Karting • Rotax Euro

Tommie van der Struijs toont veerkracht en rijdt knappe finale in BNL-kampioenschap: "Mijn beste resultaat"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 juli 2022 16:40 • Print artikel

MARIEMBOURG – Tommie van der Struijs heeft zondag met een indrukwekkende opmars laten zien dat hij een van de snelste karters is in de Rotax Max Junioren-klasse. De dertienjarige Nuenenaar won op het circuit Karting des Fagnes in Mariembourg overtuigend de finale nadat hij een race eerder, in de prefinale, nog op de dertiende plek had gereden.

Tommie van der Struijs

Die positie in de prefinale deed er alleszins toe, want de uitslag van de prefinale dient in het BNL-kampioenschap als startplek voor de finale. Toen Tommie op die dertiende plaats reed, moest hij dus nog flink wat plaatsen goedmaken om in de finale op een behoorlijke startplek te kunnen staan.

Dat Tommie in het middelveld was beland kwam door een foutje in de race. “Ik moest van P10 starten. Op een gegeven moment verscheen een aantal rijders aan de binnenkant en ik reed buitenom mee”, blikte de talentvolle karter terug. “Op een gegeven moment was er geen baan meer en reed ik ineens op het gras.”

Tommie liet zich niet kennen en knokte zich met het mes tussen de tanden terug naar voren. “Ik dacht gewoon: ik moet naar voren. Mijn doel was om in de top vijf te komen en dat was gelukt; ik werd vijfde in die race. Dat vond ik wel prima.”

Het betekende dat hij in de finale van een kansrijke vijfde plek mocht starten. “De start ging best goed. Ik behield mijn plek. Al in de beginfase haalde ik de nummer een in. Die pakte mij even later terug met een halve inhaalactie. Daardoor kwam de nummer drie op één en ging ik naar twee. Ik haalde twee rondes later de nieuwe nummer één in en zo heb ik de race uitgereden. Alleen in de laatste twee ronden kwam de nummer twee nog dichtbij, maar het gat was groot genoeg om niet echt te hoeven verdedigen. Ik heb het hoofd koel gehouden.”

Zo pakte Tommie, die het hele weekeinde heel erg snel was, ondanks tegenslag dus toch de zege in de laatste finale. En dan te bedenken dat hij zaterdag, voor die pittige prefinale, in de heats tot tweemaal toe een tijdstraf van vijf seconden had gekregen vanwege een ingeklikte bumper.

Tommie van der Struijs

“Ik was eerste en tweede geworden in de heats, maar na afloop van de eerste heat reed kreeg ik een ingeklikte bumper toen ik weg was naar de weegschaal; een jongen voor me stopte heel abrupt. Bij de tweede heat kreeg ik hem bij de start doordat ik iemand voor me raakte. Daardoor werd ik zesde en negende in de heats en tiende totaal.”

Die worsteling die hij zijn weekeinde kenmerkte, maakte dat hij meer van zijn winst in de finale genoot dan anders, zei Tommie. “Dit was wel een mooie. Het is leuker om zo toch nog te winnen in dit kampioenschap, met veel sterke rijders uit het buitenland. Dit is mijn beste resultaat van het seizoen en mijn eerste podiumplaats dit jaar in het BNL-kampioenschap.”

Dat Tommie erin geslaagd was toch nog het podium te halen, was eigenlijk niet eens zo heel vreemd. Hij had zich het hele weekeinde bij de snelsten getoond. “Tijdens het BMC-kampioenschap van twee weken geleden hebben Mateja (Radenkovic, Tommies teamgenoot, red,) en ik de hele tijd data met elkaar vergeleken en daardoor zijn we snel geworden”, verklaarde hij.

Zijn podiumplaats in het BNL-kampioenschap onderstreepte nog maar eens dat Tommie op de goede weg is. Tijdens de Euro Trophy in Genk werd hij bijvoorbeeld derde in de finale. Daarvoor reed hij in datzelfde kampioenschap in Frankrijk lang aan de leiding, maar maakte hij in de laatste ronde helaas een foutje waardoor hij P1 kwijtraakte. En dan rijdt Tommie ook nog het BMC-kampioenschap. Daarin gaat hij na twee ronden aan de leiding na twee tweede plaatsen in het dagklassement.

Komend weekeinde rijdt hij opnieuw een wedstrijd. Dan racet de snelle Brabander opnieuw op het circuit van Mariembourg. Ditmaal voor de derde ronde van de Euro Trophy, het EK voor Rotax Max-rijders. Tommie keek ernaar uit. “Hopelijk haal ik daar weer een goed resultaat.”

Tommie bedankt zijn ouders, Bouvin Power, Vagtechniek BV, Albert Siegers en Debsports.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS