Karting • Chrono

Thomas van Vliet grijpt ook in Minimax-klasse podiumplaats! "“Ik ben blij, maar ik had liever P1 gewild"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 mei 2022 15:40 • Print artikel

SPA – Met de tweede plaats tijdens de tweede ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max van Chrono Karting deed karter Thomas van Vliet goede zaken. Op het circuit van Spa liet de twaalfjarige Houtenaar het hele weekeinde zien wat hij in huis heeft.

Thomas van Vliet

“Ik ben blij, maar ik had liever één gewild. Dat had gekund”, zei een fanatieke Thomas na afloop van de races op het circuit van Spa-Francorchamps. “Ik stond eerst derde en ik moest er nog twee pakken in de laatste ronde, maar dat lukte niet.”

Op zijn Lenzo Kart slaagde de talentvolle coureur er wel in de tweede plaats te pakken. Goed voor het algemeen klassement, waarin Thomas nu derde staat. Zijn tweede plaats in de finale zondag betekende bovendien dat hij ook in de Minimax-klasse een podiumplaats op zak heeft. Eerder stond de rookie ook al op het podium in de Parolin Rocky-, de Rotax Max Micromax- en de Mini Junioren 60cc-klasse. Thomas is trots dat hij dit tijdens alle gereden NK’s met verschillende motoren dit bereikt heeft.

Dat hij dit weekeinde weer een podiumplaats aan zijn palmares kon toevoegen werd in de loop van het weekeinde steeds waarschijnlijker, mede dankzij de samenwerking met zijn nieuwe Belgische monteur Patrick Smeulders. “Vrijdag reed ik voor het eerst met een Minimax op Spa en was het meer verkennen. Op zaterdag ging ik er echt voor zitten en hebben we de afstelling veranderd. Zondag ging het nog beter. Tijdens de kwalificatie werd ik vierde. Dat was goed. Het was een kwestie van goed concentreren. Kwalificeren gaat me best goed af; gewoon hard rijden.”

Dankzij die vierde plaats mocht hij in de prefinale als vierde starten. Thomas: “De start ging niet zo heel goed. Ik stond aan de buitenkant en kon niet in het treintje rechts komen. Daardoor lag ik na de eerste bocht zesde. Uiteindelijk heb ik me terug geknokt naar de derde plaats.”

Thomas van Vliet

Met dat knappe resultaat stond de coureur van topteam MdB Motorsport van Mike de Bruin in de finale op de tweede startrij, aan de binnenkant. Die plek hield hij vast, vlak achter de nummers één en twee. Maar Thomas wilde meer. In de laatste ronde pakte hij brutaal de tweede plaats. Eén kans had hij en die pakte de snelle geboren Utrechter met verve.

“Dat was niet echt moeilijk. Ik voelde geen zenuwen. Het was een kwestie van gewoon doen. Toen het gelukt was, dacht ik wel ‘yes!’. Ik wilde ook nog de eerste plek proberen te pakken, maar hij was net te ver weg. Ik ben toch blij met de tweede plek omdat ik op het podium sta.”

Zijn volgende wedstrijd is de derde ronde van het Nederlands kampioenschap Mini Junioren 60cc. Die race wordt gehouden op het circuit van Strijen. Thomas toonde zich vastberaden: “Daar wil ik eerste worden, want ik sta eerste in het algemeen klassement. De 60cc is wel moeilijker dan de Minimax, want het is technischer, en het niveau is hoger. Ik moet harder knokken. Nu hoop ik weer te kunnen winnen!”

Thomas bedankt zijn team MDB Motorsport, Patrick Smeulders, Bouvin Power en zijn andere monteurs die het doordeweeks mogelijk maken dat hij in zijn Lenzo Kart kan rijden.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS