Karting • Karting Diversen

Thomas ten Brinke verrast met titel in DKM Junior: “Ik had veel zelfvertrouwen en de snelheid was goed”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 6 september 2018 14:53 • Print artikel

Thomas ten Brinke heeft tijdens de laatste wedstrijd meetellend in het Deutsche Junior Kart Meisterschaft (DKM) op fantastische wijze de prestigieuze titel voor zich opgeëist. Ook voor de 13-jarige karter uit Zeddam, zoon van Dakar Rally-rijder Bernhard ten Brinke, kwam het kampioenschap als een verrassing. Op de kartbaan in Genk liet hij de concurrentie achter zich, net genoeg om de titel binnen te halen.

Thomas ten Brinke verrast met titel in DKM Junior

De voorbereiding op de afsluitende race in Genk verliep goed voor de coureur van Ricky Flynn Motorsport. “We hebben heel veel getest en de snelheid zat er vanaf het begin goed in. Ik wilde het niet verprutsen en deed mijn uiterste best om een goed resultaat te halen. Voor de race hoorde ik dat ik vierde stond op zeven punten van de koploper. Na afloop van de beslissende finale liep ik naar mijn coach en hij vertelde me dat ik kampioen was. Ik geloofde het eerst niet, maar ik was natuurlijk heel blij.”

In de kwalificatie noteerde Thomas de tweede tijd, gevolgd door een tweede plaats in Heat 1 en een eerste plaats in Heat 2. “De eerste heat was op een natte baan. Ik stond lang op P1, maar werd op het laatst nog ingehaald. Tijdens de tweede heat was het droog. Ik startte aan de buitenkant en kon gelijk de eerste plaats overnemen en wegrijden van het veld. Ik had veel zelfvertrouwen en de snelheid zat er goed in. Dan hoef je niet bezig te zijn met wat er achter je gebeurt.”

Ook de twee finaleraces werden een prooi voor de door Bribus en Eurol gesteunde Ten Brinke, die de Britten Zak O’Sullivan en Kai Askey en de Duitser Ben Dörr achter zich liet. “In de tweede race werd ik in het begin ingehaald, maar kon ik de leidende positie gelijk weer terug pakken. Daarna heb ik constante rondetijden kunnen rijden. Het is echt heel mooi om te winnen.”

Thomas is zeer te spreken over het team van Ricky Flynn Motorsport en de begeleiding van Koen de Meester. “Het team is goed, het chassis ook, motorisch zit het altijd goed in elkaar en je maakt elkaar ook beter. Koen was toen ik net startte met karten monteur, maar hij is meegegroeid en is nu mijn begeleider en rijderscoach. Ik kan het goed met hem vinden. Kijk waar we begonnen zijn en waar we nu staan.”

Ook De Meester zelf geniet van het werken met het racetalent, maar zegt ook dat de DKM geen doel op zich was voor dit jaar. “We waren er tijdens de eerste race in Italiaanse Lonato bij en het ging zo goed dat we doorgegaan zijn. Je wilt op dat niveau rijden, omdat sterke concurrentie je beter maakt. In de DKM rijden ook jongens die WK’s en EK’s rijden.”

Thomas ten Brinke niet te stoppen in DKM

Thomas heeft volgens zijn coach dit jaar flinke stappen gezet. “Snelle rondjes rijden zat er altijd wel in. Het racen was iets minder, maar daar heeft hij dit jaar enorme progressie in geboekt. Het is niet niks om het pak te leiden en zeker niet om van de rest weg te rijden. Dit hele jaar heeft Thomas in de DKM in de top 5 gereden. Dit was zijn eerste overwinning. We schaven continu om beter te worden. Dan gaat het niet meer om tienden, maar om een verbetering van enkele honderdsten van een seconde.”

Thomas is blij met zijn titel in het prestigieuze DKM. “In een eerste jaar ben ik direct kampioen geworden. Dat kunnen ze niet meer van me afpakken”, zegt de karter die vanwege zijn sport op een speciale school voor toptalent zit. Dat is het Rietveld Lyceum in Doetinchem. “Ik moet veel studeren. Dat is soms wel lastig, maar ik doe gewoon mijn best. En zo kan ik school combineren met topsport, want dat is dit racen op dit hoge niveau.”

Thomas wil na zijn titel in de DKM vooral Koen de Meester, zijn vader en moeder, het hele team van Ricky Flynn Motorsport en zijn sponsoren Bribus en Eurol bedanken.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS