Formule 1

Toto Wolff: "Minder windtunneltijd maakt het voor Red Bull zeker moeilijker"

Uitgegeven door Bart • 25 november 2022 06:02 • Print artikel

Toto Wolff verwacht dat Red Bull hinder gaat ondervinden als het komend jaar minder tijd in de windtunnel mag doorbrengen. Als kampioen bij de constructeurs mag het team van Max Verstappen 70 procent van de maximale tijd in de windtunnel doorbrengen. Daar komt 10 procent bij door de straf naar aanleiding van het overtreden van het budgetplafond.

Lewis Hamilton George Russell


Red Bull kan komend jaar 202 runs doen in de windtunnel, zo berekende Motorsport. Bij Ferrari ligt dit op 240 runs en Mercedes mag als nummer 3 bij de constructeurs 256 runs doen. Wolff verwacht dat het zeker invloed gaat hebben, maar hij rekent zich nog niet rijk.

"Ik denk dat het moeilijker is omdat je niet meer kunt investeren zodat je sneller tot de oplossing komt”, zegt Wolff. “Met hoe het aerodynamische reglement nu opgesteld is, en de straf die zij gekregen hebben, is het 25 procent minder tijd in de windtunnel en dat kan effect hebben. Met de insteek van het reglement is het de bedoeling dat de teams verder naar achteren een grotere stap kunnen zetten ten opzichte van de koplopers. Dat is ook de reden waarom het kampioenschap in de toekomst een stuk dichter bij elkaar zal zitten. Als je laatste staat heb je 40 procent meer tijd."

"Is het een gegeven dat het ons lukt daar een slaatje uit te slaan? Wie weet. Red Bull heeft simpelweg een briljant team. Het zal ze extra motiveren dat ze ten opzichte van Ferrari nog eens 7 procent minder hebben. Maar het zijn marginale verschillen en wij hebben in het laatste kwart van dit seizoen iets dichter op Ferrari gestaan."

Wolff kan de verhoudingen voor volgend jaar zeker nog niet voorspellen. "Ik heb nooit veel vertrouwen. Bij mij is het glas meestal halfleeg, ik denk altijd dat ons werk niet goed genoeg is. Ik weet helemaal niet of we nu weer op een positie kunnen komen dat we voor de kampioenschappen vechten, je moet toegeven dat de concurrentie erg sterk is. Maar we zullen er alles aan doen en zullen met grote doelen aan het seizoen beginnen, we proberen ze waar te maken."


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS