Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Car

Uitgegeven door Frank Korsel • 6 maart 2023 10:00

Marcus Ericsson ontweek meerdere incidenten in een chaotische openingsrace voor het nieuwe IndyCar-seizoen en won zondag de Firestone Grand Prix van St. Petersburg na een race vol crashes. 2022 Indianapolis 500-winnaar Ericsson behaalde zijn vierde INDYCAR-overwinning uit zijn carrière met 2,4113 seconden en hield Pato O’Ward achter zich.

IndyCar St.Petersburg

Ericsson, die als vierde startte, nam de leiding toen O'Ward plotseling langzamer ging rijden bij het verlaten van bocht veertien in ronde 97 van de 100 ronden tellende race. Zijn motor sloeg even af als gevolg van een korte brand in de plenumkamer van zijn krachtbron.

Zesvoudig INDYCAR-kampioen Scott Dixon eindigde als derde in de nr. 9 Chip Ganassi Racing Honda. Alexander Rossi eindigde als vierde in zijn Arrow McLaren Chevrolet tijdens zijn debuut bij het team na zeven seizoenen bij Andretti Autosport.Callum Ilott rondde de top vijf af nadat hij als 22e startte.

O'Ward nam de leiding in ronde 74 toen leider Scott McLaughlin Romain Grosjean in de DHL Honda in contact kwamen terwijl ze zij aan zij duelleerden om de leiding, beiden stortten zich in de bandenstapels in bocht 4. McLaughlin had net de pits verlaten op koude banden nadat Grosjean eerder een pitstop had gemaakt en op warm rubber reed, en McLaughlin nam de verantwoordelijkheid voor het incident op zich in een interview na de race.

Romain Grosjean
Romain Grosjean tijdens de pitstop in zijn #28 DHL Honda

Bij de daaropvolgende herstart in ronde 79 bouwde O'Ward een voorsprong van 2,8 seconden op in slechts één ronde en leek hij voorbestemd voor de overwinning. Maar Ericsson verkleinde gestaag het gat van O'Ward, geholpen door twee keer zoveel Push-to-Pass-tijd te besparen als O'Ward voor de laatste stint van de race.

Ericsson reed in ronde 97 tot binnen een halve seconde van O'Ward toen de auto van O'Ward plotseling langzamer ging rijden vanwege het probleem met het plenum en daarna weer op snelheid kwam. Ericsson glipte langs O'Ward, nam voor het eerst de leiding en kruiste naar de geblokte vlag om een zingend korps Zweedse fans op de tribunes te onthalen.

Twee grote incidenten op het tijdelijke stratencircuit zorgden ervoor dat het deelnemersveld van 27 auto's in de eerste helft van de race dunner en dunner werd. Bij een herstart in ronde 41, knalde Rinus VeeKay's Chevrolet in bocht vier te midden van druk verkeer tegen de vangrails. De Honda van Jack Harvey kon nergens heen en ploegde achterop VeeKay. Toen raakte de auto van Kyle Kirkwood de achterkant van Harvey's auto en sprong over die machine en VeeKay's gehavende auto.

Rinus Veekay
Rinus van Kalmthout voor de start van de race

De race begon met een chaotisch incident in de eerste ronde. Felix Rosenqvist en de auto van Dixon maakten zij aan zij contact in bocht twee, waarbij Rosenqvist in licht muurcontact werd geduwd.

Die kleine botsing veroorzaakte een grote kettingbotsing waarbij zes auto's betrokken waren, waardoor de hoop van twee teams op een sterke finish in de race werd weggevaagd.

De Francesco's auto werd in een pirouette de lucht in geslingerd toen hij door Pedersen de lucht in werd gekatapulteerd

De volgende INDYCAR-race is de PPG 375 op zondag 2 april op de 1,5 mijl lange oval op Texas Motor Speedway.