Karting • Chrono

Tom Papenburg ijzersterk in Mariembourg en wint ticket voor Le Mans International Trophy: "Supergaaf"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 8 juli 2021 00:40 • Print artikel

MARIEMBOURG – Met drie overwinningen in vier races kende Tom Papenburg een daverend succes tijdens de tweede ronde van het Rotax Max BNL-kampioenschap. De tienjarige karter uit Laren won het totaalklassement in de Micromax-klasse en pakte daarmee het felbegeerde ticket voor de Rotax Max Challenge International Trophy in Le Mans. “Ik ben echt heel blij”, was de logische reactie van Tom. “Ik wist echt niet dat ik ging winnen. Nu heb ik een ticket voor Le Mans. Echt supergaaf.”

Tom Papenburg en vader blij met ticket voor Le Mans

Toch was zijn overwinning in het totaalklassement van het weekeinde nu ook weer niet zo verrassend. Tom had het hele weekeinde een superieure snelheid. Op donderdag en vrijdag was hij in de trainingen al snel en op zaterdag pakte hij tijdens de eerste kwalificatie van het weekeinde de poleposition. Het talent van topteam CRG Holland had dus de snelheid om te kunnen winnen. Dat bewees hij ook in de twee races die daarna volgden, want beide won hij.

“Alleen de zondag ging wat minder. Dat kwam omdat het regende”, zei Tom, die ’s ochtends wel ‘gewoon’ de pole-position had gepakt tijdens de tweede kwalificatie. “Ik was in de prefinale als eerste gestart, maar ik werd vijfde. Ook omdat ik een klikbumper had. Daarna had ik in de finale een goede start en heb ik nog vier rijders ingehaald.”

“Ik lag heel lang tweede. Daarna heb ik een inhaalactie geprobeerd. Die lukte en toen ben ik heel snel weggereden. Ik heb mijn eigen race gereden en ik ben met tien seconden voorsprong op de nummer twee gefinisht. Dit is één van mijn mooiste overwinningen.”

En daarmee had hij zijn totaal op drie overwinningen in één weekeinde gebracht. De zondag was door de natte omstandigheden lastig, maar dat gaf zijn zege extra cachet. “Ik vind het leuk, rijden op een natte baan. Het is best moeilijk, maar ik was snel. Bij de formatielap had ik een aantal lijnen geprobeerd. Als je weet waar je moet rijden op een natte baan kun je winnen.”

Karttalent Tom Papenburg wint Micro max en Ticket voor Le Mans

Gedurende de prefinale had overigens Tom één belangrijke les geleerd: niet achterom kijken. “Want als je dat doet, dan val je terug naar achter. Ik keek in de prefinale wel achterom en toen ben ik ook een paar plaatsen teruggevallen.”

“Tijdens de finale concentreerde ik me heel goed op de baan. Je moet altijd focussen op wat er voor je gebeurt en niet achter je. Als er iemand achter je rijdt, voel je soms weleens een zetje. Dan moet je goed verdedigen en je eigen lijnen blijven rijden. Dan komt het wel goed.”

Dankzij zijn overwinning in Mariembourg mag Tom eind deze maand meedoen aan de Rotax Max Challenge International Trophy. Die prestigieuze wedstrijd, waar rijders uit de hele wereld aan de start staan, wordt elk jaar gehouden op het kartcircuit van Le Mans, naast het circuit van de beroemde 24 uur. De snelle karter uit Noord-Holland keek ernaar uit. “Ik ben heel benieuwd. Ik heb er echt heel veel zin in!”

Tom bedankt zijn ouders, CRG Holland, Dan Holland voor de motor, Rick Westelaken, Dennis de Bruin en Sonic Equipment.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS