Formule 1

Tost zinspeelt op verdeeld Honda-besluit om te stoppen met F1

Uitgegeven door Bas Kaligis • 17 oktober 2021 17:44 • Print artikel

AlphaTauri-teambaas Franz Tost heeft iets meer licht geworpen op het proces dat heeft geleid tot het besluit van Honda om aan het einde van het huidige seizoen te stoppen met de Formule 1.

Franz Tost AlphaTauri F1


De Japanse fabrikant keerde in 2015 na een afwezigheid van zes jaar terug in de sport als motorleverancier, door hun voormalige partnerschap met McLaren nieuw leven in te blazen.

Een gebrek aan succes leidde echter tot een breuk in de relaties en Honda ging vervolgens een team vormen met Toro Rosso (nu AlphaTauri) vanaf 2018.

Het jaar daarop begon Honda ook motoren te leveren aan AlphaTauri's moederteam Red Bull, en dit jaar heeft het partnerschap hen in het heetst van de strijd met Mercedes om de rijders- en constructeurstitels van 2021 gebracht.

Ondanks het nieuwe succes had het moederbedrijf eind 2020 al besloten dat Honda zich weer zou terugtrekken uit de F1, waarbij Red Bull de rechten behoudt om de oude power unit-technologie tot 2025 te gebruiken en te ontwikkelen.

Vorige week in Turkije werd Tost gevraagd of hij het gevoel had dat Honda nu spijt had van het besluit om uit de sport te stappen met het vooruitzicht van succes zo verleidelijk dichtbij. "Honda heeft besloten uit de Formule 1 te stappen", verklaarde hij. "Toch is er een nauwe samenwerking met Honda en Red Bull Advanced Technologies in de toekomst. Zij hebben besloten om eind dit jaar te stoppen en zullen ons en Red Bull Racing in 2022 van motoren voorzien", legde hij uit. "Vanaf 2023 zal de motor gebouwd en ontworpen worden door de Red Bull Powertrain Technology Group."

Honda's vorige betrokkenheid bij de F1 was als fabrieksteam. Toen het zijn F1-programma in 2008 beŽindigde, ging het team nog een seizoen door als Brawn GP onder Ross Brawn.

Niet alleen pakte de verweesde ploeg het daaropvolgende seizoen het rijders- en teamkampioenschap, het team werd zelf opgekocht door Mercedes en gebruikte het als de basis voor haar ongekende run van succes sinds 2014.

Een gevoel van onafgemaakte zaken en het nipt mislopen van roem in die tijd hebben wellicht bijgedragen aan Honda's besluit om in 2015 terug te keren. En nu lijkt de geschiedenis zich te herhalen, nu Honda vertrekt op het moment dat de titels weer zo dichtbij zijn.

Zou Honda van gedachten kunnen veranderen en in de toekomst weer kunnen terugkeren in de F1? "Of Honda terugkomt of niet, weet ik niet", antwoordde Tost op een vraag van de media.

Hij zinspeelde echter wel op een meningsverschil in de top van de Honda managementstructuur over het besluit van Honda om de F1 te verlaten. "Ik kan niet spreken in naam van het management, of het bestuur bij Honda, maar er zijn een aantal mensen - of een aantal managers - die tevreden en blij zijn om Formule 1 te doen", zei hij.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS