Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Toyota wint 24 uur van Le Mans voor derde jaar; Rebellion Racing weerhoudt Japanners van een 1-2 + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 20 september 2020 16:23 • Print artikel

LE MANS - Toyota heeft voor het derde jaar op rij de 24 uur van Le Mans geworden. Brendon Hartley, Sebastien Buemi en Kazuki Nakajima gaf het Japanse team haar overwinning met de Toyota met het startnummer 8. Een probleemloze wedstrijd kende de coureurs niet tijdens de wedstrijd op het Circuit de la Sarthe.

Toyota_Le_Mans_winnaar_2020
Brendon Hartley, Sebastien Buemi en Kazuki Nakajima behaalden voor Toyota de derde overwinning op rij

In het begin van de wedstrijd leek een overwinning nog ver weg, nadat zij vroeg de pits in moesten met oververhitte remmen. Na zes uur in de race moesten ze ook nog een keer de pits in voor een reparatie aan de brake duct. Ook de zusterauto ontkwam niet aan problemen en zij moesten ook de pits in voor reparatie. Het zorgde ervoor dat zij een half uur terugvielen door reparaties. De Japanners kregen het in dit jaar niet voor elkaar om hun derde 1-2 in drie jaar te realiseren. Het was de Rebellion R13 met Gustavo Menezes, Bruno Senna en Norman Nato die met vijf ronden achterstand beslag op de tweede plek legden. Het team zette wel de snelste rondetijd neer met 3.19.264.

United_Autosports_LMP2_Nr22_winnaar Le Mans 2020
United Autosports behaalde met hun Nr22 de LMP2-overwinning met Phil Hanson, Felipe Albuquerque en Paul di Resta

LMP2
In de LMP2 kende Racing Team Nederland een goede start. Giedo van der Garde stootte al snel door naar de tweede plek. Een probleem met de waterdruk deed het team van Frits van Eerd echter achterin het veld belanden, waardoor de kansen op de overwinning gereduceerd werden. Tijdens de nacht was er nog een aanrijding, waardoor het team haar kansen op de overwinning in rook zag opgaan. Meer dan een vijftiende plek zat er niet in voor het Nederlandse team. Het was United Autosports die met hun Nr22 de overwinning binnenhaalde met de rijderscombinatie Phil Hanson, Felipe Albuquerque en Paul di Resta.

Racing Team Nederland Frits van Eerd Giedo van der Garde Nyck de Vries
Frits van Eerd, Giedo van der Garde en Nyck de Vries kenden een problematische 24H Le Mans 2020

Beste Nederlander in deze LMP2-klasse was Beitske Visser. De Friezin reed bij haar Le Mans-debuut naar een negende plek met een line-up bestaande uit alleen maar vrouwen. Het team van Ho-Pin Tung, Jackie Chan DC Racing, kende een ongelukkig weekend. De teamgenoot van de Nederlandse Chinees, Gabriel Aubry, kwam langs de baan tot stilstand en had daarna van buitenaf hulp gekregen van een monteur van het team. Het leverde een diskwalificatie op voor het LMP2-team.

FIA_Woman_in_Motorsport_Beitske_Visser_actie
Beitske Visser, de Friezin reed bij haar Le Mans-debuut naar een negende plek met een line-up bestaande uit alleen maar vrouwen

GTE
In de GTE-Pro klasse ging de overwinning naar het team van Aston Martin. Maxime Martin, Alex Lynn en Harry Tincknell gaven het Britse merk een mooie overwinning. Het team was 1 minuut en 33 seconden sneller dan de AF Corse Ferrari van James Calado, Alessandro Pier Guidi en Daniel Serra. De finale slag werd door Serra in de ochtenduren gemaakt, toen hij Tincknell inhaalde bij de Mulsanne chicane. Lynn had eerder twee minuten voorsprong, maar deze werden gereduceerd door een safetycar. Door een slimmere pitstop kreeg de Aston Martin zijn voorsprong weer snel terug.

Winnaar Le Mans 2020 GTE-Pro klasse Aston Martin Maxime Martin Alex Lynn Harry Tincknell
De winnaar van de GTE Pro-klasse Le Mans 2020 GTE was de Nr97 Aston Martin met Maxime Martin, Alex Lynn en Harry Tincknell

Aston Martin won ook de race bij de GTE-Am klasse. De overwinning was krap, doordat de auto van Jonny Adam, Charlie Eastwoord en Salih Yoluc slechts 49 seconden voorsprong had op de Dempsey-Proton Porsche. Beste Nederlander in dit veld was Larry ten Voorde. De in Le Mans debuterende coureur reed samen met Egidio Perfetti en Matteo Cairoli naar de vierde plek. Max van Splunteren eindigde in zijn eerste Le Mans op de twaalfde plek in het GTE-Am veld. Jeroen Bleekemolen volgde twee plekken lager.

Le Mans 2020 GTE-Am winnaar Aston Martin_TF_Sport
Jonny Adam, Charlie Eastwoord en Salih Yoluc winnaar van de GTE-Am klasse met de TF Sport Aston Martin

Uitslag 24H Le Mans 2020:

Klik hier voor de volledige uitslag.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS