Autosport Internationaal Toerwagens • WTCR

Tom Coronel als herboren: "Ik denk dat we met de P2 op Spa in deze condities mega-, megahappy kunnen zijn!”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 26 oktober 2020 07:17 • Print artikel

FRANCORCHAMPS – In het voorprogramma van de jaarlijkse 24-uursrace van Spa-Francorchamps werden twee wedstrijden voor de TCR Europe Series verreden. Voor de Nederlandse coureur Tom Coronel betekende het de terugkeer in de Europese competitie met de Honda Civic Type-R van het Belgische team Boutsen Ginion Racing, nadat hij de afgelopen races had moeten missen als gevolg van samenvallende verplichtingen in de FIA WTCR – World TouringCar Cup. Het optreden met de Honda in de bekende rood-gele kleuren van DHL was zeer succesvol, want in beide wedstrijden eindigde Coronel op de tweede plaats. “Een prima weekeinde”, luidde dan ook Coronels conclusie.

Tom Coronel Honda Type R TCR TCR Europe Spa Francorchamps Podium

Het raceweekeinde in de Belgische Ardennen begon voor Coronel niet helemaal naar wens. “In de vrije trainingen kregen we de auto nog niet zoals we hem wilden hebben. Ik zat ergens rond de twaalfde, vijftiende plaats”, berichtte hij. “In de kwalificatie was het aanvankelijk nat, maar begon het meer en meer op te drogen, waarna ik als eerste rijder op slicks naar buiten ging. Een goede strategie: eerst twee slicks op de voorwielen om die op te warmen, vervolgens die op de achterwielen gezet en weer twee nieuwe slicks op de voorwielen, waardoor ik de auto helemaal klaar heb gezet voor de laatste twee ronden, die ook erg goed waren, want ik stond op de tweede startplaats als beste Honda-rijder. Dat was erg belangrijk, zowel voor mezelf als ook voor het team.”

Zoals zo vaak op het circuit van Spa-Francorchamps, en zeker in de herfst, waren de omstandigheden wisselvallig. “Typisch Spa: half nat, half droog, zodat je nooit precies weet wat er wel of niet goed gaat”, aldus Coronel. “Voor de eerste race op vrijdag koos ik voor vier regenbanden. Het was een heel vette race: ik pakte meteen bij de start de leiding van Mehdi Bennani, ik kon een mooi gat slaan van drie, vier seconden. Toen kwam Mikel Azcona heel snel van achteren opzetten. Die had gekozen voor twee slicks op de vooras, dat werkte heel goed, want je zag dat hij goede grip had en zo kon hij mij uiteindelijk ook redelijk makkelijk voorbij rijden. Hij won en ik werd tweede, maar ik denk dat we met een tweede plek op Spa in deze condities mega-, megahappy kunnen zijn!”

Tom Coronel Honda Type R TCR TCR Europe Spa Francorchamps

De tweede race werd op zaterdag rond het middaguur verreden en opnieuw was het weer de onzekere factor. Tom Coronel: “Toen we naar de grid reden, had ik vóór slicks en achter regenbanden laten monteren, want ik wilde eigenlijk hetzelfde trucje doen zoals we in de kwalificatie hadden gedaan door de slicks goed op te warmen, maar toen begon het te miezeren. Daarom koos ik voor slicks voor en regenbanden achter. Ik had weer een mooie start, kwam goed door het veld heen, want omdat ik me als tweede had gekwalificeerd moest ik dit keer vanwege de ‘reversedgrid’ als negende starten. Dat lukte vrij goed, ik zag wat mensen van de baan gaan en kon ook wel een beetje profiteren. Een keer verremde ik me even, waardoor Azcona en Filippi er voorbij konden. Toen was er een safety-car-interventie, waarna we in die volgorde op de eerste drie plaatsen reden. Vervolgens heb ik lang met Filippi gestreden en in de chicane schoof ik mijn auto naast hem, waarna ik er voorbij kon. Dat was de laatste ronde, waarin ik nog een beetje op Azcona kon inlopen, maar uiteindelijk werd ik weer tweede. Een prima weekeinde, twee keer tweede, twee keer beste Honda-rijder en we hebben laten zien dat we er in de Europese serie in deze omstandigheden zeker bij kunnen zitten. Erg gaaf!”

Komend weekeinde staat voor Tom Coronel alweer zijn volgende optreden op het programma, dan weer in het kader van de FIA WTCR op Motorland Aragon in Spanje. De finale van de TCR Europe Series wordt op 7 en 8 november verreden op het circuit van Jarama, eveneens in Spanje.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS