DTM

VIDEO - De DTM en 'la connessione italiana' , een regelrecht succesverhaal!

Uitgegeven door Peter Vader • 17 juni 2021 16:45

Komend weekend reist de DTM af naar Monza voor de seizoensopener 2021. Het legendarische circuit in het Royal Park is het 40e circuit waar de DTM te gast is geweest in zijn geschiedenis, maar zeker niet het eerste DTM-circuit in Italië. Daarnaast zijn er ook tal van succesvolle Italiaanse DTM-coureurs geweest.

Roberto_Ravaglia_photo_BMW_Motorsport
Roberto Ravaglia

Meest prominente Italianen
De meest prominente Italianen in de DTM zijn zonder twijfel de twee DTM-titelwinnaars Roberto Ravaglia en Nicola Larini. Ravaglia won de DTM-titel in 1989 in de BMW M3 van het Schnitzer-team, nadat hij twee jaar eerder de kroon had behaald in het World Touring Car Championship, ook in de legendarische toerwagen uit de BMW E30-serie. Ravaglia won beide races bij de seizoensopener in Zolder en won ook de eerste van de twee races op de Avus Ring in Berlijn. Maar bovenal was zijn constantheid de sleutel tot zijn succes, hij wist bijna altijd in de top tien te eindigen. Behalve bij de Eifelrace op de Nürburgring, eind april, en de tweede race in Diepholz in augustus, waar Ravaglia een minuut tijdstraf kreeg voor voortijdig van start gaan, een ‘jumpstart’.

Nicola_Larini_Alfa_Romeo_V6
Nicola Larini

Natuurlijk, Alfa Romeo
De vier jaar met het Alfa Romeo-fabrieksteam in de DTM van 1993 tot 1996 zijn een glorieus hoofdstuk in de seriegeschiedenis. Het premièrejaar 1993 valt vooral op door de titelwinst van Nicola Larini. Reeds bij de start van het seizoen, opnieuw in Zolder, bewezen de vierwielaangedreven Alfa's hun kwaliteiten in de regen. Larini won beide races en behaalde in het verdere verloop van het seizoen nog negen overwinningen op weg naar de coureurstitel. Ploegmaat en landgenoot Alessandro Nannini beleefde zijn hoogtepunt van het seizoen met twee overwinningen in de finale. In de jaren die volgden boekte het Alfa Romeo-team rond de charismatische en populaire sportdirecteur Giorgio Pianta tal van successen.

Nicola_Larini_Alfa_Romeo_Martini
Italiaanser kan het niet, Nicola Larini in de Alfa Romeo in Martini kleuren

Bekende Italiaanse coureurs
De Italianen waren er al in het eerste jaar van de serie: op de terugweg van de 24 uursrace in Spa, maakte een week eerder het Alfa-team een tussenstop in Hockenheim en nam het deel aan de twee races met Lella Lombardi en Giorgio Francia in destijds het German Production Car Championship, als onderdeel van het voorprogramma van de Formule 1. Lombardi en Francia waren daarmee de eerste Italiaanse DTM-coureurs. Francia keerde in 1993 en 1994 voor twee seizoenen terug naar de DTM in de Schübel-Alfa en behaalde zeven podiumplaatsen. Er volgden er nog veel meer, van de onvergetelijke Michele Alboreto, die in 1995 voor Alfa Romeo streed, tot Dindo Capello, Giancarlo Fisichella, Emanuele Pirro en Gabriele Tarquini, tot Alex Zanardi, die in 2018 een hoog aangeschreven gaststart maakte voor BMW in Misano. Op hetzelfde punt een jaar later zorgde MotoGP-ster Andrea Dovizioso als gaststarter bij Audi voor opschudding in de DTM.

Italiaanse privécoureurs waren ook kleurrijke figuren in de DTM, zoals Gianni Giudici als klassieke gentleman-coureur of de nogal ongelukkige Luigi Pagotto en Achile Voltolina in 1993, die geen kans hadden bij de fabrieksteams, maar zichtbaar blij waren om deel uit te maken van de series.

Zanardi_Misano_BMW_M4_DTM
Alex Zanardi onderweg in Misano met de speciaal aangepaste BMW M4 DTM

Italiaanse teams
Ook in de DTM waren er keer op keer Italiaanse teams. Bij BMW gebruikte het Bigazzi-team rond Aldo Bigazzi en Gabriele Raffanelli jarenlang de M3. Bij Alfa Romeo was er niet alleen het fabrieksteam Alfa Corse, maar ook het JAS-team rond Alessandro Mariani, terwijl het Euroteam van Gabriele Seresina van 2000 tot 2004 actief was voor Opel, met onder andere Jeroen Bleekemolen. Dit jaar neemt voor het eerst sinds lange tijd een Italiaans team deel aan de DTM: AF Corse, dat met steun van Red Bull twee Ferrari's aan de start brengt.

Red_Bull-Ferrari_von_Liam_Lawson_NZL_DTM AF Corse
Nieuw in 2021, twee Ferrari's ingezet door AF Corse

Italiaanse circuits
Zoals eerder vermeld waren er vier DTM-races in Misano, maar ook in Mugello in Toscane, waar in totaal acht races plaatsvonden, en op de Adria Raceway in de buurt van Venetië, waar ook drie DTM-races werden verreden. Dit jaar keert de serie terug naar Italië met de seizoensopener in het Royal Park van Monza. De verwachtingen zijn hooggespannen!

Monza_circuit_luchtfoto
Circuit Monza

Bekijk de ruim zeven minuten Duitstalige YouTube-video over de charismatische en populaire teambaas Giorgio Pianta van het Alfa Romeo fabrieksteam in de DTM:



Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS