Karting • Belgisch Kampioenschap

Thom Reinaerdts nu al top bij Junioren: P1! "Ik had niet verwacht meteen vooraan te kunnen rijden"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 17 april 2019 00:02 • Print artikel

GENK - Het is pas zijn eerste jaar in de Rotax Max Junioren-klasse, maar karter Thom Reinaerdts laat nu al zien met de besten mee te kunnen. Sterker nog, de dertienjarige rijder uit Geulle wás zondag de beste. Tijdens de eerste ronde van de Belgian Max Challenge (BMC) snelde de MiniMax-kampioen van 2018 naar zijn eerste overwinning van het seizoen. Dat belooft wat voor de rest van het jaar.

Thom Reinaerdts

“Dit is echt superfijn”, zei Thom na afloop op het circuit van Genk. “Dit is de eerste finale die ik heb gewonnen bij de Junioren en het voelt heelt goed. Ik had al een goed gevoel over het weekend tijdens de kwalificatie. Die ging al best oké, want ik werd tweede.” Dat de rookie de juiste snelheid had, werd daarna in de prefinale en de finale overduidelijk. De talentvolle karter won beide races en won zo automatisch ook het dagklassement.

Thom is het hele seizoen al snel en hij kent de Belgische baan erg goed. Het is zijn trainingscircuit. “Ik train hier bijna elke week. Ik weet precies waar ik moet remmen en welke lijnen ik moet rijden.” Niettemin is het knap dat de talentvolle rijder in zijn eerste jaar bij de Junioren al zo’n hoog niveau haalt. “Het is loon naar hard werken”, zei hij zelfbewust.

Bovendien krijgt hij de optimale ondersteuning van zijn team GKS Lemmens Power. “We stoppen er allemaal veel tijd in. Ik krijg volledige support van het team. Echt geweldig. Ik voel me goed in het team. Ik ben vorig jaar naar GKS overgestapt en dat heeft gigantisch goed uitgepakt.” Wat heet: hij won het BNL-kampioenschap in de Minimax-klasse en werd tweede in het BMC-kampioenschap.

Dat hij nu al zo snel is, was evenwel niet de verwachting aan het begin van het seizoen. “We hadden ons voorgenomen er een leerjaar van te maken in de hoop dat we dan volgend jaar iets in deze klasse kunnen betekenen in het kampioenschap”, zei Thoms vader Ton. “Maar al tijdens de BNL Kick-Off bleek dat Thom voorin kon meedraaien. Dat hij vandaag zelfs heeft gewonnen, is wel bijzonder.”

In de prefinale had oplettendheid de jonge snelheidsduivel de overwinning bezorgd. “Ik heb een hele tijd met mijn teamgenoten vooraan gereden. Ik lag vierde, maar toen crashten er twee op elkaar. Daarna dacht de rijder aan kop dat we al klaar waren, maar ik had geen finishvlag gezien en ik reed door. Een ronde later kwam ik als eerste over de finish.”

In de finale had hij vervolgens een heel goede start. Hij pakte kopstart en reed een aantal ronden aan kop. Achter hem was een aantal jongens ook snel en Thom werd op een gegeven moment door twee van hen ingehaald. Dat liet hij niet op zich zitten. Weldra had de GKS-rijder zich terug naar de koppositie geknokt om uiteindelijk opnieuw als winnaar over de finish te komen. “In de laatste drie ronden ben ik gaan verdedigen. Dat vond ik best moeilijk, maar we hebben er veel op getraind en ik weet daardoor wel hoe het moet.”

Thom Reinaerdts

Met zijn eerste zege van het seizoen op zak had hij zijn verwachtingen voor dit jaar ruimschoots overtroffen. Thom: “Ik had niet verwacht dit seizoen meteen vooraan te kunnen rijden bij de Junioren. Ik had gehoopt op een plaats in de top tien, maar het bleek anders te gaan. Dit geeft veel zelfvertrouwen.”

Behalve het BMC-kampioenschap rijdt Thom dit seizoen ook het BNL-kampioenschap en de Euro Trophy-wedstrijden in Genk en Wackersdorf. “Ik wil gewoon veel leren”, zei hij. “En dan pakken wat er te pakken valt.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS