Karting • GK4 Kartseries

Temmo Koopmans verzekert zich nu al van ticket voor WK in Le Mans: "Het voelt goed"

Uitgegeven door Bart • 23 maart 2022 05:31 • Print artikel

Mariembourg – Temmo Koopmans heeft zich nu al geplaatst voor het WK IAME dat dit jaar in oktober in het Franse Le Mans op de kalender staat. Het 10-jarige karttalent uit Nijverdal eindigde afgelopen weekend bij het IAME NK in het Belgische Mariembourg op de derde plaats in de Mini-Parilla klasse en verzekerde zich als leider in de tussenstand van het Nederlands kampioenschap van het felbegeerde WK-ticket. De punten die de karter van SignMind Racing dit weekend verzamelde waren niet alleen interessant voor het ticket, maar uiteraard ook voor de strijd in het NK Karting.

Temmo Koopmans

“Het doel van dit weekend was het halen van het WK-ticket en het voelt heel goed dat het gelukt is”, vertelde Temmo na de finale op de baan van Karting des Fagnes. “Het is heel cool om naar Le Mans te gaan en überhaupt om het WK te mogen rijden. In Le Mans heb ik nog nooit gereden, vorig jaar was het WK in Italië op de baan van Adria. Het is heel mooi dat ik het WK-ticket nu in maart al binnen heb. Vorig jaar plaatste ik me door mijn vierde plaats in het Benelux kampioenschap, nu omdat ik eerste in het Nederlands Kampioenschap sta.”

Na de goede testdagen volgde de kwalificatie op de razendsnelle baan in Zuid-België. Daarin was een ‘sleepje’ op het rechte stuk van groot belang, maar die kon Temmo helaas niet pakken. “De kwalificatie ging nog niet zo goed. Ik kon geen slipstream pakken en dat scheelt hier in Mariembourg zeker 3 tot 4 tienden. In mijn eentje reed ik de vijfde tijd.”

De SignMind rijder wist zich in de heats te herstellen. “Bij de start van de eerste heat klom ik meteen van P5 naar P3 en met een mooie actie in de derde bocht heb ik de tweede plaats gepakt. De leider in de race, mijn oude teamgenootje Quinten, was net te ver weg. Ik kon nog wel naar hem toe rijden, maar hem niet meer inhalen. De race was net te kort, maar het gaf wel vertrouwen voor de volgende races.”

“In de tweede heat moest ik als tweede starten en dat maakt het wel iets makkelijker dan vanaf P5. Samen met Quinten zijn we weggereden van de rest van het veld. We hadden een groot gat en konden het samen uitvechten voor de winst in de race. Ik wist hem voor te blijven en zo goede punten te scoren voor het NK.” Uiteindelijk scoorde Temmo op de baan in Mariembourg goede punten voor het NK door een tweede en een eerste plaats in de heats.

Temmo Koopmans

In de finale startte Temmo van pole position en het zou een bloedstollende race worden. In de finale streed Koopmans rondelang om de leiding, maar viel hij iets terug in de eindfase. Toch gaf hij niet op en knokte zich terug op weg naar de finish, waarin vier rijders al ‘wheelbangend’ over de streep vlogen. “Het zat allemaal heel dicht bij elkaar. Ik heb lang op P1 gelegen, maar moest ook battelen met Quinten. Hij ging mij voorbij, toen ik hem weer en bij zijn laatste inhaalactie moest ik even door het gras. Een groepje van drie karters kwam mij voorbij, maar daarna heb ik me toch nog terug kunnen vechten. We reden wiel aan wiel tegen elkaar aan over de finish en ik zag de rook van mijn banden komen. Gelukkig ben ik nog derde geworden. Dat is altijd beter dan vierde, want ik mocht naar het podium en een beker mee naar huis nemen.”

Komend weekend neemt Temmo het in Mariembourg op in het Benelux Kampioenschap. “Ik heb er heel veel zin. Er staan wel 36 karters aan de start in de Mini-Parilla. Dat zal een heftige strijd worden. Het is heel gaaf om in zo’n groot veld te racen.”

De ervaring die de karter uit Nijverdal nu opdoet, neemt hij mee naar het WK in oktober. Voor die tijd zal hij zeker nog in Le Mans gaan trainen. “Ik wil de baan zo goed mogelijk leren kennen om snelle tijden te kunnen rijden. We willen zo goed mogelijk voorbereid zijn. Ik vind het heel cool om een WK te rijden. Dat was het vorig jaar in Adria ook. Er staan meer dan 100 karters aan de start en dit jaar ga ik er alles aan doen om de finale te halen. In Adria is dat net niet gelukt. Ik ga er nu met meer ervaring naar toe, dus ik verwacht dat het beter zal gaan.”

Temmo wil via deze weg Bjorn en het hele team van SignMind Racing bedanken. Daarnaast ook zijn trainer Bas Harting, zijn ouders en teamgenoot Rocco Coronel voor de gezelligheid. “Rocco rijdt nu in de X30 Junior, maar hij reed vorig jaar in de Mini’s en geeft me goede tips.” Temmo Koopmans wordt in zijn race-activiteiten ondersteund door zijn sponsoren LS Systems en AccessPlanner.com.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS