DTM

VIDEO - De jongste was weer de grootste: Liam Lawson racet op de Red Bull Ring naar zijn tweede DTM-overwinning

Uitgegeven door Peter Vader • 4 september 2021 16:31

SPIELBERG - Liam Lawson, met 19 jaar de jongste DTM-coureur, blijft het tempo bepalen in de DTM. In de negende race van het DTM-seizoen op de Red Bull Ring pakte de Nieuw-Zeelander voor het eerst pole position en zegevierde in een spannende race als winnaar. De jongste was de grootste, net als bij de start in Monza, toen hij zijn DTM-debuutrace won. De Duitser Maximilian Götz van het Mercedes-AMG Team HRT kwam als tweede over de finish op de 4,326 kilometer lange Red Bull Ring, voor de Zwitser Philip Ellis in de Mercedes-AMG van het WINWARD-team.

DTM Spielberg start race 1 zaterdag Liam Lawson winnaar

Na een felle strijd met Alex Albon in de AlphaTauri-Ferrari, behaalde Kelvin van der Linde de vijfde plaats in de ABT Audi voor de Indiër Arjun Maini in de GetSpeed Mercedes-AMG. Kelvin van der Linde verdedigde zijn voorsprong in het klassement met 139 punten voorsprong op Götz met 116 punten, Lawson klom terug naar de derde plaats met 108 punten. Nürburgring-winnaar Alex Albon (94) staat vijfde op de ranglijst, voor Ellis (87).

"Dat was echt een goede race", zei Liam Lawson blij. Ook Götz was blij: “Ik vind dat een geweldige race! Uiteindelijk was ik dichtbij, maar het was niet genoeg om voorbij te rijden.” Götz vermoedde echter dat Lawson zijn voorsprong had gecontroleerd, maar Lawson sprak dit heftig tegen: “Ik wou dat ik het had gecontroleerd. Voor mij was het gewoon de hele tijd vol gas. Om hier een Red Bull-auto te rijden en dan te winnen is geweldig, het is onze tweede thuisrace na Monza met Ferrari.” De Nieuw-Zeelander was niet alleen blij met de overwinning, maar ook dat de fans voor het eerst weer in de race waren in bijna twee jaar tijd was de paddock in staat om heel dicht bij hun sterren te komen: “Het is echt gaaf dat de fans weer heel dichtbij kunnen komen en daar in de paddock zijn. Ook Philipp Ellis was zichtbaar blij met de derde plaats: “Na de aanrijding met Sheldon van der Linde wist ik niet zeker of de auto zou stoppen. De actie was geweldig, het was een zeer zware race en het was geweldig om weer toeschouwers in de paddock te hebben."

DTM Spielberg race 1 Maximilian Götz, Liam Lawson, Philip Ellis
Podium Race 1 op zaterdag: v.l.n.r. Maximilian Götz, Liam Lawson en Philip Ellis

De start in een stralend zonnetje was opvallend strak en clean. In de verraderlijke eerste bocht, waarin iedereen zoveel mogelijk vaart wilde hebben voor het bergopwaartse gedeelte, was het krap, maar alles verliep soepel. Lawson kwam op de best mogelijke manier weg van pole position en reed in de eerste ronde al met een seconde weg, gevolgd door Maximilian Götz en de Indiaan Arjun Maini. De jongeling verhoogde zijn voorsprong ronde na ronde. Na de achtste ronde schoot Lawson de pitlane in om nieuwe banden te laten monteren. DTM-runner-up Nico Müller (SUI, Rosberg-Audi) zette de race lange tijd voort op de eerste set banden, net als de Belg Esteban Muth in een Lamborghini. De 19-jarige Belg worstelde zich opnieuw met opmerkelijke manoeuvres langs Müller en verzamelde vanaf dat moment zijn eerste voorsprongkilometers in de DTM.

In het midden van het veld van 20 DTM-raceauto's werd voor elke positie een uiterst levendig maar eerlijk gevecht geleverd. Bovenal vochten Alex Albon en Arjun Maini een spannend duel om de achtste plaats. Na 28 ronden kwam Muth als leider de pits in om de banden te wisselen, gevolgd door Müller twee ronden later, maar zijn Rosberg Audi ging meteen de pits in - de derde uitvaller naast teamgenoot Dev Gore en Sheldon van der Linde. Bovenaan was de weg eindelijk weer vrij voor Lawson, met een marge van iets minder dan een seconde op Götz. Uiteindelijk was Ellis in staat om de aanvallen van Albon met succes af te weren en als derde naar huis te gaan.

Met de beste omstandigheden in de ochtend zette Liam Lawson de toon in de kwalificatie. In 1:27.851 minuten nam de Nieuw-Zeelander afstand van de twee Mercedes-AMG-coureurs Maximilian Götz (Team HRT) en Arjun Maini (Team GetSpeed) als tweede en derde, terwijl Sheldon van der Linde in een ROWE-BMW vierde werd.

DTM Spielberg schilderachtige_omgeving_Spielberg

Het traditionele Spielberg-circuit bleek een verwacht hoogtepunt op de DTM-kalender. De pittoreske berg- en dalbaan in Stiermarken werd vergezeld door een helderblauwe lucht. En wat meer is: voor het eerst sinds de DTM-finale van 2019 in Hockenheim mochten fans terugkeren naar de paddock. In de pitwalk, die eindelijk weer mogelijk was, zorgden de fans voor de unieke sfeer, die altijd al een integraal onderdeel van het DTM-DNA is geweest. "Racen is emotie, en dat kan alleen met fans", zei DTM-baas Gerhard Berger blij.

Naast de DTM zelf bracht de DTM Classic de fans ook in vervoering met de heropleving van het Duitse racekampioenschap met racewagens uit de jaren zeventig - vooral met ex-BMW junior en Formule 1-coureur Marc Surer in een Groep 5 BMW 320 Spielberg.

Zondag komt het vervolg. Zoals altijd begint om 13:30 uur de tiende race van het seizoen op de Red Bull Ring. Op SAT.1 wordt de wedstrijd vanaf 13:00 uur live uitgezonden.

Kijk naar de video van de DTM 2021 Red Bull Ring met de hoogtepunten van Race 1:

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!