Karting • Karting Diversen

Topteam SP Tuning wil alleen maar winnen - Stan Pex: "Met een totaalpakket kom je het verst"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 20 maart 2018 16:09 • Print artikel

MAASBRACHT – Zelf nog actief als rijder op het hoogste internationale niveau timmert karter Stan Pex hard aan de weg met zijn eigen kartteam SP Tuning. Dat de kennis en aanpak van de negentienjarige inwoner van Maasbracht werken, bewijst hij dit seizoen wel. Zijn rijders hebben in het BMC-kampioenschap al de nodige successen kunnen vieren op hun CRG met Rotax Max-motor.

Stan Pex SP Tuning

Het seizoen is nog maar net begonnen en toch heeft SP Tuning al zes races gewonnen. Justin Polman won afgelopen weekeinde in Mariembourg tijdens de tweede ronde van het BMC-kampioenschap twee van de drie races bij de Junioren. Senna van Walstijn won drie van de drie races bij de Senioren en won er eerder al één tijdens de eerste ronde van het kampioenschap.

Die successen hebben natuurlijk te maken met de kwaliteiten van zijn rijders, maar Stan Pex weet ook dat het nieuwe chassis van CRG ‘echt goed’ is. “Het is een serieuze verbetering ten opzichte van het vorige. En in de werkplaats werken we met een nieuwe testbank. Dat werpt zijn vruchten af”, zegt de jonge Limburger. “Het is de kunst het laatste beetje dat beter kan, beter te doen dan de rest. Omdat ik zelf internationaal rijd, kan ik de laatste kleine dingen vinden die de kart nog beter maken. Ik denk dat we er goed voor staan.”

Hoewel Stan nog maar negentien jaar is, heeft hij de ervaring en knowhow van een routinier. Hij komt uit een echte racefamilie. Ook zijn broers Yard en Jorrit zijn karters. De laatste werd in 2015 zelfs wereldkampioen in de KZ1 en diverse keren kampioen in het hoog aangeschreven Duits kampioenschap (DKM). Stan zelf begon al op zeer jonge leeftijd met karten en aan de zijde van zijn familie en de bevriende Jos en Max Verstappen leerde hij alle ins en outs van zijn sport. “Ik wou altijd alles weten van het karten, heb me er heel veel in verdiept. Jos Verstappen komt nog steeds bijna dagelijks bij ons over de vloer. Jos en mijn vader houden me scherp.”

Stan is fulltime bezig met zijn sport en team, dat hij nu voor het derde seizoen runt. Hij begon met het tunen van motoren, daarna bouwde hij het team eromheen. “Met een totaalpakket kom je het verst en dat blijkt ook wel”, zegt hij. Hij werkt er heel hard voor. “Motoren maken, afstellen, de karts testen op de testbank, data analyseren”, somt hij op. “Ik train ook vaak samen met mijn rijders om ze te coachen. Zo hebben we de nieuwe CRG heel snel onder de knie gekregen. Dan is het extra leuk als je ziet dat die mannen als eerste over de streep komen. Daar geniet ik echt van. En de sfeer in het team is erg goed. De neuzen staan allemaal dezelfde kant op. Dat is prettig.”

Ook Bira van Haver komt uit voor SP Tuning. Hij is dit seizoen rookie in de Rotax Max Junioren-klasse. De rijder uit Nieuw-Vennep toont zich zeer beloftevol. “Hij gaat heel hard vooruit”, zegt Stan. “Hij reed afgelopen weekeinde al op de vijfde plaats en hij gaat echt nog stappen zetten. Ik heb er veel vertrouwen in dat hij nog mooie dingen gaat laten zien dit seizoen. Net als Justin en Senna.”

Met drie rijders heeft SP Tuning het inmiddels behoorlijk druk. Niettemin heeft Stan plek voor nog twee fanatieke rijders die in het BMC en/of het BNL-kampioenschap willen rijden. “Wij willen alleen maar winnen. Dat hoeft niet direct te gebeuren, we leiden ook van onderaf op, maar ik moet wel potentie in een rijder kunnen zien.”

Wie meer informatie wil kan mailen naar stanpex@hotmail.com.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS