DTM

VIDEO - Ferrari triomfeert bij DTM-debuut op het thuiscircuit Monza; Liam Lawson is de jongste DTM-winnaar ooit

Uitgegeven door Peter Vader • 19 juni 2021 18:01

MONZA - Liam Lawson is de jongste DTM-winnaar aller tijden. De 19-jarige coureur uit Nieuw-Zeeland gaf Ferrari en zijn team AF Corse een briljante start van de traditionele raceserie in de race van zaterdag – en dat nota bene op het thuiscircuit in Monza net voor de poorten van Milaan. Voor de DTM-terugkeer vervolledigde Mercedes-AMG het podium met Vincent Abril (MON) en Maximilian Götz (GER), beiden van het (HRT) team van Hubert Haupt. Vierde plaats was Formule 1-coureur Alex Albon (THA), die een briljante race liet zien door de AlphaTauri Ferrari vanaf de 14e plaats op de grid naar voren te rijden. De DTM begon het seizoen 2021 met een gevarieerde race, waarin GT-sportwagens voor het eerst ten tonele verschenen. De openingsrace maakte in ieder geval duidelijk dat de DTM-veteranen het voorlopig nog moeilijk hebben tegen de GT-specialisten. De beste DTM-coureur was de regerend runner-up Nico Müller (SUI) in de Audi van Team Rosberg op de achtste plaats.

DTM-Podium_Vincent_April_Liam_Lawson_Maximilian_GYtz_Andrea_Guidotto_AF_Corse
Podium voor Vincent Abril, Liam Lawson, Maximilian Gotz en Andrea Guidotto van AF Corse

"Ik ben erg blij met het resultaat van de race", zei Liam Lawson, de eerste Nieuw-Zeelander die op het DTM-podium finishte. "Mijn start was erg goed, ik kon meteen terrein inhalen, de pitstop was perfect en het tempo was erg goed tot het einde." De beslissing werd genomen toen Vincent Abril terugkeerde naar de baan na de verplichte pitstop, bijna op hetzelfde niveau als Lawson. Met nog koude banden kon Abril zich niet verdedigen en moest hij de Red Bull Ferrari van Lawson laten gaan. "Bij de pitstops was AF Corse iets sneller dan wij. We moeten dit precies analyseren waar we de tijd verloren", aldus HRT-coureurs Abril en Götz in koor. Lawson's pitstop was beslissend voor de race.

Sieg_im_Red_Bull-Ferrari_Liam_Lawson_NZL
Onverwachte racewinnaar: de Nr30-Red Bull-Ferrari van Liam Lawson (NZL)

In de spectaculaire Indy-start, waarin de raceauto's in rijen van twee dicht bij de startstreep rijden, ging de DTM-grid op jacht naar de eerste overwinning in het volgende hoofdstuk van de DTM-geschiedenis, de eerste met GT-raceauto's. Vincent Abril profiteerde van zijn poleposition en leidde de race tot zijn verplichte pitstop.

Met zomerse temperaturen rond de 30 graden ontwikkelden zich enkele verhitte gevechten in het veld. Het eerste contact was tussen Timo Glock (GER/BMW/ROWE Racing) en Dev Gore (USA/Audi/Team Rosberg). Voor de Amerikaan betekende dit het vroege einde, voor Glock de eerste keer een penalty van dit kersverse seizoen. Daniel Juncadella (ESP/Mercedes-AMG/Team GruppeM) kon ook het contact met Müller's Audi niet vermijden. De runner-up spinde spectaculair, Juncadella kreeg een korte tijdstraf toebedeeld. De eerste uitvaller in de race was de Zwitser Philip Ellis (Team WINWARD), die in de tweede ronde met zijn Mercedes-AMG op de vierde plaats jammelijk aan de kant moest zetten. Ook zijn teamgenoot Lucas Auer (AUT) had pech. Na een probleem met de bandenwissel liep hij ver achter.

Sterke_start_van_het_DTM-seizoen_2021m_Vincent_Abril_MON_leidt_het_veld_in_de_Mercedes-AMG_Team_HRT
Vincent Abril (MON) leidt het veld in de Mercedes-AMG Team HRT bij het ingaan van de chicane

Het veel opgemerkte duel tussen de twee vrouwelijke coureurs in het veld, de eerste sinds 2012, viel in het voordeel uit van Esmee Hawkey. De 23-jarige Britse in de Lamborghini (T3 Motorsport) liet Sophia Flörsch (GER) in de Audi (ABT Sportsline) net achter zich. Hawkey reed aan het begin van de race tijdelijk op de elfde plaats tot haar vroege pitstop, Flörsch reed ondertussen zelfs naar de derde plaats vanwege haar late verplichte stop.

Esmee_Hawkey_GBR_Lamborghini_T3_Motorsport
Esmee Hawkey (GBR) Lamborghini T3 Motorsport

De eerste poleposition van het seizoen ging naar Vincent Abril. Op zaterdagochtend snelde de Monegask de Mercedes-AMG van Team HRT als snelste voor de Grand Prix in het Royal Park van Monza. Mercedes-AMG bezette zelfs de eerste vier gridposities. Achter Abril stonden Daniel Juncadella (ESP/Team GruppeM), Lucas Auer (AUT/Team WINWARD) en Maximilian Götz (GER/Team HRT). Als beste niet-Mercedes-coureur verraste de 19-jarige Belg Esteban Muth op de vijfde plaats in de Lamborghini.

Op het hogesnelheidscircuit in Monza gaat de DTM zondag zijn tweede ronde in. Zoals altijd start de race om 13:30 uur en wordt live uitgezonden in meer dan 60 landen en op SAT.1 (vanaf 13:00 uur). Dtm-eigendom OTT Plattformgrid.DTM.com zal de race live streamen.

Nico_MYller_SUI_Audi_Team_Rosberg
P8 voor Nico Muller (SUI) Audi Team Rosberg

Kijk naar de YouTube video met de hoogtepunten van de DTM-seizoensopener in Monza met een verrassende winnaar:



Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS