Autosport Internationaal Toerwagens • Supercars

VIDEO: Tobias Moers: “22 maart 2021, de dag van de introductie van de nieuwe Vantage F1® Edition”

Uitgegeven door Peter Vader • 22 maart 2021 17:01 • Print artikel

GAYDON – Maandag 22 maart 2021, de dag dat de nieuwe Vantage F1® Edition wordt voorgesteld als een nieuw ras van Aston Martin. Eén die viert dat de merken voor het eerst in meer dan 60 jaar terugkeren naar de Formule 1 en de Vantage als een echte sportwagen bevestigt. Het is ook het eerste kernmodel dat profiteert van directe input van de onlangs aangestelde Chief Executive Officer van Aston Martin, Tobias Moers.

Aston Martin Vantage F1® Edition 1

Een aanbod waarom in de kern de productie draait, de nieuwe Vantage F1® Edition staat bovenaan de Vantage-modellijn. Gemotiveerd door een opwindende terugkeer naar de Formule 1 en als direct resultaat van de techniek die in de ontwikkeling van de Vantage is gestoken als een officiële pacecar (veiligheidsauto) van de Formule 1, die komend weekend zijn debuut maakt tijdens de Formule 1 Gulf Air Bahrain Grand Prix 2021, is de Vantage F1® Edition de ultieme uitdrukking van prestaties en dynamiek; het is de snelste en meest gefocuste uitvoering van de toch al sportieve Vantage.

Aston Martin Vantage F1® Edition 2

Het is niet alleen de krachtigste, maar de Vantage F1® Edition profiteert van unieke aerodynamische verbeteringen en aanzienlijk aanpassingen aan het chassis, die zijn ontwikkeld door het technisch ervaren team van Aston Martin. Terwijl het Aston Martin Cognizant Formula One TM -team van het luxemerk bezig was met de voorbereiding van een terugkeer op de F1-grid, was het technische team achter de beruchte straatauto’s ook druk bezig, onder andere met het creëren van de ultieme Aston Martin Vantage die de rol van een officiële veiligheidsauto van de Formule 1 zou kunnen aannemen. Aan het werk gezet door Chief Executive Officer, Tobias Moers, was het de taak om aanzienlijke prestatieverbeteringen te ontwikkelen, aangedreven door verbeterde rondetijdprestaties om zijn rol op het F1-circuit met succes uit te voeren, maar zonder zijn ‘on-road’ capaciteiten in gevaar te brengen. Dit zou met name het geval zijn zonder de montage van agressief geoptimaliseerde banden. Na het succes van deze verbeteringen, gaf Moers opdracht om deze in de productieauto te integreren en uiteindelijk de nieuwe Vantage F1® Edition te ontwikkelen. Het is nu de meest sportieve Vantage in het productiegamma en in wezen een replica van de Vantage Official Safety Car van de Formule 1. Een opwindend voorstel voor klanten van Aston Martin.

Aston Martin Vantage F1® Edition 3

Het technische team richtte zich op intelligente, stapsgewijze verbeteringen op meerdere gebieden van de auto-only aandrijflijn, het chassis en de aerodynamica van de Vantage F1® Edition om meer karakter naar boven te halen, de tactiliteit te vergroten en de recht-toe-recht-aan mogelijkheden uit te breiden. Beginnend met de 4,0-liter twin-turbo V8-motor, stijgt het vermogen met 25 pk tot een nieuw maximum van 535 pk. Het piekkoppel blijft ongewijzigd op 685 Nm, maar die piek wordt langer aangehouden om de tractie en urgentie in de versnelling verder te vergroten. Deze meedogenloze, gespierde prestaties zijn verder verbeterd door te werken aan de 8-traps automatische transmissie, met een geoptimaliseerde koppelaangrijping tijdens het opschakelen, die schakeltijden verkort en het gevoel van directheid en precisie vergroot. Dit koppelbeheer verbetert ook het gevoel van controle en verbondenheid van de bestuurder tijdens het terugschakelen, met name bij krachtig remmen. En het zorgt voor een fijnere controle, wanneer de bestuurder de auto in evenwicht houdt op de limiet van de tractie. Hoewel deze verbeteringen onder alle omstandigheden en omstandigheden merkbaar zijn, zijn ze vooral gunstig bij het rijden op het circuit.

Aston Martin Vantage F1® Edition 4

Wat betreft het chassis, concentreerde het team zich op de ophanging en besturing, met meer gedetailleerde aanpassingen aan de onderkant om de structurele stijfheid van de voorkant te vergroten, voor een verdere verbetering van het stuurgevoel en de respons. Opnieuw bewerkte demper-internals hebben het effectieve krachtbereik van de dempers vergroot. Deze toename van de bandbreedte zorgt voor een merkbare verbetering van de verticale beheersing van de carrosserie, zonder enige verslechtering van de naleving bij lage snelheden.

Aston Martin Vantage F1® Edition 5

Als aanvulling op de veranderingen aan de dempers profiteert het chassis ook van een verhoogde veerconstante achteraan en laterale stijfheid om daarmee het insturen te verbeteren, de tractie te vergroten (vooral over hobbels) en ervoor te zorgen dat de achterkant is afgesteld om de reactiesnelheid van de voorkant te complementeren. Verdere verbeteringen in de respons en - cruciaal - in wat de bestuurder voelt, zijn doorgevoerd in het stuursysteem, waardoor feedback van de weg duidelijker kan worden overgebracht, wat op zijn beurt helpt bij het opbouwen van een gedetailleerd gevoel van beschikbare grip.

Aston Martin Vantage F1® Edition 6

Met de geoptimaliseerde chassishardware, ging de aandacht naar de wielen en banden, van 20 ”op de reguliere Vantage naar 21” als standaard voor de Vantage F1® Edition. Speciaal ontwikkeld voor de F1® Edition door Pirelli, is het de eerste keer dat Vantage is uitgerust met 21” banden. Net als de andere dynamische veranderingen, geeft de overschakeling naar een band met een lager profiel meer feedback aan de bestuurder, om zodoende een progressief rijgedrag op de limiet te garanderen en maximaal vertrouwen te geven, zelfs in de meest extreme scenario’s zoals rijden op een circuit.

Aston Martin Vantage F1® Edition 7

De prestatieverbeteringen van de Vantage F1® Edition worden gecompleteerd door een uitgebreide aero-kit, die verbeteringen biedt die vanaf de bestuurdersstoel voelbaar zijn en tegen de klok worden gemeten. Ontworpen om positieve downforce voor en achter te leveren, in totaal 200 kg meer downforce dan de Vantage bij topsnelheid - en om de algehele balans van de auto te optimaliseren, omvatten de aerodynamische veranderingen een frontsplitter over de volledige breedte, voorduikvlakken, draaischoepen aan de onderkant - het meest duidelijk - de nieuwe achtervleugel. De achterdiffusor blijft ongewijzigd, maar is nog steeds een kernkenmerk bij het leveren van de aerodynamische prestaties die samengaan met de nieuwe aerodynamische kenmerken

Aston Martin Vantage F1® Edition 8

De Vantage F1® Edition drukt zijn versterkte prestaties uit met beperkte, maar onderscheidende kleurenpaletten en trimopties, waaronder één die de terugkeer van Aston Martin naar de Formule 1® viert met een Aston Martin Racing Green-kleurenschema, dat lijkt op dat van het Aston Martin Cognizant Formula OneTM-team auto, evenals dat van de officiële Safety Car van de Formule 1. Lakkleuren voor exterieur zijn verkrijgbaar in zowel een satijn- als een glanzende afwerking, en andere kleuropties zijn onder meer Jet Black en Lunar White, die allemaal worden aangevuld met een race-graphic in effen mat donkergrijs. Binnenin is de Vantage F1® Edition voorzien van nieuwe stoffering en afwerking in Obsidian Black Leather en Phantom Grey Alcantara, met een keuze uit Lime Green, Obsidian Black, Wolf Grey of Spicy Red contrasterende strepen en stiksels.

Aston Martin Vantage F1® Edition 9

De Vantage F1® Edition - beschikbaar als Coupé en Roadster - onderscheidt zich verder door zijn standaard lamellengrille, exterieurdetails van 2x2 Twill Carbon Fibre, unieke graphics, vier uitlaatpijpen en een nieuw design van 21” lichtmetalen velgen in Satin Black Diamond Turned. De nieuwe Vantage F1® Edition is nu te koop met een adviesprijs vanaf £ 142.000 in het VK en € 162.000 in Duitsland met leveringen die gepland staan om te beginnen in mei 2021.

Tobias Moers, Chief Executive Officer van Aston Martin
Tobias Moers, Chief Executive Officer van Aston Martin


Tobias Moers, Chief Executive Officer van Aston Martin: “Prestaties vormen de kern van elke Aston Martin, maar wanneer hij een F1®-badge draagt, moet het een werkelijk uitzonderlijke auto zijn. Vantage was al de meest gefocuste sportwagen in ons assortiment, maar bij de ontwikkeling van onze Official Safety Car of Formula 1® moest het een echte atleet zijn: krachtiger, wendbaarder, directer en spannender om te rijden. En - natuurlijk - sneller en capabeler in een omgeving zoals het circuit. Ik stelde het technische team een moeilijk doel, omdat ik erop stond dat prestatieverbeteringen te danken waren aan echte verbeteringen in de dynamiek van de auto, en niet door het monteren van voor het circuit geoptimaliseerde banden. De resultaten spreken voor zich: een Vantage om de meest veeleisende coureurs aan te spreken en een nieuw model dat een opwindend moment markeert in de geschiedenis van Aston Martin ''.

Tobias Moers is Chief Executive Officer van Aston Martin Lagonda. Hij kwam in augustus 2020 bij het bedrijf en is bestuurslid van Aston Martin Lagonda Global Holdings PLC. Voordat hij bij Aston Martin kwam, werkte Moers meer dan 25 jaar in senior functies bij Daimler AG, de in Duitsland gevestigde wereldwijde auto-OEM. Hij was voorzitter van de raad van bestuur en Chief Executive Officer van Mercedes-AMG GmbH, een functie die hij bekleedde vanaf oktober 2013. Hij was ook waarnemend Chief Technical Officer. Hij heeft een succesvol trackrecord opgebouwd in het implementeren van bedrijfstransformatie in een competitieve omgeving. Moers, geboren in mei 1966, heeft twee kinderen.Technische specificaties Aston Martin Vantage F1® Edition:

Body
- Tweedeurs carrosserie stijl 2 + 0 zitplaatsen
- Carrosseriestructuur van geëxtrudeerd gelijmd aluminium
- LED-groot- en dimlichtkoplampen met geïntegreerde
richtingaanwijzer, dagrijverlichting, positielicht, grafisch
theater vergrendelen / ontgrendelen
- Kenmerkend led-achterlicht over de volledige breedte met remlicht
en dynamische richtingaanwijzers
- Clamshell motorkap
- Aero-bodykit 2
- Gemodificeerde gasveren en bumpstops ter ondersteuning van het
openen van de achterklep


Motor
- All-alloy quad bovenliggende nokkenas, 4,0 liter twin turbo 
V8
- Water-naar-lucht koeling
- Middenmotor vooraan, achterwielaandrijving
- Compressieverhouding 10,5: 1
- Volledig gekatalyseerd roestvrijstalen uitlaatsysteem
- Elektronisch geregelde uitlaat
- Dubbele variabele nokkenas-timing
- Volledig CNC gefreesde verbrandingskamers
- Maximaal vermogen: 535 pk / 527 pk bij 6000 tpm
- Maximaal koppel: 685 Nm van 2000-5000 tpm
- Acceleratie: 0-60 mph: 3,5 seconden coupé, 3,6 seconden roadster
- Acceleratie 0-62 mph (0-100 km / u): 3,6 seconden Coupé, 3,7
seconden Roadster
- Maximumsnelheid: 195 mph (314 km / u) Coupé, 190 mph (305 km / u)
Roadster


Europese brandstofverbruikscijfers (WLTP)
* Schatting van de fabrikant

Coupé en Roadster:
- Gecombineerd C02 [g / km] 264 263
- Laag l / 100km | mpg 18,5 | 15,3 18,5 | 15.3
- Gemiddeld l / 100km | mpg 11,5 | 24,6 11,4 | 24,8
- Hoog l / 100km | mpg 9,8 | 28,8 9,8 | 28,8
- Extra hoog l / 100km | mpg 10,6 | 26.6 10. 6 | 26,6
- Gecombineerd l / 100km | mpg 11,6 | 24.3 11. 6 | 24.3


Transmissie
- Middenachter gemonteerde ZF-achttrapsautomaat
- Koppelbuis van aluminium met schroefas van koolstofvezel
- Elektronisch differentieel (E- Diff)
- Eindoverbrengingsverhouding 2,93: 1

Besturing
- Elektrisch bekrachtigd stuurhuis met stuurverhouding van 13,09: 1
- Snelheidsafhankelijke stuurbekrachtiging met tandheugel, 2,4
slagen van aanslag tot aanslag


Suspension
- Voorste onafhankelijke spiraalveren met dubbele draagarmen, stabilisatorstang en adaptieve demping
- Multilink achteraan, schroefveren, stabilisatorstang en adaptieve
demping
- Adaptive Damping System (ADS) met Skyhook-technologiemodi Sport, - - Sport Plus en Track
- Stijvere achterveer, hogere demping


Wielen en banden
- 21 "Vantage
- 21 "P Zero. 255 / 35ZR21 XL A6A (98 Y)
- 21 "P Zero. 295 / 30ZR21 XL A6A (102 Y)

Remmen
- Voorgeventileerde tweedelige gietijzeren remschijven 400 mm Diameter 1
- Geventileerde Co-Cast remschijven achteraan 360 mm diameter
- Elektrische parkeerrem
- Dynamische stabiliteitscontrole (DSC)
- Antiblokkeersysteem (ABS)
- Elektronische remkrachtverdeling (EBD)
- Emergency Brake Assist (EBA)


Tractiecontrole (TC)
- Hydraulische remassistent (HBA)
- Positieve koppelregeling (PTC)
- Dynamic Torque Vectoring (DTV)

Afmetingen
- Lengte - 4490 mm
- Breedte (incl. Spiegelkappen) - 2153 mm
- Hoogte - 1274 mm
- Wielbasis - 2704 mm

Diversen:
- Brandstoftank: 73 liter
- Minimaal leeggewicht: 1570 kg Coupé, 1645 kg Roadster.
- Gewichtsverdeling 50:50

Standaard specificatie
- Satijn Aston Martin Racing Green lak
- Speciale editie graphics in mat donkergrijs
- Glanzend zwarte Aerokit 2
- Gloss Black Lower Body Pack 3
- Achterdiffusor en -bladen in glanzend zwart
- 2x2 Twill Carbon Fibre Bovenpakket 4
- 2x2 Twill koolstofvezel dak 5
- Grille met donkere lamellen
- Donkere buitenafwerking met raamomranding
- 21 "Diamond Turned Wheels - satijnzwart
- Gietijzeren remmen 1
- Remklauwen - Zwart geverfd
- Gerookte achterlichten
- Black Chrome Wings-insignes
- Matzwarte quad-uitlaat
- Zilveren kruisbeugel
- Sports Plus-stoel
- Accentstreep en stiksel aan de binnenkant - limoengroen
- Micromesh hemelbekleding
- Zilveren hoofdsteun geborduurd vleugels logo
- Dark Chrome Interior Jewellery Pack
- Aluminium instaplijsten
- Zwart geanodiseerde dorpellijsten
- Inlay in glanzend zwart
- Comfortpakket 6: grijs alcantara en zwart lederen stuurwiel
- Geen Touchpad 7
- Standaard audio
- Technology Collection-pakket 8

In Car Entertainment
- Aston Martin audiosysteem
- 8,0 "LCD-scherm
- DAB- en AM / FM-radio 9
- Integratie van iPod® en iPhone® en afspelen via USB
- A2DP Bluetooth-audio en telefoonstreaming
- Geïntegreerd satellietnavigatiesysteem

Optionele functies:

Exterieur
- Lakkleuren exterieur: Satin Jet Black, Satin Lunar White, Gloss Aston Martin Racing Green, Gloss Jet Black of Gloss Lunar White
- Geen type aanduidingen
- Achterdiffusor en messen in carrosseriekleur
21 "satijnzwart wiel
- Carbon keramische remmen 1
- Remklauwen: rood, limoengroen
- Zwarte kruisbeugel


Interieur
- Accentstrepen en stiksels aan de binnenkant - pittig rood, obsidiaanzwart of wolfgrijs
- Hemelbekleding in grijs alcantara
- Interieur Carbon Fibre Pack 11
- Touchpad 7
- Premium audiosysteem
- Garagedeuropener 10
- EHBO doos


Overige details:
1.  Carbon Ceramic Brake-optie alleen beschikbaar op Coupé
2. Inclusief splitter, duikvliegtuigen, unieke ondervloer-
aerodynamica, achtervleugel
3. Inclusief splitter, diffuser en zijdrempels
4. Inclusief zij-kieuw, ventilatieopeningen motorkap en
spiegelkappen
5. Zwarte motorkap standaard op Roadster, geen alternatieve
kleuropties
6. Inclusief 16-voudig verstelbare stoel, verwarmde stoelen,
gesloten opbergruimte en armsteun
7. Standaard in China, Hongkong, India, Japan, Filipijnen,
Singapore, Zuid-Korea en Taiwan
8. Inclusief 360 camera, automatisch parkeren (parallel / baai),
keyless entry, dodehoekdetectie, elektrische stuurkolom,
cruisecontrol,
9. Niet in alle markten verkrijgbaar
10. Standaard in de VS.
11. Sierdelen in Satin Carbon Fibre en Jewellery Pack in Dark Chrome
en target="_blank">Carbon Fibre


Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS