Formule 1

Toto Wolff biedt Red Bull excuses aan voor Bottas' 'kleine fout': "Het enige dat ik kan doen is..."

Uitgegeven door Bas Kaligis • 2 augustus 2021 10:38 • Print artikel

BOEDAPEST - Mercedes-baas Toto Wolff zegt dat het team de volledige verantwoordelijkheid neemt voor de crash in de openingsronde in Hongarije die Red Bull wegvaagde.

Christian Horner en Toto Wolff F1


Bottas blokkeerde op een gladde baan bij de start in bocht 1 en botste tegen de achterkant van Lando Norris, die op zijn beurt in botsing kwam met de Red Bull van Max Verstappen. Na dat eerste contact botste de Mercedes van Bottas tegen Sergio Pérez in de andere Red Bull, waardoor ze allebei werden geëlimineerd.

Verstappen kon de race voortzetten, zij het met een zwaar beschadigde RB16B. Zijn herstel was beperkt tot P10, wat hem slechts één punt opleverde. Uren later werden dat twee punten omdat Vettel een DQ kreeg.

Het is de tweede keer in evenveel races dat een Mercedes in botsing komt met Verstappen, waardoor de Nederlander extreem gefrustreerd is, en daarvoor kan Wolff zich alleen maar verontschuldigen. "Ik begrijp de gevoelens volledig, het enige dat ik kan doen is het op ons nemen", vertelde Wolff aan Sky F1. "Het was een klein foutje dat Valtteri te laat op de rem ging en Lando en de twee Red Bulls uitschakelde.”

"Het is niet hoe dingen moeten gaan, maar in de regen kan het heel lastig zijn. Ik denk dat Bottas werd ingeklemd. Zoals ik al zei is het een klein foutje dat zo'n groot ongeluk heeft veroorzaakt, waardoor ze veel punten hebben verloren, en mogelijk twee auto's op het podium, dus dat spijt ons."

Pole-sitter Hamilton kon de chaos vermijden, maar bij de hervatting van de race was de Brit de enige coureur die een staande start nam in plaats van een pitstop voor slicks.

Dat betekende dat de zevenvoudig wereldkampioen een ronde later, toen hij alsnog nieuw rubber ging halen, als de nummer laatst terug op de baan kwam, maar Wolff staat achter die beslissing. “Ik denk absoluut dat we het juiste hebben gedaan", zei hij. "Er is niemand in het team die het anders zou hebben gedaan, als leidende auto is het altijd moeilijk een beslissing te nemen, en als je de enige bent die pit, dan kom je als laatste naar buiten.”

"En dan is er nog de moeilijkheid om uit de pitstraat te komen omdat iedereen aan het pitten is. We stonden eenzaam op de grid en dat speelde natuurlijk tegen ons.”

"Met de zon droogde de baan zo snel op dat die binnen een ronde eigenlijk droog was. Dat kan gebeuren. Ik sta absoluut achter de beslissing om buiten te blijven.”

Hamilton herstelde zich uiteindelijk door terug te rijden naar P3, een resultaat dat volgens Wolff misschien wel ‘karma’ was na de fout van Bottas. "Dingen gebeuren. Misschien hadden we vandaag niet de volle punten moeten pakken?"

Hamilton leek om de overwinning kunnen strijden, maar die kans verdween dankzij heldhaftig verdedigen van Alpine's Fernando Alonso, die Hamilton vele ronden ophield. Het waren de acties van Alonso die volgens Wolff de overwinning van diens teamgenoot Esteban Ocon verzekerden. "Ik denk dat Alonso gewoon de Alonso was die we kennen, strijdlustig en verdedigend", zei Wolff. "Hij zorgde ervoor dat zijn teamgenoot de race won, want een ronde of twee later hadden wij de overwinning waarschijnlijk gepakt. Het is een goed podium van Ocon, het is goed voor de sport."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS