Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Teleurstelling bij Toyota over het verdwijnen van de LMP1: "Zonder hun volledige potentieel op Le Mans onderzocht te hebben"

Uitgegeven door Wim Boekel • 23 juni 2020 09:01 • Print artikel

Dit jaar komt er een einde aan een mooie periode met de LMP1’s in het FIA World Endurance Championship. Zij gaan vervangen worden door de Le Mans Hypercars en later komen daar ook de LMDh-bolides bij. Toyotateamdirecteur Rob Leupen vindt het jammer om de LMP1’s weg te zien gaan, maar tegelijkertijd verwelkomt hij de komst van de nieuwe auto’s.

Toyota Le Mans

“We parkeren de snelste auto’s, zonder hun volledige potentieel op Le Mans uit geprobeerd te hebben”, zegt Leupen tegen het Engelse Autosport. “Dat is een grote teleurstelling, omdat het gaaf was geweest om de auto voor nog een ronderecord te zien gaan of voor een afstandsrecord, omdat ik denk dat ze daar volledig toe in staat zijn als je ze vrijlaat. Voor mij persoonlijk is het één van de meest interessante tijdperken in de autosport in zijn algemeenheid geweest. De auto’s waren mooi en het prestatieniveau en de technologie tussen 2014 en 2017 was enorm hoog.”

Sinds het vertrek van Porsche heeft Toyota geen gevecht meer met andere fabrikanten. Vanaf 2021 ziet de competitie er weer geheel anders uit. Een uitdaging die ze in Keulen maar al te graag aangaan. “We geven de organisatie een kans om een nieuwe auto te bouwen en te tonen wat Toyota kan doen”, aldus de Nederlander. “We willen rijden en racen tegen andere teams en fabrikanten, niet alleen tegen onszelf. We moeten met gelijke wapens komen en dat is wat we vandaag de dag ook niet hebben. Het gaat niet alleen om technische dominantie, het gaat ook om het managen van de BoP en het verkrijgen van een voordeel door je coureurs en door je race engineering. Ik denk dat iedereen daarnaar uitkijkt.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS