Formule 1

VIDEO - Alain Prost na Qatar over Fernando Alonso: "Fernando is de beste coureur op de F1-grid!"

Uitgegeven door Peter Vader • 26 november 2021 06:06

Fernando Alonso gaf een masterclass over hoe je met een middelmatige auto toch op het podium kunt eindigen tijdens de Grand Prix van Qatar van afgelopenn zondag. Het bracht Alpine- adviseur en Formule 1-legende Alain Prost ertoe om de ervaren Spanjaard uit te roepen tot beste coureur op de grid. Te midden van een thriller van een seizoensfinale tussen de twee opvallendste coureurs van deze generatie - Lewis Hamilton en Max Verstappen - is dat een groot statement, maar het komt voort uit het gewicht van een viervoudig F1-wereldkampioen en winnaar van 51 Grands Prix, wat Prost uiteindelijk is , gekoppeld aan zijn eerste gadeslaan van het door Alonso geleverde werk, niet alleen op het circuit maar ook achter de schermen, in de pit en paddock.

Fernando_Alonso_Qatar_weekend_F1_Alpine


Het verhaal van Alonso is snel verteld, van zijn debuut bij Minardi tot het onttronen van de grote Michael Schumacher tijdens de tijd van de Spanjaard bij Renault, onder leiding van zijn mentor die bovendien een goede maat werd, Flavio Briatore. Het gaat over zijn ongelukkige periode met McLaren naast rookie Lewis Hamilton; met de 'staart tussen de benen' terug naar Renault, over Ferrari-romantiek wat zoveel belovend leek maar snel verwaterde, gevolgd door die vreselijke tweede stint met McLaren. Tegen het einde van 2018 had Alonso er genoeg van om weekend in en weekend uit nergens heen te rennen, en nam hij een sabbatical van twee jaar, waarbij hij indruk maakte op de plaatsen waar hij in de baan verscheen, van Le Mans, naar de Indy 500, naar Daytona, naar de Dakar. Zijn onderbreking in de F1 leverde hem een World Endurance Championship-titel op en twee Le Mans-overwinningen met Toyota.

Maar vanaf het begin was hij nog niet klaar met F1, dit seizoen is hij op 40-jarige leeftijd terug bij Renault omgedoopt tot Alpine, en hij is aantoonbaar op zijn best met het gereedschap dat hij tot zijn beschikking heeft. Zijn gedurfde, alles of niets-stijl gekoppeld aan kennis en ervaring, heeft Alonso in zijn volle glorie weer eens gedemonstreerd in de donkerte van Losail, waar hij voor het eerst sinds 2014 terugkeerde op het podium.

Een gevierd podium was het ook, niet alleen bij de stralende coureur en zijn fans, zelfs bij alle neutrale fans, waarbij Alain Prost vol lof over de Alpine-coureur was tijdens een interview met Autosprint : “Voor mij is Fernando zonder twijfel de beste coureur op de grid. De algemene kijk die hij op een race heeft is ongelooflijk, zoals het gevoel met de banden en de opmerkingen die hij maakt over de auto, de informatie die hij de ingenieurs geeft."


Fernando_Alonso_P3_Qatar

Maar zelfs Prost had geen overwinning verwacht: “Het resultaat in Qatar kwam enigszins als een verrassing omdat we de afgelopen weken zware races hadden meegemaakt. Maar beide coureurs waren blij met de prestaties en de balans van de auto, aldus een bericht van GrandPrix247. “De berichten van Fernando waren ongelooflijk, op vrijdag zei hij zelfs dat hij de hele nacht zou rijden. We hadden de banden en prestatiebeheer, de enige zorg was de mogelijkheid van lekke banden. En misschien was het zonder safety car misschien moeilijk geweest."

Wat duidelijk is in deze tweede komst van de Man uit Oviedo, is dat hij naar voren is gekomen als een teamspeler. Zijn verdediging op Hamilton tijdens de Hongaarse Grand Prix hielp teamgenoot Esteban Ocon enorm om zijn eerste overwinning te behalen, tegen alle verwachtingen in om eerlijk te zijn.

Nu was het een omkering van de rol waarbij Ocon zich verdedigde tegen een hard aanvallende Perez ,die de derde plaats in gedachten had met veel versere banden. Het was goed teamwork en resulteerde in het lang verdiende podium voor Alonso. Prost onthulde het belang van het resultaat in deze fase van het seizoen: “Ik ben erg blij en het is een belangrijk resultaat voor het team. Niemand weet wat er in 2022 in de Formule 1 gaat gebeuren, we kunnen geen vergelijkingen maken en er zijn geen referenties. Het Alpine-project is gericht op 2022, wat we dit jaar hebben gedaan, is een extraatje", legde Prost uit.



Alpine_Qatar

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS