Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Toyota kijkt uit naar terugkeer van Audi en Porsche: "Fantastische klasse aan het creëren"

Uitgegeven door Wim Boekel • 26 januari 2021 09:21 • Print artikel

Toyota keert dit jaar terug in de LMH-klasse van het FIA World Endurance Championship, na de afgelopen jaren succesvol geweest te zijn met de Toyota TS050 Hybrid. Het is nog even wachten tot andere fabrikanten haar intrede doen in de koningsklasse van het kampioenschap. De Nederlandse teamdirecteur Rob Leupen kijkt uit naar de terugkeer van haar oude tegenstanders Audi en Porsche.

Toyota_LMDh_the_future_is_now

“Natuurlijk, absoluut! We hebben ze de afgelopen jaar gemist en kijken uit naar de terugkeer van Audi, Porsche en Peugeot”, aldus Leupen tegen de officiële website van de 24 uur van Le Mans. “Volgend jaar, in het geval van Peugeot, na tien jaar afwezigheid. We hebben dit jaar ook Glickenhaus. Ik heb het gevoel dat we een fantastische klasse aan het creëren zijn. De geruchten gaan dat anderen zich ook bij ons gaan voegen. We moeten wel fantastische races gaan krijgen, vooral in Le Mans, met al deze spraakmakende deelnemers op de baan. Ik geloof dat dit een nieuw tijdperk van enduranceracen gaat zijn, wat fantastisch is voor de teams en voor de fans.”

Audi en Porsche komen pas in 2023 terug naar het FIA WEC en Le Mans. Dat Toyota al vanaf dit jaar in de nieuwe LMH-klasse rijdt, kan dus een voordeel zijn. Hoewel de Nederlander daarover zijn twijfels heeft. “Ik weet niet of het ons een voordeel geeft”, aldus de teamdirecteur van Toyota. “We hebben al gezien dat deze fabrikanten zich snel aanpassen bij het ontwikkelen van nieuwe auto’s. Peugeot gaat zo snel mogelijk haar nieuwe auto testen, nog voor dit seizoen eindigt. Hiervan gaan ze beslist een voordeel hebben. Dat gezegd hebbende, we kennen de technologie en we kunnen vertrouwen op de ervaring die wij in de afgelopen tien jaar hebben opgebouwd, waar de anderen onderbrekingen hebben in hun tijdpad. Ze moeten nieuwe teams vormen, omdat mensen die bij Audi en Porsche aan het LMP1-programma hebben gewerkt vertrokken zijn of naar andere afdelingen binnen het bedrijf zijn verhuisd. Dit is misschien waar we een voordeel gaan hebben. En dan is er onze ervaring met de ‘balance of performance’ en de succeshandicap, mits die opties worden gekozen. We moeten ze een paar stappen voor zijn en ik hoop dat ze dan problemen hebben om ons in te halen.”

Wat betreft de beoogde doelen is de directeur van het team uit Keulen duidelijk. “Tsja, mijn antwoord komt niet als verrassing: een één-twee in Le Mans en het wereldkampioenschap bij de coureurs en bij de fabrikanten”, besluit een gemotiveerde Rob Leupen.


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS