Autosport Internationiaal Singleseaters • Autosport INT Diversen

Tijmen van der Helm sluit Spaans F4-kampioenschap op waardige manier af: podiumplaats

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 november 2019 18:28 • Print artikel

MONTMELO – Met weer een podiumplaats sloot Tijmen van der Helm zondag het Spaans Formule 4-kampioenschap af op de vierde plaats in de eindstand. De vijftienjarige coureur uit Den Hoorn kende dit seizoen een leerzaam en zeker ook een succesvol debuut in de autosport met een overwinning en vele overige podiumplaatsen, waarvan zeven in het Spaanse kampioenschap.

Tijmen van der Helm Barcelona

Met zijn derde plaats tijdens de tweede race bewees Tijmen op het circuit van Barcelona nabij Montmeló andermaal dit seizoen één van de smaakmakers te zijn in de prestigieuze raceklasse. “Het ging hartstikke goed”, zei een tevreden Tijmen over de race. “Ik kon het tempo vooraan goed bijhouden.”

In de derde race leek de coureur van topteam MP Motorsport lange tijd op weg naar een vrijwel zeker podiumplaats. Totdat de safety car dat feestje in de slotfase verpestte. “We waren met zijn drieën weggereden, we hadden een heel groot gat en toen kregen we een safety car. Daardoor kwam het hele veld bij elkaar. Tot de laatste ronde reed ik op de derde plaats. Toen de baan weer was vrijgegeven, moest ik blijven pushen. Mijn banden waren al behoorlijk versleten, dus het was lastig de banden te managen. En toen kwam iemand me in de laatste ronde nog voorbij dankzij een slipstream en ben ik vierde geworden. Dat was jammer.”

Tijmen van der Helm Barcelona

Dat laatste gold overigens ook voor de uitslag in de eerste race. Daarin was Tijmen iets te enthousiast en kreeg hij een valse start achter zijn naam. Het kostte hem de nodige plekken en de door TeamNL ondersteunde rijder moest zich daarom tevredenstellen met de zeventiende plaats. “Dat was een stomme fout”, was hij zelfkritisch.

Niettemin kon Zuid-Hollandse talent met een tevreden gevoel terugblikken op het debuutjaar in de autosport. Tijmen: “Het was een goed seizoen, maar ik weet ook dat er meer in had gezeten. Ik had wat meer geluk kunnen hebben en wat minder ongelukken waar ik zelf niks aan kon doen. Ook heb ik zelf een paar fouten gemaakt die ten koste gingen van een goed resultaat. Maar daar is een leerjaar voor. Nu gaan we proberen die fouten in de komende jaren zo min mogelijk te maken en zo de best mogelijke resultaten te halen.”

Tijmen van der Helm Barcelona

Voor Tijmen zit het seizoen er nu bijna op. Behalve tests voor zijn team MP Motorsport op het circuit van Monza rijdt hij nog een race op het circuit van Abu Dhabi, de plek waar hij begin dit seizoen zijn officiële debuut in een Formule 4-auto maakte en tweede werd. Die race wordt gehouden tijdens het Formule 1-weekend, eind deze maand.

Onlangs testte hij nog op het circuit. “Ik vind het een leuke baan, vooral in het donker rijden is hartstikke leuk.” Tijmen was er prompt de snelste. “Alleen jammer dat de test met drie kwartier werd ingekort in verband met voorbereidingen op het Formule 1-weekend.” Hij hoopt net zoals in het begin van het jaar op het podium te eindigen. “Ik ga proberen een overwinning te pakken en sowieso een podiumplaats. We gaan het zien!”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS