Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Tweede zege Manthey Racing in NLS op de Nürburgring-Nordschleife; Harkema en Langeveld in top 10 met Porsche GT3 Cup

Uitgegeven door Miguel Bosch • 14 september 2021 08:32 • Print artikel

Manthey Racing is teruggekeerd van de zomervakantie met een klinkklare zege in de VLN Nürburgring Langstrecke-Serie 6-uursrace. In de Rowe 6 Stunden ADAC Ruhr-Pokal-Rennen pakte de #911 Porsche 991.2 GT3R van Kévin Estre en Michael Christensen de leiding in het eerste uur en keek niet meer achterom voor de tweede NLS-overwinning van het seizoen.

VLN Nürburgring-Nordschleife


Porsche was in zowel de kwalificatie als de race de bovenliggende partij. Falken Motorsports zette in de kwalificatie beide auto’s op eerste startrij maar kon niet profiteren van de goede uitgangspositie voor de race: zowel polesitter Alessio Picariello als teamgenoot Dennis Olsen werden opgeslokt door de deelnemers op de voorste startrijen. Mattia Drudi aan boord van de #24 Lionspeed by Car Collection Motorsport Audi R8 LMS GT3 pakte bij de start de leiding en werd gevolgd door de Manthey Porsche van Estre, #34 Walkenhorst Motorsport BMW M6 GT3 van David Pittard, en de #9 GetSpeed Mercedes-AMG GT3 met Moritz Kranz achter het stuur.

VLN Nürburgring-Nordschleife


Na enkele ronden in een hevig gevecht met Pittard te zijn verwikkeld, schudde Estre de Brit en de afwachtende Kranz van zich af en pakte de leiding van Drudi af, terwijl Pittard met een lekke band uit de strijd om de overwinning werd geworpen.

Vanaf dat moment vormde niemand meer een bedreiging voor ‘Grello’: in de uren die volgden breidden Michael Christensen en Kévin Estre de leiding beetje bij beetje uit om als overwinnaar over de eindstreep te komen.

In de zee van Porsches kwam de #44 BMW Junior Team M6 GT3 van Dan Harper, Neil Verhagen en Max Hesse als tweede binnen waarmee de jongelingen hun goede vorm van voor de zomer – twee overwinning – wisten voort te zetten. Verhagen zette een belangrijke stap richting de podiumklassering nadat hij in het eerste uur een kort maar stevig gevecht met Kelvin van der Linde en Dennis Olsen wist te winnen. Dan Harper reed daarna naar de tweede plaats door Patrick Kolb (Lionspeed Audi) en Janine Shoffner (GetSpeed Mercedes) in de eerste ronde van zijn stint in te halen.

VLN Nürburgring-Nordschleife


Na hun slechte start knokten de Falken Motorsport Porsches zich terug naar de derde en vierde plaats. Het was de #4-bolide van Martin Ragginger en Alessio Picariello die het gevecht om plaats drie won van de #3 zuster Porsche van Dennis Olsen en Tobias Müller.

Zeker ook noemenswaardig was de vijfde plaats van Dinamic Motorsport. Het Italiaanse team stond pas voor de tweede keer op de lange Nordschleife aan de start, deze keer met Porschetoppers Romain Dumas en Matteo Cairoli, en klom van de negentiende startplek op naar de vijfde door uit de problemen te blijven en geen fouten te maken.

Achter de GT3-teams van Walkenhorst (#35 BMW van Jörg Müller, Mario von Bohlen, Thomas Neubauer en Dennis Fetzer), Lionspeed by Car Collection (#24 Audi van Lorenzo Rocco, Patrick Kolb en Mattia Drudi), Haupt Racing Team Mercedes (#6 Mercedes van Hubert Haupt, Patrick Assenheimer en Manuel Metzger) en Frikadelli Racing (#30 Porsche van Klaus Abbelen, Felipe Fernández Laser en Axcil Jefferies), kwam de #350 Black Falcon Porsche 911 GT3 Cup MR van het Nederlandse duo Paul Harkema en Niels Langeveld op een knappe tiende plaats als beste niet-SP9/GT3-deelnemer over de finish.

VLN Nürburgring-Nordschleife


De nieuwe BMW M4 GT3 maakte deze race haar debut nadat een eerdere poging een dag van tevoren werd gestaakt vanwege een ongeluk tijdens de testsessie op vrijdag. Ondanks alle reglementaire nadelen waar een GT3-prototype in de NLS mee te maken heeft zoals het achteraan starten van de eerste startgroep en langere minimumpitstop tijden, waren Philipp Eng en Augusto Farfus op weg naar de tiende plaats. Onderdeel van de testrace was echter het leegrijden van de brandstoftank, wat één ronde voor het einde gebeurde. Daardoor gaat de eerste officiële race van de M4 GT3 als ‘DNF’ de boeken in.

Van de overige Nederlanders was Milan Dontje de beste in de GT3-klasse. Wederom in dienst van Car Collection Motorsport met een Audi R8 LMS GT3 werd hij zestiende algemeen en vierde in de SP9/GT3 Pro-Am-subklasse. Jan Jaap van Roon werd samen met Tom Coronel achtste met de G-Tech Competition Porsche Cayman GT4 CS in de Cayman GT4 Trophy en 36ste in het algemene klassement. Porsche Carrera Cup Germany-coureur Loek Hartog en reguliere Nürburgring-piloot Marco van Ramshorst vielen beiden uit.

VLN Nürburgring-Nordschleife


Op 25 september vindt met de 53ste editie van de ADAC Barbarossapreis de voorlaatste race van het seizoen plaats.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS