Formule 1

VIDEO - Chinese F1-coureur kan zorgen voor veel nieuw publiek; wordt Guanyu Zhou de eerste Chinees in de Formule 1?

Uitgegeven door Peter Vader • 28 juli 2021 13:20

De pandemie betekende dat de Chinese Formule 1 Grand Prix van vorig jaar in Shanghai eerst werd uitgesteld en vervolgens helemaal werd geannuleerd. China is een belangrijke markt voor de F1, waar de populariteit gestaag toeneemt, maar de vertragingen en verstoringen hebben een slag toegebracht aan degenen die op dat enthousiasme willen voortbouwen. "Het is zeker een tegenslag, het is een populair en groot evenement", zegt Ian Holmes, directeur van mediarechten en contentcreatie in de Formule 1.

Alpine_F1_Guanyu_Zhou
Guanyu Zhou, in 2005 fan van Fernando Alonso, in 2021 zijn teamgenoot bij Alpine!

China belangrijke markt
China is geen nieuwe markt voor de sport; de Chinese Grand Prix wordt sinds zijn debuut in 2004 in Shanghai gehouden en in 2019 was het land gastheer van de 1000e race in de geschiedenis van het F1-wereldkampioenschap, maar het is nog steeds een belangrijke markt met ruimte voor groei. Holmes zei dat er gesprekken zijn met Chinese sponsors en hij hoopt dat er aan het einde van het jaar een kans zal zijn om de race weer op de kalender te zetten. "We moeten het regeringsstandpunt respecteren, niet alleen in China, maar ook in termen van reizen en hoe dit aansluit bij de rest van het kampioenschap", zei hij. "Het is een tegenslag, maar we hebben een geweldig evenement, het is een geweldige faciliteit en zodra we mogen, zullen we er weer zijn."

Is Guanyu Zhou de grote Chinese belofte?
De hoop is nog steeds groot om de eerste Chinese coureur te vinden die een F1-race start, wat het lokale publiek zou kunnen trekken waar de F1 op hoopt. Formule 2-coureur Guanyu Zhou trok de aandacht toen hij zijn F1-debuut maakte tijdens een oefensessie in de Oostenrijkse Grand Prix in juni, met de Alpine van tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso. Zhou was de eerste Chinese coureur in acht jaar, die deelnam aan een F1-raceweekend. De 22-jarige coureur, die sinds 2019 testrijder is voor het Alpine-team en lid is van de Alpine Academy, staat momenteel tweede in het rijdersklassement in de F2-serie van 2021.

Juiste platform krijgen
Er heeft nog nooit een Chinese coureur in de F1 geracet, maar dat wachten is misschien snel voorbij. Holmes zei dat het erom gaat het talent te ondersteunen om in de sport te stappen en ervoor te zorgen dat coureurs de juiste kansen krijgen via F2 en Formule 3. "Wat belangrijk is, is iemand met het juiste potentieel, ze worden erkend en ze krijgen een kans", zei Holmes. "We moeten er via het F1-programma voor zorgen dat we erkennen dat als iemand één van die series behaalt of haalt, niemand verloren gaat. Het is belangrijk dat als ze het potentieel hebben, ze het platform krijgen om zich te ontwikkelen."

Zhou maakte indruk
Holmes sluit de komende jaren een Chinese coureur in een F1-stoeltje niet uit. "Chinese fans zouden iemand in de F1 willen zien vanwege zijn prestaties, dat is belangrijk. We willen dat mensen in de F1 komen omdat ze een goede coureur zijn en het zou geweldig zijn als er nu ook een Chinese coureur is; Zhou maakte indruk op iedereen in Oostenrijk tijdens de oefensessie."

Alpine_F1_team_Zhou_Guanyu
Guanyu Zhou

Kijkcijfers stijgen voortdurend
Ondanks de verstoring van het seizoen 2020, behield de F1 een sterke positie bij het televisiepubliek, met een gemiddeld aantal kijkers van 87,4 miljoen per Grand Prix in 2020, wat volgens de F1 in lijn was met het gemiddelde van voorgaande jaren. F1 voegde toe dat het gemiddelde kijkcijfer voor het seizoen 2020 grotendeels werd bepaald door het feit dat het seizoen plaatsvond in Europa en het Golf-gebied, wat betekende dat een aantal regio's geen eigen races organiseerden. Maar de sport merkte op dat er sterke resultaten waren in belangrijke markten, waaronder China, waar de kijkcijfers jaar op jaar met 43 procent stegen.

Groeistrategie
In 2018 kondigde de F1 een nieuwe samenwerking aan met de Chinese omroep CCTV, en Holmes zei dat er momenteel opnieuw wordt onderhandeld over de televisierechten. De groeistrategie van F1 in China realiseerde ook dekking op twee regionale stations in Shanghai en Guangdong. In een poging om de sport verder te pushen, heeft F1 samengewerkt met de Chinese technologiegigant Tencent, gericht op een iets andere demografie van jongere kijkers, wat volgens Holmes een compliment is voor het bredere CCTV-publiek.

Nieuwe fans
Ook in China was er in 2020 een sterke digitale groei met volgers op Chinese platforms, zoals Weibo, WeChat, Toutiao en Douyin, een stijging van 133 procent tot 1,9 miljoen views. "China is een enorme markt, het is enorm complex, maar met onze partners en promotors hebben we de kans om te groeien en te blijven groeien in deze markt", zei hij. "Als je kijkt naar autosport of auto’s in het algemeen, dan is het een populaire en nu volop erkende sport; we hebben al een aantal volwassen, behoorlijk geavanceerde fans en wat we echt willen doen, is met nieuwe fans praten."



Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS