Formule 1

Updates zijn broodnodig maar Max Verstappen moet in Imola toch nog even wachten

Uitgegeven door Peter Vader • 18 april 2022 07:03

Bij de Grand Prix van Emilia-Romagna komt Red Bull met een upgrade van de RB18, maar het gaat nog geen groot zijn volgens teambaas Christian Horner. De upgrade is noodzakelijk na een tegenvallende seizoensstart. De RB18 is te zwaar en bleek niet voldoende betrouwbaar, dus een update is hard nodig om Max Verstappen en Sergio Perez aan auto’s te helpen die vooraan kunnen rijden en die de eindstreep halen. Werk-aan-de-winkel voor topontwerper Adrian Newey die erover zei: “Een F1-bolide wint ongeveer drie tot vier tienden van een seconde per ronde per tien kilo.” Eén van de problemen bij de RB18 kan voor Imola al worden opgelost, maar omdat Imola het eerste sprintweekend op de kalender is, kan er geen risico genomen worden.

Max_Verstappen_cockpit

Wat is het probleem?
De eerste sprintrace van 2022 staat op het programma, hetgeen een ander programma met zich meebrengt. Op vrijdag wordt de eerste training verreden, waarna de teams en coureurs gelijk de kwalificatie rijden voor de sprintrace. Op zaterdag is er een tweede vrije training, waarna de sprintrace wordt gehouden. Tijdens deze tweede training mag er echter niet meer worden gesleuteld aan de Formule 1-auto’s. Door deze regel hebben de teams dus slechts één uur om zich voor te bereiden op het raceweekend, voordat ze in het parc fermé verdwijnen. Hierdoor ontstaat het probleem dat er geen grote updates worden getest, aldus Red Bull-teambaas Christian Horner.

De rode draad vinden
Christian Horner is echter vol vertrouwen over de voortgang. “Het hoort bij onze ‘stap-voor-stap’ benadering van de RB18. We leren steeds meer over de banden en van wat er uit de auto te halen is aan snelheid en prestaties. De rode draad van hoe de auto zich gedraagt onder het regime van de nieuwe regels, wordt steeds duidelijker. We zien elke kant we op moeten met onze ontwikkeling, omdat we meer over de auto leren. Het hoort allemaal bij de evolutie. En nu komt de eerste sprintrace, dus dan heb je erg weinig tijd om upgrades en andere zaken te analyseren. Je hebt maar één sessie voor de kwalificatie, dus moeten we precies weten wat we doen. Er is geen ruimte om te experimenteren, we kunnen hooguit aanpassingen doorvoeren”, aldus de Red Bull-teambaas in een bericht van RacingNews365.

Niet veel anders
Red Bull moet tegen een sterk Ferrari opboksen, die voorlopig de snelste van de twee blijkt te zijn. In Imola zal het team uit Maranello geen grote verrassingen laten zien, want ze gaan bij hun thuisrace op zeker. De krachtsverhoudingen zullen in Imola een beetje hetzelfde zijn als bij de eerste twee Grand Prix’, dus een kans op de overwinning voor Max Verstappen is aanwezig. Maar het is ook duidelijk dat Ferrari in een meer comfortabele positie aan Imola begint dan Red Bull. Dus, het weekend zal weer spannend zijn en nog niet ècht veel anders dan bij de aanvang van het 2022-F1 seizoen.

Ferrari_Red_Bull_Mercedes_GP_Australie_actie



Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS