Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

VIDEO - Ferrari onthult 296 GT3-racer ter vervanging van succesvolle 488; circuitdebuut volgt in 2023

Uitgegeven door Peter Vader • 30 juli 2022 11:40 • Print artikel

Ferrari heeft officieel de 296 GT3-racer onthuld, die de enorm succesvolle Ferrari 488 GT3 zal vervangen, de regerend kampioen in Spa en de meest succesvolle racewagen aller tijden van de Italiaanse onderneming uit Maranello. De nieuwe raceauto, gebaseerd op de Ferrari 296 GTB, wordt aangedreven door een zescilinder benzinemotor, zonder de elektrificatietechnologie die niet op het productiemodel te zien is. Hij produceert ongeveer 594 pk, 224 pk minder dan de 296 GTB straatauto. Het koppel staat op 523 lb ft, een kleine daling ten opzichte van de 546 lb ft aangeboden door de productieauto.

Ferrari_onthult_296_GT3_1

Lichtere aandrijflijn
Door het hybridesysteem van die auto te verwijderen, is de aandrijflijn nu lichter. Ferrari heeft het lager en verder naar voren verplaatst dan in de standaard auto, wat zorgt voor een lager zwaartepunt en 10% hogere torsiestijfheid. De 296 GT3 krijgt een op maat gemaakte transversale sequentiële zesversnellingsbak met elektronische koppelingsbediening, die, zegt Ferrari, helpt om het gewicht laag te houden vanwege de constructie. De auto heeft ook een verbeterde ophanging om de bandenslijtage "te beperken", een set verbeterde remmen en op maat gemaakte, door Rotiform ontworpen wielen.

Ferrari_onthult_296_GT3_2

Gewijzigde details
Hoewel het algemene ontwerp van de 296 GTB ongewijzigd blijft, krijgt de auto een langere wielbasis dan het standaardmodel, evenals een grote, zwanenhals achtervleugel, vergrote sideskirts en een enorme diffuser. Dit, plus de toevoeging van verschillende ventilatieopeningen, betekent dat de raceauto 20% meer downforce biedt dan de 488 GT3. Zonder brandstof en bestuurder weegt hij 1250 kg. Binnenin de cockpit profiteert de 296 GT3 van een eenzitter-geïnspireerd stuur, verstelbare pedalen en airconditioning.

Ferrari_onthult_296_GT3_3

Productie uitbesteed aan Oreca
Hoewel hij volledig is ontworpen in het hoofdkwartier van Ferrari in Maranello, zal de 296 GT3 worden ontwikkeld met de hulp van raceteam Oreca, dat verantwoordelijk is voor het bouwen en racen van een aantal succesvolle GT-auto's. Het Franse team zal de auto produceren en ondersteuning bieden aan teams die ermee rijden in verschillende kampioenschappen, aldus een bericht in Autocar. De auto werd aanvankelijk bestudeerd aan de hand van een reeks schetsen, die een agressief, aerodynamisch ontwerp toonden, met een opnieuw ontworpen voorkant met een veel meer uitgesproken splitter en twee grote canards aan elke kant van de bumper. De productie van de eerste ontwikkelingsauto is al aan de gang in de Signes-fabriek van Oreca, en in de komende maanden zullen de circuittests beginnen. Een circuitdebuut staat gepland voor 2023.

Ferrari_onthult_296_GT3_4Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS