DTM

VIDEO - DTM-kraker in Assen: Auer-Power bij de DTM op zondag; Lawson als koploper naar Hockenheim

Uitgegeven door Peter Vader • 20 september 2021 10:06 • Print artikel

ASSEN - De spanning in de DTM nadert het kookpunt voor de grote dubbele finale in Hockenheim (1 - 3 oktober) en Norisring (8 - 10 oktober). Terwijl de Oostenrijker Lucas Auer in de WINWARD-Mercedes in Assen zijn eerste DTM-overwinning vierde, pakte Liam Lawson definitief de leiding in het kampioenschap. De 19-jarige Nieuw-Zeelander, die zaterdag al derde werd in de Red Bull-Ferrari en de leiding in het kampioenschap toen al overnam van de Zuid-Afrikaan Kelvin van der Linde (Audi, ABT Sportsline), eindigde op zondag als tweede voor de winnaar van zaterdag, Marco Wittmann. (GER) in de Walkenhorst-BMW. Hij breidde daarmee zijn voorsprong in de puntentabel goed uit.

DTM Assen 2021 start_zondag

Lawson (175) reist naar Hockenheim met een voorsprong van tien punten op Wittmann (165). Kelvin van der Linde (160) en Maximilian Götz (155) behoren nog steeds tot de favorieten in de strijd om de felbegeerde DTM-titel in 2021. De beslissing valt waarschijnlijk pas op het 2,3 kilometer lange stratencircuit in Neurenberg, waar de finale voor het eerst in de geschiedenis van de DTM zal worden gehouden.

DTM Assen 2021 Lucas Auer winnaar

“Vorige week tijdens de DTM Talk op de IAA in München zei ik dat het weer tijd was voor een overwinning. Misschien moet ik zoiets vaker zeggen. Het was bijna een perfecte dag met pole position en overwinning, die ik beide grotendeels te danken heb aan mijn team. Na de schade op zaterdag moesten ze lange dagen maken en hebben ze me een perfecte auto gegeven”, aldus de 27-jarige Auer. Lawson zei over een intense race: “Ik zat 90 procent van de race in de file. Dat is alles wat ik kon doen. Uiteindelijk heb ik geprobeerd om dicht bij Lucas Auer te komen, maar hij was gewoon te snel. Toch ben ik zeer tevreden met de resultaten dit weekend. Leider zijn in het kampioenschap is een groot goed.” Marco Wittmann was ook enorm blij: “Het spijt me voor Daniel Juncadella, die waarschijnlijk helemaal op het einde werd uitgeschakeld met een lekke band. Desalniettemin ben ik blij dat ik het podium en vooral de punten mee mag nemen. Ik heb er heel hard voor moeten knokken, eerst met Liam en zijn Ferrari en daarna met Kelvin van der Linde, die het me met veel frissere banden heel moeilijk maakte."

DTM Assen 2021 Albon Ferrari

Op de persconferentie vertelden Auer, Lawson en Wittmann over hun indrukken tijdens de laatste paar ronden, toen ze de geweldige sfeer op de tribunes heel duidelijk in hun cockpits konden merken. De DTM bracht het grote publiek in vervoering met zowel zaterdag als zondag twee eersteklas races, met name de 1,1 kilometer langste aangesloten tribune van Europa. Of het nu tijdens de pitwalk en signeersessies was of tijdens de gridpresentatie, de uitbundige sfeer riep herinneringen op aan de tijd van voor de coronapandemie. Zowel fans als coureurs genoten van het samenzijn. Kippenvel in de DTM!

DTM Assen 2021 veel publiek

In tegenstelling tot zaterdag, toen er bij de start meerdere kop-staartbotsingen waren, maakten de 21 coureurs op zondag een perfecte start en een cleane eerste ronde. Auer onderscheidde zich meteen van de achtervolgers, terwijl Wittmann zich moest verdedigen tegen het Ferrari-duo. Al in de vijfde ronde stormde het grootste deel van het veld vroeg de pits in, inclusief koploper Auer, om hun verplichte banden te wisselen. De winnaars van de pitstops waren Lawson en Daniel Juncadella, die voor Wittmann terugkwamen op de baan. Net als zaterdag besloot ABT Sportsline een late stop te maken voor Kelvin van der Linde en Mike Rockenfeller. De Zuid-Afrikaan stopte in ronde 20 en keerde aanvankelijk terug in de race, op de zesde plaats. Het was pas in de 33e ronde dat Rockenfeller nieuwe banden nam en de weg vrijmaakte voor Auer en Co. Niet alleen voorin waren er inhaalmanoeuvres en wiel-aan-wiel duels die het bekijken waard waren, wat de fans veel entertainment bood. Pech op het einde was Juncadella, die een ronde voor het einde moest opgeven en zijn podiumplaats verloor.

DTM Assen 2021 felle strijd aan de kop

In de kwalificatie op zondagochtend verraste Lucas Auer uiteindelijk met pole position. Nadat Sophia Flörsch (GER, Audi, Team ABT), die de dag ervoor haar eerste DTM-punten had gevierd, in het grind gleed voor een onderbreking met de rode vlag, brandden de DTM-coureurs van wereldklasse in de resterende drie minuten regelrecht vuurwerk van de tijd. Voor Auer was het de eerste poleposition sinds oktober 2018 en de tiende pole in zijn DTM-carričre. Naast Auer pakte Wittmann de tweede plaats op de eerste rij, de tweede rij werd gedeeld door het Red Bull-Ferrari-duo Liam Lawson en Alex Albon.

DTM Assen 2021 opstellen voor de start

DTM Assen 2021 Geert Timmer chicane

DTM Assen 2021 Liam Lawson Ferrari in de Geert Timmer chicane

DTM Assen 2021 Geert Timmer chicane met Gotz en Bortolotti

DTM Assen 2021 Druk, druk, drukBen jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS