Karting • Rotax Euro

Toppiloot Kaï Rillaerts (15) domineert met Sodi Kart kartseizoen 2022: “Zaak om het hoofd koel te houden”

Uitgegeven door Bart • 24 juni 2022 11:32 • Print artikel

Mariembourg – Er staat dit kartseizoen geen enkele maat op Kaï Rillaerts. De 15-jarige piloot uit Tremelo gaat halverwege het seizoen in maar liefst vier kampioenschappen aan de leiding. Rillaerts is afgelopen winter overgestapt van OTK naar Sodi Kart en dat bevalt uitstekend. Afgelopen weekend was de karter van topteam JJ Racing op de kartbaan van Karting des Fagnes in Mariembourg een klasse apart in de Belgian Max Challenge.

Kaï Rillaerts

Naast het BMC-kampioenschap is Rillaerts ook lijstaanvoerder in de BNL Karting Series, het Nederlands kampioenschap Rotax Max en de Rotax Max Challenge Euro Trophy. De overstap naar Sodi Kart heeft hem dus bepaald geen windeieren gelegd. “Afgelopen winter heb ik de stap gemaakt van de junioren naar de senioren. We kregen een aanbod van Sodi Kart met de vraag of ik voor hen wilde komen rijden in de Rotax. We hebben er goed over nagedacht en zijn op het aanbod ingegaan.”

Rillaerts had niet lang nodig om bij zijn nieuwe team zijn stempel te drukken. “Bij de Winter Cup in Campillos in Spanje eindigde ik op de vierde plaats en de rest heb ik allemaal gewonnen of ben ik tweede geworden. Het gaat echt heel goed en we zijn heel tevreden met dit nieuwe team. Bij de Euro Trophy in Val d’Argenton was ik de allereerste Sodi-karter die in de Senior een wedstrijd in de Euro Trophy won. Ook iedereen van het team vond het helemaal geweldig. Met Sodi Kart hebben we een nieuwe uitdaging en we werken er heel hard voor. Overal zie je OTK winnen en daarom is het mooi dat ook een keer een ander merk vooraan rijdt.”

Het is een ongekende luxe om halverwege het jaar in vier kampioenschap aan de leiding te gaan. “Dat voelt echt heel goed. Nu is het zaak om het hoofd koel te houden. In het EK zijn nog twee races te gaan en in de BNL en de BMC zijn er ook nog twee races. Ik ga proberen om drie keer achter elkaar een Euro Trophy te winnen. Dat is nog nooit iemand gelukt en dat record wil ik graag verbreken. Als ik zo doorga, krijg ik een ticket voor een test in de Franse Formule 4. De eerste drie Belgen bij het BMC en de eerste drie Belgen van de IAME Series Benelux krijgen een stuurtje voor die testdag en de beste mag een gratis seizoen in de Franse F4 rijden.”

Kaï Rillaerts

“De autosport is altijd een droom voor me geweest. We hebben al enkele gesprekken lopen, maar als je een gratis seizoen kunt winnen, zou dat natuurlijk helemaal top zijn. Voor volgend seizoen zijn we wel op zoek naar meer sponsoren. Nu betalen we veel zelf en Sodi betaalt ook een deel. Voor de autosport is het noodzakelijk om meer sponsoren te vinden of dat we voor een team kunnen gaan rijden. Karten wil ik ook zeker blijven doen, maar dan kiezen we waarschijnlijk voor de OK of de KZ.”

Voorlopig is het voor Rillaerts genieten van zijn topprestaties. Bij de BMC in Mariembourg pakte hij pole position en was hij de sterkste in de heat, de pre-finale en de finale. “Ik weet eigenlijk niet waarom het zo goed gaat. Het lijkt allemaal automatisch te gaan. Ik rij mijn rondjes, doe mijn best en het gaat vanzelf. Iedere ronde gaat heel constant en ik ben lekker op dreef. Tijdens een training op Genk is het me een keer gelukt om iedere ronde exact dezelfde tijd te rijden, iedere ronde 55.1. Ik probeer een race zo geconcentreerd mogelijk te benaderen. Voor de race ben ik niet aan het spelen en niet met andere zaken bezig. Daarnaast ben ik veel in de fitness te vinden, want de conditie moet goed zijn. We zijn eigenlijk ieder weekend op de kartbaan. Ik ben mijn school Kamsa enorm dankbaar dat ik zo veel kan karten. Ik ben weinig op school geweest, maar ik heb deze week wel mijn examens. Eigenlijk is school niet te combineren, karten is topsport.”

Kaï Rillaerts bedankt JJ Raciing, JVD Power, Sodi Kart Official, Marc Goossens en zijn sponsoren Jet Import - Red Bull, Minus -273, Urbano motorhomes, Jikan Concept Store. PlayseatStore, Fitness Den Jungle, Frami Autosport, Mad56 en Lukas Wunderlich Media.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS