Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Tijmen van der Helm stapt over naar endurance-racerij: FIA WEC en ELMS: "Heel gaaf"

Uitgegeven door Wim Boekel • 1 april 2022 09:02 • Print artikel

DEN HOORN – Autocoureur Tijmen van der Helm komt dit seizoen uit in de European Le Mans Series (ELMS) en het FIA World Endurance Championship (WEC) in een LMP2-auto. De achttienjarige inwoner van Den Hoorn verruilt daarmee de formuleracerij voor endurance racing. In beide kampioenschappen heeft hij de Zwitser Mathias Beche als teamgenoot.

Tijmen van der Helm

In het ELMS-kampioenschap komt Tijmen uit voor TDS Racing uit Frankrijk, in het WEC gaat hij racen voor ARC Bratislava. Beide kampioenschappen zijn elk goed voor zes raceweekeindes. Het is de bedoeling dat de talentvolle Zuid-Hollander zeker twee jaar in LMP2-auto’s blijft rijden.

“Ik wil wat opbouwen”, zegt hij. “Ik heb een LMP2 getest nadat ik klaar was met Formule 3 (Tijmen kwam vorig jaar nog uit in het prestigieuze FIA Formula 3 Championship). Ik heb nog wel drie dagen getest in Valencia, maar ik heb gemerkt dat een LMP2 wat beter past bij mijn racestijl. Ik kan me er beter aan aanpassen. Ik voel ook meer vertrouwen in deze auto, voel me er meer in thuis.”

Zijn eerste echt serieuze kennismaking met de edurance-racerij was zijn deelname aan de 24 uur van Daytona, waarin Tijmen zelfs even aan kop ging. “Een 24 uurs-race is niet het makkelijkst”, blikt hij terug, “maar ik vond het heel gaaf. Natuurlijk heeft F3 ook zijn gave kanten, maar ik wil realistisch naar de toekomst kijken.”

Tijmen weet dat de kans dat een coureur de Formule 1 haalt, heel klein is. “Zelfs de topjongens in de Formule 2 moeten wachten op een stoeltje in de Formule 1. Daarom wilde ik kijken of er andere mooie raceklassen zijn waarmee ik mijn brood kan verdienen. Toen kwam ik hier bij uit. Ik heb ook altijd gehouden van endurance racen met al het verkeer.”

De beste coureurs komen normaal gesproken uit de formule-klassen. Toch stelt Tijmen dat zijn formule-auto-ervaring niet automatisch betekent dat hij daardoor gemakkelijk een stoeltje kan krijgen in, bijvoorbeeld, een LMP2-auto. “Mijn ervaring in Formule-auto’s helpt wel mee, maar uiteindelijk willen de teams endurance race-ervaring.”

Qua resultaten heeft Tijmen dit seizoen geen specifieke doelen. “Het gaat er nu nog om veel meters te maken, veel ervaring opdoen voor volgend jaar. Natuurlijk wil ik ooit wel Daytona en Le Mans winnen. Als dat lukt, zie ik het dan wel. Dit jaar moet ik zien dat ik het beste uit mezelf haal. Uiteindelijk wil ik een carrière als professioneel coureur.”

Tijmen van der Helm

Zijn eerstvolgende wedstrijd is de eerste race van het ELMS-kampioenschap. Die wordt gehouden op het circuit van Paul Ricard in Frankrijk in het weekeinde van 16 april. “Ik heb er al een paar keer gereden, vorig jaar nog in de Formule 3. Daarnaast rijd ik dit jaar op veel leuke, voor mij nieuwe banen, zoals de circuits van Fuji en Bahrein. Daar kijk ik echt naar uit.”

In alle races, zowel in het ELMS als het WEC-kampioenschap, deelt hij de auto met zijn teamgenoot Mathias Beche. Tijmen: “Ik heb vorig jaar een keer meegedaan aan the Road to Le Mans en heb Mathias daar leren kennen. Dit jaar heb ik al met hem geracet in Sebring. Hij is een heel ervaren rijder. Ik kan veel van hem leren.”

Nu Tijmen in de endurance-racerij stapt, behoort een race rijden met zijn vader Gerard plots tot de mogelijkheden. Van der Helm senior heeft zelf vroeger ook altijd geracet. “We zeggen al jaren dat we samen een keer een 24 uurs-race willen doen. Misschien ooit. Als we allebei tijd hebben. Dat zou echt geweldig zijn!”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS