Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Tijmen van der Helm stapt hoopvol uit Porsche GT na tricky weekend International GT Open op circuit van Spa

Uitgegeven door Bas Kaligis • 30 mei 2024 04:01

SPA-FRANCORCHAMPS – Een leerzaam, uitdagend maar tegelijkertijd ook zeer bemoedigend weekeinde voor coureur Tijmen van der Helm tijdens de derde ronde van het International GT Open-kampioenschap. De twintigjarige coureur uit Den Hoorn lag zondag op het circuit van Spa-Francorchamps een tijd lang aan de leiding in zijn klasse.

Tijmen van der Helm Spa

“De snelheid stemt zeker tevreden”, zei Tijmen die dit seizoen debuteerde in deze klasse. “Voor mij is het echt ervaring opdoen. Ik moet gewoon leren van de jongens om me heen. Ik ben dit weekend een behoorlijk stuk dichterbij gekomen.”

Een aangename conclusie in een lastig weekeinde met veel weersveranderingen. Tijmen: “De eerste training begon in de stortende regen. Het was voor mij de eerste keer in een GT-auto waarmee ik in de regen en op een droge baan moest rijden.”

“Dat was even wennen. Want in practice twee heb ik twintig minuten op een droge baan gereden op gebruikte banden. Daarna volgde meteen de kwalificatie. Die was ook droog en ik reed de zesde tijd. Dat was prima. Zeker ook omdat het voor mij lastig was om mezelf ineens weer aan deze auto te moeten aanpassen.”

Tijmen kwam bij aankomst in Spa namelijk rechtstreeks uit de Verenigde Staten waar hij zojuist op het circuit van Watkins Glenn een test had gedaan in de Porsche 963 Hypercar. Dat is een totaal andere auto dan de Porsche 911 GT3 R waarmee hij namens het team Car Collection Motorsport meedoet aan het International GT Open-kampioenschap.

“Ik ben gewend met heel veel downforce te rijden. Daar is lastig aan te wennen, zeker als je net uit de Hypercar komt. Met deze auto moet je dan een stuk meer geduld hebben. De GT-auto heeft veel onderstuur. Je moet echt wachten totdat de auto is geroteerd en dan pas kun je weer op het gas gaan.”

Tijmen van der Helm International<br />
GT Open

Niettemin kende Tijmen, die de auto tijdens races deelt met zijn teamgenoot Bashar Mardini, twee goede stints op het roemruchte circuit in België. “Ik startte voor ons op de zesde plek de race. Op een gegeven moment lag ik eerste in de ProAm-klasse. We lagen zelfs even zevende overall. Dat was lekker.”

Daarna volgde de rijderswissel waarin Tijmens teamgenoot in de auto stapte. “Hij moest zich even aanpassen aan de omstandigheden. We vielen toen terug maar plaats vier, maar het was nog steeds niet verkeerd. Jij is een amateur-rijder en hij reed op dat moment tegen een paar pro’s in onze klasse. Dat hij een paar plaatsen verloor was dan ook niet meer dan normaal.”

Toen Tijmen eenmaal wilde instappen voor zijn tweede stint ging de pitstop jammer genoeg verkeerd. Dat kwam door een akkefietje met de shoulder belts. “We verloren er 35 seconden mee. Ik kwam uiteindelijk net achter leider de baan op, maar toen verscheen de safety car en lagen we ineens een ronde achter. Daarna werd mijn teamgenoot tijdens zijn stint rond getikt en was de race wel over voor ons.”

Toch kon Tijmen deels tevreden terugblikken op zijn wedstrijd op de F1-piste in de Belgische Ardennen. “We hebben de pace eruit gehaald die erin zat. Je ziet dat hoe meer meters je maakt hoe gemakkelijker het gaat. Het begint er steeds beter op te lijken. Het is natuurlijk wat anders dan racen in de Porsche 963, maar het blijft racen.”

Tijmens volgende race is de Chevrolet Detroit Grand Prix in het kader van het IMSA-kampioenschap in de Verenigde Staten, een nieuw stratencircuit. Daar stapt hij weer in de Porsche Hypercar. “Ik heb het daarom nog niet op de simulator kunnen rijden. Het wordt daardoor een ‘old school’ weekend autosport: naar de baan gaan zonder veel kennis van het circuit. Het is de tweede stratencircuit van het jaar en de eerste stratenrace ging niet verkeerd. Nu hopen dat we het nog iets beter kunnen doen!”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS