Formule 1

VIDEO - Grote automerken zijn altijd welkom in de Formule 1, gaat Toyota terugkeren?

Uitgegeven door Peter Vader • 10 juli 2024 14:48

Grote namen zijn altijd welkom in de Formule 1. En aangezien het uiteindelijk om auto’s gaat, zijn grote automerken nog meer welkom. Vanwege de enorme exposure trekt de F1 tegenwoordig veel fabrikanten aan, zoals Audi, Ford en General Motors. Ferrari, Honda en Mercedes en iets korter Aston Martin, zijn al jarenlang van de partij. En Alfa Romeo is er net mee gestopt. Maar er gaan geruchten dat een oude bekende ook weer interesse heeft om deel te nemen: Toyota!

Toyota F1 2002 tot 2009

Al in 2025?
Het meest verkopende automerk ter wereld zou volgens Formula.hu in onderhandeling zijn met Haas over een samenwerking vanaf 2026. Het Italiaans-Amerikaanse team, wordt aangedreven door een Ferrari krachtbron en die zou in het nieuwe samenwerkingsverband niet verloren gaan. Tenslotte heeft Haas niet voor niets een eigen onderkomen op de Ferrari testvaan in Fiorano. Het zou gaan om een sponsorovereenkomst van Toyota met Haas, vergelijkbaar met de operatie die Alfa Romeo met Sauber tot 2023 uitvoerde. En de betrokkenen laten er geen gras over groeien, in 2025 – volgend jaar dus – zou het project al geeffectueerd moeten zijn.

Techniek in Keulen
Ook de techniek zou via Toyota worden geborgd. De Ferrari-krachtbron achterin blijft tot 2028 gehandhaafd vanwege de overeenkomst tussen Haas en Ferrari. Alleen maar goed ook, want niemand ziet Toyota even een nieuwe motor ontwikkelen voor 2026, die ook nog concurrerend is. Het chassis en de aerodynamische productie zouden naar Keulen zijn overgebracht, waar Toyota ’s Europese hoofdkantoor en de autosportafdeling van Toyota Gazoo Racing zijn gehuisvest.

Grote historie
Toyota heeft een grote historie in de autosport, veroverde wereldkampioenschappen in rally’s, tegenwoordig FIA WRC, en in de enduranceracerij (FIA WEC). En we mogen hun overwinningen in de Dakar rally niet vergeten, de zwaarste rally ter wereld. Hun laatste Formule 1 project van 2002 tot 2009 bracht de Japanners nooit het beoogde wereldkampioenschap, ondanks een aanvankelijk ongelimiteerd budget. Maar de Japanners geven nooit op. De hernieuwde interesse in de F1 zou zelfs leiden naar een volledige overname van het Haas-team. Een verlichting voor eigenaar Gene Haas, die met relatief weinig middelen altijd veel succes heeft behaald. Toyota is er klaar voor om dit stokje over te nemen!Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS