat brengt de profteams in het spel. Zij kunnen op hun beurt zichzelf en hun expertise tonen op een hoogwaardig platform en zelfs profiteren van synergiën als ze, zoals Mücke Motorsport, tegelijkertijd betrokken zijn bij de DTM en de DTM Trophy. Toch kunnen en willen we niet zonder een van de vele kapers. Ze vinden vaak de meest ongelooflijke auto's en bereiden ze prachtig voor met verbazingwekkende toewijding. Twee teams zijn bijvoorbeeld bezig met voertuigen waarvan er maar twee op de wereld bestaan."

Team_Schnitzer_Classic

Maar het zijn niet alleen de vele fascinerende raceauto's van de afgelopen 50 jaar die het publiek inspireren, maar ook de vele professionals uit vervlogen tijden. Zelfs een Walter Röhrl gaf zichzelf de eer op de Norisring en bracht een bezoek aan de Classic paddock. Hoe belangrijk zijn coureurs als Stuck, Nissen, von Bayern, Hessel, Manthey, Mücke voor de DTM Classic? Of gasten zoals Walter Röhrl?

"Zoals we kunnen zien bij de signeersessies en talkshows, houden de fans nog steeds van de coureurs van toen en hun vele grappige verhalen, ze zijn er deels mee opgegroeid, ze zijn de helden van hun jeugd. En als uitzonderlijke persoonlijkheden zoals Walter Röhrl geïnteresseerd zijn in de DTM Classic, is het nog beter. We moesten de handtekeningensessie met Walter op de Norisring na ruim een uur afzeggen, de drukte van fans hield simpelweg niet op. Zulke ervaringen ronden het DTM-familie-evenement op de mooiste manier af."

Zakspeed_Capri_Turbo_von_BWT_Mucke

In augustus worden dezelfde twee DTM Classic-series gepresenteerd op de Nürburgring, de DTM Cup tijdens de AvD Oldtimer Grand Prix en twee weken later de DRM Cup op de DTM Nürburgring powered by Mercedes-AMG. Waar kunnen bezoekers naar uitkijken?

"Bij de Oldtimer GP verwachten we een veld van meer dan 30 hoogwaardige auto's in de DTM Classic Cup, wat alleen al voor veel race-actie zorgt. Dit was al ongelooflijk in de vorige races, dit keer met Audi, BMW, Ford, Opel en Volvo vechten zelfs vijf merken tegen elkaar. Natuurlijk weer met de helden van toen, maar ook veel ambitieuze kapers, die felle gevechten leveren met de ex-professionals. Op de DTM Classic DRM Cup twee weken later als onderdeel van het DTM-raceweekend, zullen we opnieuw prachtige en zeldzame modellen zoals een Group 5 M1, een Alfa Romeo Montreal Group 4 of een prachtige 911 RSR aan de start zien. Daarnaast de nu al legendarische Group 5 Capri, maar ook BWM 2002 en CSL of Opel Commodore. Visueel genot en geluid bereiken in augustus twee keer een heel bijzonder niveau op de Nürburgring."

DTM_Classic_Cup_voor_een_grootse_achtergrond_op_de_Norisring

DTM logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS