Karting • Karting Diversen

Temmo Koopmans vice-kampioen in Nederlands kampioenschap IAME en droomt al van de autosport

Uitgegeven door Bart • 9 december 2021 20:09 • Print artikel

Eindhoven - Karttalent Temmo Koopmans heeft zijn succesvolle jaar 2021 afgesloten met een knappe tweede plaats in het eindklassement van het IAME Nederlands kampioenschap. De 10-jarige karter uit Nijverdal voegde zo een nieuwe beker toe aan zijn prijzenkast. Eerder dit jaar behaalde de karter van PdB Racing al vele podiumplaatsen in de GK4 Kart Series en in het IAME Benelux kampioenschap.

Temmo Koopmans

In het afsluitende weekend op de Landsard in Eindhoven zat Temmo er continu goed van voren bij in de Mini-Parilla Nationaal klasse. En dat ondanks de regen en de kou. "Ik had er geen last van. In de kart merk je de kou niet en ik ben goed in de regen. De kwalificatie was oké, het kon beter, maar ik had toch de derde tijd. In de drie races ging het ook gewoon goed en ik ben drie keer tweede geworden."

"Het was mijn doel om dit NK-weekend in Eindhoven voor het podium te gaan. Uiteraard wil je altijd graag winnen. Ik heb er alles aan gedaan en tweede is gewoon goed.

Veel bekers en het vice-kampioenschap in het Nederlands kampioenschap, het vice-kampioenschap in de GK4 series en vierde in het eindklassement IAME Benelux series is de oogst van de dadendrang van Temmo die begin dit jaar werd ingezet. Vorig jaar reed hij in zijn eerste kartseizoen in de middenmoot van de Parolin Rocky en kijk waar hij een jaar later staat. Het jonge talent heeft een geweldige leercurve meegemaakt. Aan de stijgende lijn lijkt voorlopig nog geen einde gekomen en hij geniet er met volle teugen van. "Dit is mijn eerste jaar in de IAME en ik had echt niet verwacht dat ik er direct zo goed bij zou zitten. Vorig jaar reed ik nog in de Parolin Rocky en reed ik niet vooraan. Nu race ik op een niveau hoger en doe ik mee voor het kampioenschap. Het is een kwestie van heel veel trainen, ook in de regen. We hebben de hele winter doorgetraind en dat betaalt zich nu uit."

Dit jaar plaatste Temmo zich zelfs voor het WK in het Italiaanse Adria. "Ik ben pas 10 jaar oud en rij nu al voor mijn sport in Italië. Het WK ging op zich wel goed. Je rijdt tussen de beste coureurs van de wereld en ik miste maar net de finale. Ik ben rond de 45e plaats geëindigd. En dat in een veld met meer dan 75 deelnemers. Het is sowieso heel vet om in Italië te karten. Het zijn allemaal vette banen. Het zijn kartbanen op hoge snelheid met veel snelle bochten en veel inhaalmogelijkheden. Volgend jaar ga ik misschien ook in de Euro Series rijden."

Temmo Koopmans

De Italianen zullen Temmo volgend jaar weer terug gaan zien. "We hebben dit jaar veel gereden. We trainen er hard voor en doen er alles aan om het beste eruit te halen. We willen zo veel mogelijk wedstrijden meepakken. Mijn mooiste races van het jaar? In het Benelux kampioenschap ben ik in Genk eerste geworden en dat was heel vet, maar meedoen aan het WK vond ik ook heel cool."

"Volgend jaar rij ik nog steeds in de Mini-Parilla. Ik ben nog te jong voor de overstap naar de X30 Junior. In 2022 willen we veel in Italië gaan rijden. Dat zou natuurlijk heel gaaf zijn. Wie weet kan ik ook één of twee races van het WSK rijden. Dat is pas echt een heel hoog niveau. Wie weet kan ik in Italië in de top 50 rijden en later proberen om een keer de finale te halen. Het belangrijkste is dat ik in die races heel veel kan leren."

Voorlopig heeft Temmo nog vele jaren kartsport voor de boeg, maar hij droomt al van een autosportcarrière na zijn tijd in de kart. Niet van de F1, maar van de GT-auto’s. Temmo: "Ik vind de autosport echt heel leuk en ik volg veel verschillende klassen. Het hoeft voor mij niet persé de Formule 1 te zijn, maar ik vind de GT3 ook heel gaaf. Het zou heel mooi zijn als ik in de toekomst in de GT3 zou mogen racen."

Temmo Koopmans bedankt zijn ouders, Bas Harting, Peter en Nick de Bruin en het team van PDB Racing. In zijn raceactiviteiten wordt Temmo ondersteund door zijn sponsor LS Systems bv.

Temmo zoekt nog sponsoren om zich zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen in zijn sport. Geïnteresseerden kunnen meer informatie krijgen door een e-mail sturen naar renate.koopmans@lssystems.nl

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS