Karting • Chrono

Tom Papenburg dendert maar door: twee overwinningen in een weekend! "Supermooi"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 juli 2021 12:01 • Print artikel

SPA – Alwéér stond hij op de bovenste trede van het podium, en nog wel twee keer in één weekeinde. Karter Tom Papenburg won in Spa zowel de derde als de vierde ronde in het Nederlands kampioenschap Rotax Max in de Micromax-klasse. De tienjarige coureur uit Laren gaat de laatste weken als een raket over de circuits in binnen- en buitenland. Zo had hij een week eerder ook al de tweede ronde van het BNL-kampioenschap gewonnen.

Tom Papenburg

“Echt supermooi”, zei een verheugde Tom direct na de prijsuitreiking op de racepiste in de Belgische Ardennen. “Twee keer eerste geworden, daar ben ik echt heel blij mee.” Hoe het kwam dat hij de laatste tijd zo dominant is? “Ik ben het karten nog serieuzer gaan nemen. Ik heb de afgelopen maanden beter getraind en ik heb beter leren rijden. Ik train elke week in de kart en ik tennis erbij. En soms train ik in de gym. Dat helpt wel.”

Daarnaast heeft zijn team CRG Holland van Dennis de Bruin en monteur Rick Westelaken ook een grote rol gespeeld in zijn progressie. “Ik krijg er veel tips: daar rem je niet goed, die bocht moet je iets anders aansnijden, daar kun je een betere exit nemen.”

Die tips werken voortreffelijk getuige zijn indrukwekkende prestaties dit seizoen. “De trainingen in een raceweekend gaan daardoor ook steeds beter; we staan bijna altijd eerste.” Toch kan hij nog beter had de talentvolle Noord-Hollander in Spa gemerkt. “Het ging wel goed, maar ik moet nog wel de puntjes op de i zetten. Dat zie ik in de data. Die analyseren we en dan zie ik: daar moet ik beter doorremmen, daar kan ik nog sneller uit de bocht komen.”

Niettemin was Tom overduidelijk de beste geweest. Zowel op zaterdag als op zondag won hij de kwalificatie, de prefinale en de finale. “Ik heb veel punten gepakt. In Eindhoven was ik eerste in de prefinale en in de finale tweede. Ik sta eerste in het kampioenschap, net zoals in de BNL.”

Tom Papenburg

Na afloop van de beide huldigingen in Spa had hij letterlijk zijn handen vol aan zijn de bekers die hij had gewonnen. Hij vond het leuk dat hij de trofeeën gewonnen had, maar Tom realiseerde zich ook dat het kampioenschap belangrijker is. “De bekers maken me niet zoveel uit. Ik wil gewoon veel punten pakken, goed rijden en dan komt het kampioenschap hopelijk wel.”

Door twee rondes in een weekeinde had hij veel punten kunnen pakken. Tegelijkertijd was het weekeinde ook veel intensiever dan normaal. Tom vond het juist leuk. “Omdat we nu vier wedstrijden hadden in een weekend, in plaats van twee. Ik was tijdens de trainingen meteen snel, dus dat was een goed teken.”

Dankzij zijn overwinningen in Spa had hij drie wedstrijden gewonnen in twee weken tijd. Gevraagd naar welke hij de mooiste vond, noemde hij die van een week eerder in het BNL-kampioenschap. “Daar is het niveau nog iets hoger en het was ook in de regen. Dat was extra spannend.”

Tom Papenburg bedankt CRG Holland, zijn vader en moeder, monteur Rick Westelaken, Dennis de Bruin en Sonic Equipment.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS