Autosport Internationaal Toerwagens • WTCR

Tom Coronel geeft tekst en uitleg over mankement: "Uiteindelijk bleek dat er een bout uit het versnellingsbakhuis was losgeraakt, die..."

Uitgegeven door Aliza Kaligis • 3 november 2020 08:00 • Print artikel

Het 5,345 kilometer lange circuit van Motorland Aragón in Spanje was de locatie voor het vijfde en voorlaatste raceweekeinde van het seizoen in de FIA WTCR – World Touring Car Cup. De Nederlandse autocoureur Tom Coronel, uitkomend met de Audi RS 3 LMS van het Belgische Comtoyou DHL Team Audi Sport, begon optimistisch aan het raceweekeinde, maar kwam door een wat ongelukkige timing in de kwalificatie niet verder dan de 18e plaats in de startopstelling voor alledrie de races. In de eerste beide wedstrijden haalde hij de eindstreep niet als gevolg van technische defecten. De derde race sloot hij als negende af en scoorde daarmee in ieder geval weer punten. “Toch nog een redelijke afsluiting, maar die beide uitvalbeurten zijn echt balen,” aldus Coronel.

Techniek laat Tom Coronel deels in de steek in FIA WTCR op Motorland Aragón

Daarbij was het weekeinde voor hem positief begonnen: “In de vrije trainingen zaten we constant in de top vijf”, deed Coronel verslag van zijn ervaringen. “De Audi deed het goed hier, we hebben hier ook goed getest, dus dat gaf een goed gevoel voor de kwalificatie. We besloten om in de kwalificatie één run te doen, maar daarbij kwam ik een witte Cupra tegen, waar ik achter zat, zodat ik tijd verloor. Daarop deed ik nog een poging, maar daarbij verremde ik me. En dan sta je opeens 18e. Dat was omdat ik maar twee runs kon doen, want het is een heel lange ronde hier, dus er was niet meer tijd over. Dat was echt zwaar balen, want ik weet zeker dat ik ergens rond plek vijf had moeten kunnen komen.”

In de eerste race had Coronel een bijzonder goede start, uiteindelijk vanaf de 15e plaats op de grid nadat wat rijders waren teruggezet. “Ik lag gelijk elfde, dat ging heel erg goed”, berichtte de coureur. De techniek maakte echter een einde aan zijn opmars: “De motor begon heel erg in te houden. Uiteindelijk bleek dat er een bout uit het versnellingsbakhuis was losgeraakt, die in de koppeling terecht was gekomen. Dan komt er een resonantie in de motor, waardoor die automatisch in het noodprogramma schakelt, dus daarmee had ik geen andere keuze dan de pits in te rijden.”

Het team slaagde erin om binnen de beschikbare reparatietijd de koppeling te vervangen, waardoor Coronel ook de tweede race kon starten. “Weer vanaf P18 en opnieuw een heel goede start”, zei Coronel. “De eerste twee rondes kwam ik perfect door, ik lag gelijk twaalfde, achter Girolami, met wie ik flink in gevecht was.” Opnieuw had Coronel echter te maken met een technisch probleem: “Dit keer brak er een bout in de ophanging rechts achter, waardoor het wiel schuin onder de auto kwam te staan. Dat leidde tot veel rookontwikkeling in de cockpit, opnieuw moest ik uitvallen. Op een bepaald moment ben ik echt wel klaar met al die technische ellende!”

Ook in de derde race startte Coronel vanaf de 18e positie. “Een heel mooie race gehad”, meldde Coronel na afloop. “Ik heb lekkere gevechten gehad, ondermeer met Guerrieri , die volop in de strijd is om de kampioenstitel. Die heb ik uiteindelijk kunnen pakken. Daarna kwam ik achter Josh Files, maar die kon ik helaas niet meer inhalen. Zo ben ik als negende gefinisht. Gelukkig de eindstreep gehaald en toch weer goede punten gepakt, maar het doet natuurlijk wel pijn dat ik in de eerste twee races niet heb kunnen scoren.”

Techniek laat Tom Coronel deels in de steek in FIA WTCR op Motorland Aragón

Over twee weken komen de deelnemers aan het FIA WTCR opnieuw in actie op Motorland Aragón voor de laatste wedstrijden van het seizoen. De finale zou oorspronkelijk op de Adria Raceway nabij Venetië verreden worden, maar op het Italiaanse circuit is een verbouwing niet op tijd gereed, zodat de organisatie op zoek moest naar een vervangende locatie, die dus in Aragón werd gevonden. “In theorie kan ik zelfs nog kampioen worden”, zegt Tom Coronel, die mede als gevolg van zijn twee uitvalbeurten terugviel tot de elfde plaats in de tussenstand. “Maar goed, dat is theorie. In ieder geval gaan we proberen het seizoen zo goed mogelijk af te sluiten!”

Resultaten FIA WTCR, Motorland Aragón , 31 oktober - 1 november 2020
Race 1:
1. Jean-Karl Vernay (Fra), Alfa Romeo Giulietta TCR, 10 rondes in 21.19.863
2. Santiago Urrutia (Ury), Lynk & Co 03 TCR, +0.881
3. Gilles Magnus (Bel), Audi RS3 LMS, +3.478

Race 2:
1. Mikel Azcona (Esp), Cupra TCR, 10 rondes in 21.23.600
2. Yvan Muller (Fra), Lynk & Co 03 TCR, +2.990
3. Santiago Urrutia (Ury), Lynk & Co 03 TCR, +3.499

Race 3:
1. Thed Björk (Swe), Lynk & Co 03 TCR, 14 rondes in 30.41.713
2. Santiago Urrutia (Ury), Lynk & Co 03 TCR, +0.565
3. Gabriele Tarquini (Ita), Hyundai i30 N TCR, +6.218

Kalender Tom Coronel
7-8 november: Jarama
14-15 november: Adria

Tom Coronel wordt gesteund door: DHL, Eurol Lubricants, Tricorp Workwear, ERU Prestige Kaas voor Kerels, Ireckonu, Business Data Challengers, Bouwgroep Dijkstra Draisma, RAM Mounts, Intrax Suspension Technology, 4.Brands, ASC Group, P1 Advanced Racewear, Super-B, CM, Copernica and Magero Buscamperverhuur.

Techniek laat Tom Coronel deels in de steek in FIA WTCR op Motorland Aragón

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS