Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Tom Coronel over het racen in de Groene Hel: “Alles is er gewoon tien keer heftiger"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 29 mei 2024 06:50

Klaar voor de Groene Hel: Tom Coronel en teamgenoten kijken uit naar 24 Uur Nürburgring! Met 130 auto’s aan de start, ruim 450 rijders en een verwacht aantal van rond de 200.000 bezoekers is de 24 Uur Nürburgring een van de grootste autosportevenementen van Europa. “Die race is gewoon met niks anders te vergelijken, zó ongelooflijk gaaf”, zegt Tom Coronel. Voor de coureur uit Eemnes, die voor de 15e keer deelneemt aan de Duitse klassieker, is de wedstrijd op de Nordschleife het hoogtepunt van het seizoen. Coronel komt in actie met de Porsche 911 GT3 Cup onder het startnummer 127, ingezet door het gerenommeerde team Max Kruse Racing van de voormalig Duitse voetbalinternational. Coronels teamgenoten zijn Jan Jaap van Roon uit Amsterdam, Paul Meijer uit Huis ter Heide en de Portugees Tiago Monteiro.

Tom Coronel en zijn teamgenoten Jan Jaap van Roon uit Amsterdam, Paul Meijer uit Huis ter Heide en de Portugees Tiago Monteiro

De 24-uursrace wordt verreden op de 25,378 kilometer lange combinatie van de Nordschleife en het Nürburgring F1 Grand Prix-circuit. “De mooiste baan op planeet Aarde”, aldus Tom Coronel. “Alles is er gewoon tien keer heftiger dan op andere circuits. Ook al omdat je te maken hebt met heel veel factoren. Het weer is er vaak wisselvallig en vanwege de lengte van het circuit kan het zomaar dat het aan de ene kant kurkdroog is en aan de andere kant met bakken naar beneden komt. Sneeuw, hagel, we hebben het er allemaal al meegemaakt! En dan natuurlijk het rijden in het donker, maar ook het drukke verkeer met 130 auto’s op de baan en flinke onderlinge snelheidsverschillen, van dikke GT3’s tot aan een Dacia.”

Een bijzonder aspect van de 24-uursrace op de Nürburgring zijn ook de fans, die een belangrijke bijdrage leveren aan de unieke sfeer. “Die zijn vaak al dagenlang van tevoren aanwezig en bouwen rondom het circuit de meest fantastische dingen op. Complete steigers, zwembaden, koelkasten, televisies, bankstellen, alles gaat mee”, geeft Coronel een indruk. “En reken maar dat er de nodige hectoliters bier doorheen gaan, en dat de barbecues soms dag en nacht aan blijven. Mooi is het ook om te zien dat er steeds meer Nederlandse autosportliefhebbers komen. Jammer genoeg is er dit keer geen parade naar Adenau vanwege wegwerkzaamheden, maar er is wel een grote handtekeningsessie, waarvoor we ook aparte kaarten hebben laten maken.”

Ook Coronels teamgenoten Jan Jaap van Roon, Paul Meijer en Tiago Monteiro kijken uit naar het evenement. “Ik heb het inmiddels een paar keer meegemaakt, maar ik ben toch iedere keer weer onder de indruk. De 24-uursrace is met niks te vergelijken”, zegt Van Roon. Voor Paul Meijer wordt het zijn eerste deelname. “Ik heb natuurlijk heel veel verhalen gehoord, maar ik vind het ongelooflijk gaaf dat ik het nu ook zelf mee ga maken”, zegt hij. Tiago Monteiro verheugt zich al net zozeer op de race. “Ik denk dat we er alles aan gedaan hebben om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Reken maar dat het mooi wordt”, aldus de Portugees.

Tom Coronel Porsche 911 GT3

F1-analist Tom Coronel benadrukt dat er bij de voorbereiding niets aan het toeval is overgelaten. “De auto is vrijwel nieuw: motor, versnellingsbak, alles is nagekeken”, vertelt hij. “Vorige week hebben we een ‘shakedown’, een functietest gedaan op het circuit van Zolder en alles is 300 kilometer ingereden. Het team is voorzien van MascotWorkwear-kleding, zodat iedereen er op en top uitziet. Ook Eurol heeft een belangrijke bijdrage geleverd met de hoogwaardige smeermiddelen uit de Eurol Racing Line. Er zijn ook heel wat klanten en gasten van Mascot Workwear enEurol aanwezig om het evenement live mee te beleven.”

Om ervoor te zorgen dat de rijders ook tijdens de race zo goed mogelijk kunnen ontspannen, kunnen ze op het circuit beschikken over een mobiele accommodatie van Mobitels uit het Brabantse Son. “Daarmee hebben we tijdens de Dakar-rally heel goede ervaringen opgedaan. We hebben een trailer met zes kamers, echt top”, aldus Coronel.

De activiteiten beginnen op donderdag 30 mei met de kwalificatiesessies van 13.00 tot 14.45 uur en van 20.00 tot 23.30 uur. Op vrijdag is er van 13.30 tot 14.45 uur nog een kwalificatie. De race start op zaterdag om 16.00 uur, voorafgegaan door een formatieronde vanaf 15.40 uur en de startopstelling vanaf 14.45 uur. “Met name die startopstelling is echt ongelooflijk, zoveel mensen bij elkaar zie je bij geen enkele race”, zegt Coronel. Het team komt uit in de sterk bezette klasse voor Porsche Cup-auto’s. “Die zijn iets minder snel dan de GT3’s, maar we kunnen met onze auto zeker in de top 30 algemeen rijden. Het gaat er vooral om dat we als team goed functioneren, dat we het slim aanpakken. Dan kunnen we een heel eind komen!” Alle activiteiten zijn volledig te volgen via de livestream op de website www.24h-rennen.de. Voor de Nederlanders is de race live te volgen op Viaplay TV op zaterdag 1 juni van 15:30 uur tot 18:00 uur en op zondag 2 juni van 14:00 uur tot en met de podiumceremonie om 16:30 uur. De hele race is live te zien op Viaplay. Ook zal Coronel volop foto’s en video’s delen op zijn social media-kanalen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS